Toronto – unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume

Nume Prenume: Viorica Luchian
Job: juristă
În Toronto de 12 ani.

Sunt deja de 12 ani în acest oraș și încă îl descoper și redescoper. Toronto este unul dintre cele mai diverse orașe de pe pământ, ai acces la toate culturile lumii aici, la tot ce poate să ofere un oraș mare: artă, distracții, cultură, shopping, gastronomie, dar și oameni foarte prietenoși și calzi. Să nu credeți că eu sânt subiectivă deoarece locuiesc aici, chiar a fost declarat recent cel mai bun oraș de trăit din lume de către The Economist.

Toronto 2 (1)

Arhitectura este mai mult a unui oraș modern cu skyscrapers, dar mai găsești și clădiri vechi din când în când în mijlocul acestor zgârie nori.

Toronto cladiri vechi

Pentru a gusta din diversitatea acestui oraș, si, în dependență de preferințe, puteți vizita Chinatown, Little Italy, Greektown, Little Portugal, Koreatown, Little India.

Unul dintre locurile mele preferate cu clădiri mai vechi și mai multă istorie este The Distillery District. Aici găsiți și cea mai frumoasă cafenea cu cea mai gustoasă cafea din Canada – Balzac’s Coffee

Balzac Coffee 1

Balzac Coffee

și după ce savurați un espresso ori Americano, neapărat mergeți și la Soma Chocolatemaker pentru cea mai bună ciocolată ori la The Beer Hall pentru o halbă de bere. Toate se află la câteva minute una de alta și este o plăcere să vă plimbați, străzile fiind pietonale, închise pentru trafic.

Nu departe de The Distillery District este și St. Lawrence Market, cea mai mare și cea mai variată piață din oraș deschisă tot anul. Veți găsi aici multe bunătăți, artizanat și un magazin foarte bun de suvenire – Souvenir Market.

Regiunea St. Lawrence Market

St. Lawrence Market

Lunch St. Lawrence Market

Pentru iubitorii de fructe de mare recomand un prânz la Buster’s Sea Cove – gustos și au prețuri mici, iar pentru desert – Aren’t We Sweet.

Vara orașul e plin de festivaluri, începând cu TD Toronto Jazz Festival în iunie, apoi Luminato Festival (festivalul artiștilor care crează în diferite locuri publice), Pride Toronto Festival, Salsa on St. Clair, Caribbean Festival și Taste of the Danforth în august (festival care celebrează cultura și mâncarea grecească).

Pentru o panoramă a întregului oraș, puteți urca CN Tower, care până în 2010, timp de 34 de ani, a fost cel mai înalt turn din lume.

Pentru cei care caută aventură, există posiblitatea de a ieși și a merge în afara turnului “Edgewalk”, dar pentru a savura din plin priveliștea, vă recomand să alegeți o zi fără nori.

CN TOWER - EdgeWalk Receives Guinness World Records® Title

Dacă veniți în septembrie, puteți profita de Toronto International Film Festival, timp de 10 zile orașul se umple de vedete de cinema și sunt derulate în jur de 300-400 de filme la prețuri foarte accesibile.

Pentru cei dornici de cultură, orașul are muzee pentru toate gusturile – Royal Ontario Museum (ROM) este o bijuterie arhitecturală modernă.

ROM

Pentru cei pasionați de pantofi puteți vizita Bata Shoes Museum, iar celor pasionați de hochei, le recomand Hockey Hall of Fame, pasionații de istorie pot merge la Fort York.

Art Gallery of Ontario este o altă clădire frumoasă cu colecții de artă și expoziții din toată lumea.

Art Gallery of Ontario 1

Art Gallery of Ontario 2

Art Gallery of Ontario

Deși eu credeam că Toronto nu prea are istorie și clădiri vechi, pe an ce trece tot mai mult îmi dau seama că am greșit facând această concluzie. De curând am descoperit că Toronto are cel mai vechi și ultimul teatru suprapus din lume – The Elgin West Theatre și, cu 7 etaje mai sus, The Winter Garden Theatre, au mai mult de 100 de ani, sunt restaurate și menținute și operează și astăzi. Ambele sunt de o frumusețe de nedescris.

Winter Garden Theatre

Deși este un oraș modern cu un downtown plin de clădiri zgârîe nori, Toronto oferă și foarte multe spații verzi de relaxare. Unul dintre locurile mele preferate este The Toronto Islands. Se află la doar 20 min. distanță cu vaporul pe lacul Ontario pornind din centru (călătorie care îți oferă o panoramă foarte frumoasă a orașului). Ajungi într-o oază de verdeață fără mașini, cu piste pentru biciclișt și plimbări, cu plaje cu nisip frumos, vederi frumoase ale lacului Ontario și un parc de atracții pentru copii – Centreville.

Toronto Islands 1

Vaporul costă doar $7.00 dus-întors și circulă la fiecare 15 min. Vara se poate veni pe insulă și cu propria bicicletă ori se poate închiria. Se pot închiria și bărci, sunt și câteva cafenele, preferata mea este Rectory Café. Pe insule locuiesc oameni, este și o școală și o stație de pompieri, sunt căsuțe ca din poveste care pot fi închiriate pe noapte. Aceste insule sunt una dintre cele mai mari comunități car-free din lume.

Toronto Islands

High Park este cel mai mare parc din Toronto (161 de hectare de verdeață) și include grădini frumoase, lacuri micuțe, terenuri amenajate pentru copii, o gradină zoologică, terenuri de sport, un teatru în aer liber, o cafenea, piscină, un trenuț care face înconjorul parcului pe timpul verii și un patinoar pe timp de iarnă.

High Park (1)

Dacă călătoriți cu copii, Toronto vă oferă foarte multe atracții utile și interesante pentru întreaga familie. Puteți explora împreuna Ontario Science Centre (unde neapărat mergeți la Planetarium și la cinema IMAX), Ripleys Aquarium, Toronto Zoo (întins într-o pădure de 287 de hectare), Legoland (paradisul celor pasionați de Lego) și Wonderland (un mini Disneyland). Toate aceste distracții, în afara de Wonderland, sunt deschise 365 de zile pe an, se închid doar pe 25 Decembrie. Pentru un prânz ori cină unde copiii să fie și distrați și hrăniți, recomand Old Spaghetti Factory – localul preferat al copiilor mei.

Old Spaghetti Factory

In privința gastronomiei, Toronto oferă o variație enormă de restaurante și cafenele în dependență de preferințele oricărui turist, de asemenea sunt multe puburi și localuri cu jazz. The Local este un pub recomandat de mulți și The Reservoir Lounge este un local cu jazz destul de vestit. Dacă doriți mâncare asiatică, un restaurant tailandez nu prea scump dar foarte bun este Khao San Road și neapărat, dacă sunteți în Canada, trebuie să gustați sirop de arțar (maple syrup) și poutine (o mâncare originară din Quebec) și să mergeți pe la Tim Hortons pentru cafea și doughnuts, asta fiind cea mai populară rețea de cafenele din Canada, deschisă de un jucător de hochei Canadian în 1964 – Tim Horton. Winterlicious și Summerlicious sunt două evenimente gastronomice care timp de 10 zile iarna și 10 zile vara oferă un meniu cu preț fix redus la unele dintre cele mai scumpe restaurante din oraș. Viața de noapte este și ea foarte bogată aici, cu multe baruri și cluburi de noapte, Muzic, Ace, Cube, fiind unele dintre cele mai recomandate.

În Toronto puteți să mergeți și la concerte ori evenimente sportive de talie mondială. Toată informația și biletele le găsiți pe site-ul www.ticketmaster.ca, ce-i drept, prețurile la bilete sunt cam piparate.

The PATH este un “oraș subteran” de 30 de km., de unde se poate de accesat o zona mare a centrului fără a ieși practic afară. Acest oraș subteran are peste 1,200 de magazine și alte servicii, unește 50 de clădiri de oficii, are acces la 6 stații de metrou și la multe din atracțiile menționate aici. Deci dacă vizitați pe timp de iarnă, ori vreți să vă ascundeți de vreo furtună, intrați în orașul subteran și continuați să explorați orașul.

Toronto oferă și shopping variat, Toronto Eaton Centre este cel mai mare mall din centrul orașului cu 330 de magazine.

Eaton Centre

Dacă preferați altfel de shopping decât de tip mall, recomand strada Queen Street West, cu magazine micuțe și multe cafenele.

Pentru reduceri puteți merge la Dixie Outlet Mall, cel mai mare outlet mall din Canada, unde veți găsi deal-uri foarte bune și Fantastic Flea Market – piata de vechituri.

Pentru a salva bani și a vizita cât mai multe atracții posibil, recomand – City Pass, care oferă la un preț mult mai redus întrarea la CN Tower, ROM, Casa Loma, Toronto Zoo și Ontario Science Centre. Art Gallery of Ontario poate fi vizitat gratis în fiecare miercuri seara de la 18:00-20:30, Canadian Opera Company are concerte gratis din septembrie până în iunie de câteva ori pe săptămână la ora prânzului și uneori seara.

În High Park toată vara sunt spectacole gratis în aer liber (o donație e sugerată) “Shakespeare in High Park”. Piața Yonge and Dundas din centru, de asemenea oferă toată vara concerte și evenimente gratis.

Toronto fiind un oraș mare este practic imposibil să-l cutreieri pe tot pe jos, recomand metroul care este foarte simplu de navigat și oferă all-day pass și family pass pentru conveniența turiștilor.

Daca vizitați Toronto nu pot să nu vă sugerez să mergeți și la vestita cascadă Niagara, care se află la doar 1.30 ore de Toronto și să vă minunați de frumusețea și splendoarea ei.

niagara_falls

Sper că v-am convins că Toronto este un oraș frumos și se merită de vizitat și chiar locuit. Pe lângă toate atracțiile care le oferă, este și foarte curat, cu o securitate foarte bună și cu oameni foarte politicoși. Eu sunt de atâția ani în Toronto și nicidecum nu mă plictisesc de acest oras, permanent găsesc ceva nou de explorat, ori, mă întorc în locurile deja îndrăgite.