Tenerife – insula primăverii veșnice

Doamnelor şi Domnilor, vă vorbeşte căpitanul aeronavei, în câteva momente vom ateriza pe aeroportul internaţional Tenerife Sud – Reina Sofia. Vă rugăm să ridicaţi spătarele scaunelor, măsuţele şi parasolarele… să deconectaţi… iar restul auzi ca prin vis, pentru că din momentul în care priveşti peste geam ti se intretaie răsuflarea: un colţ de rai, spălat de apele Atlanticului, unde chiar şi pista de aterizare urmăreşte linia oceanului.
DSC00072

Bienvenido a las Islas Canarias, iţi va zâmbi larg grănicerul în timp ce-ţi va înmâna paşaportul.
DSC00073

Apropo, denumirea de Canare nu provine de la pasărea micuţă şi galbenă cu glas melodios – canar – ci de la o rasă de câine. El Canario este o rasă unică în lume folosit în trecut pentru lupte (puternic, de talie mare). De la numele lui s-a dat denumirea insulelor de unde era el adus.

Arhipelagul Insulele Canare este constituit din 7 insuliţe, cea mai mare fiind Tenerife.

Încă din aeroportul local întri brusc în dispoziţia de vacanţă. În jur abundenţă de flori, culori şi palmieri.
DSC00484

DSC00725

DSC00731

DSC00476

Localnicii îşi numesc insula cu drag „Insula Contrastelor” – şi pe bună dreptate. Sunt puţine locuri în lume unde găseşti şi munte – unde se schiază, plaje nisipoase, foarte fine, cu stânci abrupte şi peisaje incredibile; iubitorii imaginilor cosmice vor rămânea satisfăcuţi, pentru că pe insulă găseşti şi peisaje „lunare” – unde vezi doar o mare de nisip şi stânci. Vegetaţia şi stâncile vulcanice te fascinează.

Simbolul insulei, însă, fără dubii, este măreţul vulcan – El Teide. El nu este mort. Doarme şi poate erupe oricând. El-Teide domină caracterul insulei. Îi personalizează orizontul, iar în zilele senine, când dispar norii, zăpada din vârf îi conferă eleganţă. Pentru ai simţi pulsul, poţi face o ascensiune montană către Parcul Naţional Mt. Teide. Călătoria trece prin sătucuri cu case de vacanţă, unde poţi admira vile superbe, iar din vârful lui Teide poţi admira minunata panoramă a satelor albe şi a vârfurilor munţilor. În momentul în care te uiţi la casele risipite pe coasta muntelui, imediat te gândeşti la cât de fericiţi sunt localnicii să aibă aşa privelişti… te şi imaginezi bând un suc răcoritor, având la picioarele tale oceanul.

O altă activitate – excursia cu catamaranul. În timpul călătoriei pe albastrele ape din sud, veti avea ocazia să vedeţi balenele şi delfinii în mediul lor natural. Catamaranul va ancora lângă o plajă seducătoare unde vă veţi relaxa în apele cristaline ale oceanului Atlantic. Unele catamarane sunt dotate cu „fund de sticla” sau de plasă pentru a vedea cât mai bine delfinii. Soare, peisaje frumoase, ce poate fi mai plăcut decât legănatul moale al valurilor: când pe creasta valului, când jos?

DSC00389

DSC00348

DSC00308

DSC00293

DSC00289

DSC00260

DSC00212

DSC00200

DSC00210

Cea mai mare distracţie din Tenerife este fără indoială Loro Parque (Parcul Papagalilor). În acest parc convieţuiesc în bună înţelere balene, delfini, foci, marmote – care au de asemenea şi reprezentaţii de câteva ori pe zi, de asemenea puteţi întâlni gorile, pinguini – care stau la umbra florilor de orhidee, flamingo, jaguari, sute de specii de animale şi păsări; există chiar şi un tunel cu pereţi din sticlă prin care puteţi vedea diferiţi peşti şi chiar şi rechini. Prin parc veţi admira miile de palmieri, copaci şi plante tropicale. La ieşire, puteţi face un tur al orăşelului Puerto de la Cruz în care se află parcul.
DSC00126

Pentru a vă bucura din plin de călătoria în paradis, puteţi inchiria maşina. Veţi avea parte de clipe de neuitat.

Seara, după forfota zilei, să mergi pe plajă să admiri cerul, care pare atât de aproape, că ai impresia că atingi stelele cu mâna.

Probabil, Insulele Canare sunt insulele sufletelor, toţi care vin aici, îşi lasă o părticipă a sufletului său, cu speranţa de a reveni.
DSC00413

DSC00665

DSC00452

PS: În drum spre Tenerife, am avut o aterizare de urgență în Madrid, în zbor s-a fisurat parbrizul avionului. Am fost nevoiți să stăm peste noapte.
DSC00013

DSC00016