A Venezia

Orașul canalelor, Veneția, e diferit de orice alt oraș italian. Italia e plină de farmec și șarm, dar nicăieri nu e mai romantic decât în Veneția.

Mai jos ai lista mea de recomandări neturistice de ce ar trebui să vezi, să faci, să mănânci și să bei în orașul podurilor. Pe cele turistice le găsești dând un simplu search pe google.


1. Bea un espresso în Piazza San Marco

Cafeaua are rădăcini puternice în cultura italiană, iar pentru un italian cafeaua nu e o simplă băutură, este parte integrantă a vieții de zi cu zi.

De altfel, istoria cafelei în Europa a început cu orașul Veneția grație legăturilor comerciale strânse pe care le aveau venețienii cu lumea arabă. 

O cafea în Piazza San Marco are prețuri exagerate, în schimb e cel mai bun loc de unde poți urmări oamenii orașului. Așa că achită băutura, relaxează-te și admiră orașul.

Un loc foarte frumos unde poți face asta e Caffe Florian – cea mai veche cafenea din Veneția și cartea de vizită a orașului. O atmosferă unică. Au prețuri diferite în dependență dacă vrei să bei cafeaua la bar, într-una din sălile tematice ale localului sau la terasă cu muzică live (aici e cel mai scump). Prețurile variază de la 6-17 euro pentru o cafea; desertul – 12-15 euro. 

O alta cafenea faină și cu vederi splendide e La Calcina. Se află într-un cartier vechi – Le Zattere. Aici pe timpuri existau ape termale, de aceea localnicii mai numesc cafeneaua – La Piscina. Prețurile sunt medii.

2. Fă shopping la Piața Rialto

Una din primele piețe din Europa unde în continuare găsești cele mai bune fructe de mare, pește și cele mai proaspete legume și fructe. Iar venețienii, vin aici ca pe timpuri, nu doar să cumpere, dar și să comunice unii cu altii. 

3. Vezi cum se construiesc gondolele la Atelierul de gondole ”Squero”

Aici se construiesc gondolele conform tradițiilor venețiene de secole. Pentru a ajunge aici trebuie să te programezi în prealabil, sau poți să admiri dintr-o parte bând prosecco pe faleză la barul-restaurant cu aceeași denumire.

4. Explorează Cartierul roșu cu Ponte delle Tette (Podul Sânilor)

În acest cartier locuiau curtezanele care stăteau la ferestre dezbrăcate, în așa fel atrăgând atenția bărbaților ce traversau podurile.

5. Traversează Podul Chiodo

Un pod unic și irepetabil în Veneția ce nu are parapet. Când îl vei vedea, vei înțelege cum arătau podurile în oraș pe timpuri.

6. Mănâncă gelato 

Deși înghețata în Italia e senzațională, în Veneția nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor, așa ca, dacă nu vrei să rămâi dezamăgit, mergi la Bacaro del Gelato, Gelateria Millevoglie sau Gelateria il Doge

7. Admiră apusul de la Fondamenta delle Zattere

Este faleza cartierului Dorsoduro, unde vei prinde cele mai frumoase apusuri din oraș. Apropo, acesta era locul favorit al poetului I. Brodski.

8. Descoperă Contarini del Bovolo

Scara din Palatul Contarini del Bovolo este ”perla” arhitecturii venețiene. Intrarea costă 7 euro.

9. Fă poze de la Terrazza Fondaco del Tedeschi

Aici ai cele mai frumoase priveliști asupra orașului. 

10. Mergi la Palazzo Ca’ d’Oro

Un palat din secolul 15, cu vederi impresionante spre Grand Canal, cu mozaică de marmoră și picturi murale ale celor mai talentați pictori venețieni. Intrarea e 11 euro, iar în prima duminică a fiecărei luni e gratuit. 

11. Simte-te venețian stând la altana

Altana sunt peste tot în Veneția; doar uită-te în sus și vei vedea terase mici de lemn cu multe flori ce decorează acoperișurile caselor. E locul de odihnă preferat al localnicilor. Dacă nu ai altana în hotelul tău, dar vrei să te simți un venețian adevărat, îți recomand câteva terase ce au vederi foarte frumoase cu acoperișurile caselor venețiene: Hotelul ”A la Commedia”, Hotelul ”Splendid Venice”, Hotelul ”Ca’Sagredo”.

12. Bea un Bellini

Bellini a fost inventat în Veneția. E o băutură din prosecco sau șampanie brut cu piure de piersici. E foarte important să știi că această băutură are sezonul ei, deoarece piersicile proaspete apar în Italia abia în mai. De aceea adevăratul gust Bellini îl vei simți doar vara, în rest va fi în combinație cu suc de piersici. Cel mai bun Bellini e la Barul ”Harry’s”, acolo unde a fost inventat – un cocktail bar glamouros și faimos ce datează din 1930.

13. Mănâncă gustos și admiră Veneția

Veneția e unică. Te fascinează și te vrăjește, te face să uiți de realitate și orașe gălăgioase. E o lume aparte și poți să îi admiri frumusețea la nesfârșit. Ca să vezi toate grandoarea Veneției poți să mergi cu gondola pe canale, dar există și un mod mai plăcut: să vezi orașul, în timp ce mănînci ceva gustos la restaurantele cu terase. Sunt câteva restaurante impresionante în Veneția, dar o să vă recomand doar două, să nu vă zăpăcesc cu prea multe opțiuni:

Hilton Molino Stucky Venice – restaurantul se află la etajul 8 de unde vei avea o panoramă extraordinară asupra orașului, în special seara. Mâncare mediteraneană, muzică live. Nota de plată medie – de la 75 euro.

Algiubagio – vedere incredibilă asupra lagunei venețiene. Atmosferă romantică și cozy. Nota de plată medie – de la 50 euro. 

14. Plimbă-te prin cartierele Santa Croce și Castello

Dacă ajungi aici, vei vedea o altă Veneție – mai liniștită, cu străzi pustii și curți din povești. 

15. Iarăși mănâncă

Căci despre ce mai e Italia dacă nu despre mâncare? Și multe altele desigur 😉 În Veneția e destul de complicat să găsești localuri cu mâncare bună și accesibilă, prețurile în zonele populare în general sunt orientate către turiști. Vă recomand să ieșiți de pe traseele turistice și să mâncați la unul din aceste localuri:

Osteria ”Antico Giardinetto” – restaurant de familie, foarte cozy. Oaspeții sunt deserviți chiar de proprietarul localului. Prețul unui prânz complet e 25 euro, dar porțiile sunt foarte mari. 

Taverna ”Al Remer” – departe de ochii turiștilor cu o bucătărie impecabilă. Prețul unui prânz e 20 euro (inclusiv vinul).

Rossopomodoro – se află în Piazza San Marco. E specializat în mâncare napolitană. Prețul mediu pentru un prânz începe de le 20 euro. 

Ristoteca Oniga – un restaurant micuț unde un prânz e 25 euro. Localul e cunoscut pentru midii gătite în diferite moduri. 

Majoritatea călătorilor stau în Veneția o zi, două. Dacă ai timp, îți recomand să stai mai multe zile, pentru a explora și împrejurimile ei. Orice nu ai decide, bucură-te de timpul petrecut în minunata Veneție. 

Dacă visezi să ajungi la Veneția, vreau să îți dau o idee. Felicia Optic Center organizează o tombolă “Descoperă orașele Europei”. Cumpără orice produs de la Felicia Optic Center și Optica Felicia în valoare de 1.000 lei și ai șansa să participi lunar la extragere. Iar premiul… premiul e pe măsură, în fiecare lună se va pune la bătaie o escapadă pentru 2 persoane în unul din marile orașe europene. Luna aceasta se extrage călătoria la Veneția! Ciao!

Mai multe detalii aici.