Proiectarea fericirii

M-am pornit să scriu o postare despre fericire, dar m-am răzgândit la jumate de articol și am șters tot. Apoi mi-am adus aminte de vorbele mamei: ”Dacă te pornești undeva, trebuie să ajungi”, so here it is.

Un profesor de la London School of Economics a publicat o carte despre fericire ”Designing Happiness”, despre care însuși Taleb a zis că dacă ar fi să citești o singură carte despre fericire, aceasta ar fi aceea.

De mii de ani, filosofi precum Aristotel și Anaximander au dezbătut ce înseamnă să trăiești o viață bună.

Unii spun că viața bună este alcătuită din activități plăcute care generează sentimente pozitive: să îl citești pe Murakami, să consumi supă miso, să te plimbi prin parcuri zen, să mănânci hot-pot cu prietenii tăi buni.

Alții susțin că viața bună înclude activități care sunt mai puțin despre plăcere și mai mult despre scop/sens/utilitate – lucruri precum îngrijirea copiilor din Africa, sau nopți nedormite în spitalul de urgență (era un chirurg în Japonia care a dormit doar câte 3 ore pe noapte timp de 4 ani, inclusiv de sărbători).

Domnului Profesor susține că nicio definiție a fericirii nu este completă fără scop.

Echilibrul între plăcere și scop Profesorul Dolan îl numește principiul plăcere-scop.

“Pentru a fi cu adevărat fericit, trebuie să simțiți atât plăcerea, cât și scopul. Poți fi la fel de fericit sau trist ca și mine, dar cu diferite combinații de plăcere și scop. Și ai nevoie de fiecare în grade diferite în momente diferite. Dar trebuie să simți ambele. Eu numesc acest principiu plăcere-scop.”

Anumite activități, cum ar fi privitul televizorului și mâncarea, sunt pline de plăcere, dar au un scop redus. Altele, cum ar fi jobul (pentru majoritatea oamenilor), au un nivel redus de plăcere, dar au un grad înalt de utilitate.

Activități, precum voluntariatul și timpul petrecut împreună cu copiii, par a avea parte de ambele.

În economie, există un termen numit randamente marginale descrescătoare. Cu cât primim mai mult cu atât mai puțin valoros devine. Al doilea mercedes e mai puțin valoros decât primul. Al doilea burger parcă nu mai are așa bun gust ca primul. A doua soție… în fine, ați prins ideea.

Aceeași descreștere a randamentului se aplică pentru plăcere și scop zice Profesorul Dolan.

Dacă ai mai multă plăcere în viață decât scop/sens, atunci ar trebui să petreci un pic mai mult făcând lucruri care contează. Și invers, dacă ai mai multe scopuri decât plăceri, atunci ar trebui să îți petreci mai mult timp antrenându-te în activități care îți vor aduce plăcere. Aceste afirmații se bazează pe legea randamentelor marginale descrescătoare (fericirea, în cazul nostru).

Ar trebui să fim un pendul ce balansează între cele două activități

Dacă ai un stil de viață mai hedonist, poate ar trebui să îți anulezi următoarea petrecere pentru a face ceva mai util – să te oferi voluntar la un adăpost pentru animale pentru câteva ore.

Sau dacă ești tipul de om care vrea să aibă sens în tot ce face, poate ar trebui să te relaxezi, să mergi la un fast-food sa mănânci niște burgeri cu cartofi prăjiți și să privești cu iubita/iubitul un film prostesc.

Principiul lui Dolan spune că pentru a fi fericiți trebuie să trăim o viață care este bogată în activități ce sunt atât plăcute cât și semnificative.

Dacă am avea o formulă sigură a fericirii…