Antibes – amour și mult azur

tania

Nume Prenume: Tania Lazar
Job: Manager de proiect
În Antibes de 6 ani.

Scăldat în diverse culori, Antibes dimineața miroase a pâine caldă și croissant. Dacă ai șansa să fii dimineață în Antibes, neapărat trebuie să faci turul orașului cu un croissant în mână. Mergi la brutaria ”Aux Delices d’Antibois” de pe Rue Republique și ia un pain au chocolat – sunt extraordinare. Vei sta la coadă puțin, dar cozile fac parte din farmecul Franței. Oamenii cu aer calm nu se grăbesc, așteaptă pios să-și cumpere pâinea proaspătă și caldă.

Privind în jur, îți vei da seama că vârsta medie din brutărie este 70 ani, dar și asta face parte din farmecul Coastei de Azur. Antibes este iubit de tineri dar și mai iubit de bătrâni. Doamnele, (nici într-un caz nu le numiți bătrânele) toate aranjate și îmbrăcate frumos, își așteaptă bagheta, căci pâinea se mănâncă numai proaspătă, și nu de la toate brutariile. Îmi amintește de bunica mea care mergea 45 minute pe jos pentru a aduce apa de la o anumită fântână din sat, căci numai acea apă făcea zeama bună.

tania_1

Plimbându-te prin Antibes îți vei da seama că tu nici n-ai terminat bine croissantul și deja începe ora apero-ului. Să nu te sperii cănd pe la ora 11-12 vei vedea deja lumea servind un rosé pe o terasă la soare. Apero-ul e un ritual sfânt, la fel ca și prânzul și cina, cu orare bine respectate.

Antibes, orașul cetate situat între Nice și Cannes, este al doilea oraș după populație de pe Coasta de Azur, Nice fiind cel mai mare. Toate drumurile din Antibes duc la mare. Scăldat în azur și mult soare, vei realiza de ce Antibes e considerat unul dintre cele mai frumoase orașe de pe coastă. Cannes este cunoscut doar prin intermediul festivalului de film din mai – și atât; Nice își are promenada engleză vizitată de 1 mln de persoane anual, Antibes își ține farmecul ascuns.

antibes_1

Nu voi aduce argumentele că cei mai mari miliardari ai lumii își au casele la Cap d’Antibes și că iahturile de 5 etaje stau tot anul în portul din Antibes, care de altfel este cel mai mare port marina (port de plaisance) din Europa.

chei

Niciun oficiu turistic În Antibes nu-ți va indica ca atracție turistică iahtul prințului din Qatar sau casa lui Berezovski. În Antibes nu se vorbește despre ”vecinii” miliardari. Aici oamenii vorbesc despre vreme, mâncare, sport, ceea ce se rezumă frumos în ”Quesque qu’on est bien dans le Sud”, în traducere ”Cât de bine ne este în Sud”.

300 de zile însorite, cu mai mult de 5 luni de plajă, cu rosé-ul născut în Provincie (le Rosé en Provence qu’il est né), am început și eu să spun cât mai des : Quesque qu’on est bien dans le Sud.

antibes_3

Antibes a fost sursa de inspirație pentru mulți pictori precum Picasso sau Nicolas de Stael, prin urmare, vei găsi multe ateliere, muzee și mici galerii. Muzeul lui Picasso se înalță triumfând în orașul cetate. Vederea din muzeu e impresionantă, operele nu prea. Cele mai cunoscute opere ale lui Picasso find expuse in alte muzee, deci, în muzeu vei sta mai mult cu ochii spre geamuri decât la tablouri.

antibes_4

picaso

Dar daca tot esti flămând de artă, îți sugerez să mergi la Fondation Maeght, în Saint Paul de Vence, un sătuc situat pe o colină a coastei, la aproximativ 30 min de Antibes. Acolo îl vei găsi pe Giacometti, Picasso, Léger, Miró, Ubac și mulți artiști contemporani. Saint Paul de Vence își are originalitatea unui sătuc de provincie francez. Dacă rămâi impresionat de Saint Paul de Vence, ar trebui să mergi neapărat și în alte 2 sătucuri foarte dragi mie: Valbonne și Eze. Două destinații care uimesc. Toate la o distanta de 30-40 minute de Antibes pe colinele Coastei de Azur.

Daca vrei sa iei pranzul la o braserie în Antibes, te sfătui să te grăbești, căci prânzul începe a fi servit de la 12 pâna la 14, și atât. După brutari, profesie mult stimată și adorată în Franța, este de a fi chef (bucătar). Ei muncesc numai în orele când e considerat sănătos să iei prânzul sau cina. Pentru prânz, eu te sfătui să eviți zonele hyper turistice și să mergi în bucătăria unei doamne din Antibes. Doamna te va primi cu un zâmbet larg în Atelierul ei, contrar la toate clișeele precum că francezii din sud nu ar fi agreabili și atenți (Restaurant: Atelier, rue 24 Août).

De altfel, o idee mai frumoasă ar fi să cumperi brânză franceză din magazinul de brânzeturi de pe strada Sade, eventual saucisson și pâine caldă de la brutarie și să mergi la un picnic pe plajă. Pe Plaja Ponteil poți admira cel mai bine orașul cetate, însă pe Plaja Gravette, fiind încojurată de pereții cetății, marea ți se va deschide în ochi exact ca și în cântecul lui ”Taxi”.

gravette

Dacă ți-ai uitat costumul de baie și nu poți sta prea mult pe plajă, ”vestimentație” obligatorie de altfel când vii în Antibes, atunci mergi după-masă la fortăreața Fort Carré. Pentru 3 euro intrarea, ghidul îți va povesti în franceză sau engleză despre istoria portului Vauban din Antibes și importanța acestei fortărețe în păstrarea teritoriului francez integru.

antibes_5

Ținutul Nice, în trecut, a aparținut Italiei, doar în urmă cu 155 ani a fost alipit Franței. În consecință, în trecut, Antibes, până la alipirea Nizei în 1860, a fost un important pilon în păstrarea independenței regatului. Louis XIV l-a investit pe arhitectul Vauban, unul dintre cei mai renumiți arhitecți ai secolului luminii să recontruiască portul și fortăreața. Portul, astăzi, îi poartă numele, iar nota de originalitate adusă de Vauban persistă pe toate strazile.

streets

Nu-l poți scăpa din priviri nici pe Omul Nomad care privește larg spre mare. Statuia „Nomade” ce a fost creată de Jaume Plensa, domină frumos portul și se mărită frumos piesa de arta moderna în orașul cu aer de epocă.

Seara mergi la una din terasele Antibes-ului pentru un apéro, căci în Antibes ritualurile se respectă. Pe strada Georges Clemenceau, lângă micuțul teatru Antibéa sunt 2 cafenele cu aer parizian unde te poți alinta cu un rosé.

antibea

Și pentru a continua în ordinea corectă, la cină îți recomand să alegi din 3 restaurante, toate cu bucătărie autentică: 1. Aubergine (Rue Sade): soțul gătește și soția servește… un deliciu; 2. Le Jardin (Rue Sade): bucătărie mai sofisticată și unicul restaurant în inima Antibes-ului unde mănânci în gradina cu aer burghez; 3. Le brulot (Rue Frédéric Isnard): pentru cei bine înfometați, căci porțiile sunt mari, și în special îl recomand pentru cei cu dor de mâncare gătită la foc viu, exact ca la bunica. Poți să închei seara în barul ”Absinth” – specific prin sutele de pălării, rock&roll cântat la pian și sticlele vechi cu Absinth.

Iarna barurile se închid la 12 noaptea, vara la 2. Vara Antibes-ul se mărește de 2 ori, mulți turiști, multă forfotă, multe strigăte și glasuri de copii. Concerte în aer liber, festivaluri și petreceri pe plajă cu mult rosé. De aceea mulți dintre locuitori în weekend ”se ascund” pe plajele din Var, regiune situată la o oră de Antibes, cu renumitele plaje și insule paradisiace Porquerolles și Port Cros.

var

porqerolle

por_2

Cei mai sportivi și amatori de multă natură, merg la cheile Verdonului și Lacul Saint Croix, fiind cel mai mare canion din Europa, care este la o oră jumate distanță de Antibes.

lac

lac_2

Tot lângă cheile Verdonului sunt și renumitele câmpuri cu levănțică, prezente pe orice carte poștală din Provincia franceză. In iunie, iulie levănțica e în floare și câmpurile sunt o minune.

Cu toate că Antibes e frumos în orice anotimp, și pe ploaie și pe vânt, aici când plouă, viața se oprește, toti stau acasă și orașul devine pustiu. Comic pentru comunitatea de englezi, olandezi sau scoțieni stabiliți în Antibes. Ei își trăiesc vara lor când plouă în Antibes, doar pe ei îi vezi în puburi.

Si dacă e să vorbim despre vreme, din 6 ierni trăite aici am văzut ninsoare de 2 ori pe coastă. După părerea mea, mai mult a fost ploaie decât ninsoare, dar a fost un motiv serios pentru a închide școlile, companiile și-au trimis angajații, iar transportul public s-a oprit.

Istoriile mele despre Antibes și Coasta de Azur pot continua la nesfârșit, însă vă invit să vi le scrieți singuri prin ochii vostri… acele istorii sunt cele mai frumoase…

family

Antibes, 11/03/2015