Let me fly to Morocco

Am ajuns în Maroc bătând un record personal. În 36 ore am reușit să fiu pe 3 continente. M-am pornit din Asia, mi-am făcut o noua valiza în Europa și apoi am aterizat în Africa. Dincolo de faptul că am prins o bătaie între localnici chiar la controlul de pașapoarte, țara mi-a părut adorabilă: arșiță africană, cer albastru albastru, pământ roșietic și foarte multe oi. Marocul pentru mine a însemnat ceai de mentă, tagine, sunetul oceanului, mirosul iasomiei, condimente și zâmbete”

Prima mea oprire a fost în El Jadida, într-un resort pe malul Atlanticului nu departe de Casablanca. Cea mai vie amintire care o am despre Maroc este când m-am trezit în prima dimineață, am deschis ușa de la terasă și am văzut oceanul care era atât de aproape de cameră. Să îi asculți valurile era incredibil. Apoi soarele marocan care sonda cu razele sale fiecare colțișor, păsările care cântau, iar în aer era miros de iasomie. Și flori, foarte multe flori și palmieri.

După două zile de lenevit la soare, timp în care nu am intrat niciodată în apă, m-am îndreptat spre inima Marocului.

În drum spre Marrakech vedeam cum peisajele se schimba de la hoteluri de lux, la sate uitate de lume. Și dacă pe malul oceanului temperatura era de 25 grade, când am ajuns în Marrakech erau deja 40.

Maroc este o țară extrem de sofisticată, iar Marrakechul parcă este rupt din basmele 1001 de nopți.

Orașul m-a învățat ce înseamnă culoare.

Marrakechul mai este cunoscut ca orașul roșu grație culorii pereților vechii cetăți, iar noile regulamente spun că toți locuitorii trebuie să își vopseasă casele în aceste nuanțe.

O altă culoare reprezentativă pentru oraș este albastru Majorelle, un albastru cobalt uimitor. Anume această culoare a fost o oază de ispirație pentru renumitul designer YSL.

Majorelle sunt niște grădini faimoase din Marrakech. În anii 80 YSL și-a procurat o vilă superbă în interiorul lor, astfel salvându-le de la distrugere.

Yves venea foarte des aici pentru refugiu și inspirație. Tocmai de asta a ales ca atunci când va muri, corpul să îi fie cremat, iar cenușa să fie împrăștiată în Majorelle.

În timpul ceremoniei cu cenușa, Berge, iubitul lui YSL i-a promis că va veni o zi când i se va alătura sub palmierii marocani.

La fiecare colț de stradă din Marrakech am întâlnit grupuri de bărbați și femei, un întreg amestec frumos de caftane roz, albastre, verzi, purpurii.

Orașul vechi are o arhitectură fină. Am rămas impresionată de Palatul Bahia.

Palatul este ascuns după o livadă de portocale… iar mirosul… îmbătător. Palatul enorm, pentru că așa i-a fost intenția sultanului – să fie cel mai mare palat și să surprindă esența stilului islamic și marocan. Și i-a reușit. Interiorul curților palatului, dar și camerele sunt incredibile.

Bahia e numele uneia din soțiile sultanului, cea care i-a dăruit primul băiat. Se zice că primul automobil care a ajuns pe continentul african a fost condus de feciorul sultanului pe străzile palatului.

Și pentru că Maroc este o țară musulmană, era și de așteptat ca Moscheea Principală a orașului să fie de o grandoare aparte.

Moscheea Koutubia este emblema orașului. Și pentru că interiorul lăcașului sfânt este interzis persoanelor de altă religie, m-am mulțumit să admir arhitectura moscheii și a turnului său care poate fi văzut din orice colț al orașului și e un punct de reper în caz că te pierzi.

Piața de obicei era cea în jurul căreia se dezvoltau orașele vechi, iar Marrakech la fel are una, îi zice Djemaa el fna și este centrul vital al orașului. Aici se află un târg enorm în aer liber unde sunt vândute diferite obiecte. În caz că vrei să cumperi ceva, neapărat să negociezi cu ei, marocanii adoră aceasta. Eu m-am făcut cu un rucsac din piele, prelucrat manual cu doar 45 euro, deși inițial voia 120.

Seara orașul se transformă într-o scenă cu spectacole impresionante. Am avut parte de cine foarte speciale, unele în deșert cu covoare roșii, cămile, cai, mâncare tradițională delicioasă și focuri de artificii, iar altele cu dansuri tradiționale din buric și vinuri incredibile.

Marrakech este inima Maghrebului. Plimbându-mă pe străzile acestui oraș colorat, zgomotos și fabulos mă scufundam într-o adevărată poveste. Iar noaptea… Noaptea în Marrakech se desfășoară o acțiune fantastică, care mă transpunea cu câteva secole în urmă: tobele berberilor, dansatori, fakiri, îmblânzitori de șerpi și totul având loc la lumina lămpilor de gaz. Marrakech este o adevărată magie.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: