Sfaturi pentru zborul cu copii

copii calatorie

Sfaturi pentru zborul cu copii
Degrabă începe perioada vacanțelor, prin urmare m-am gândit că acest mic ghid ar fi util pentru părinții cu copii mici care se gândesc să călătorească cu avionul.

1. Zborul
Nu vă fie frică să călătoriți cu copii mici. Pediatrii spun că vârsta de la care un bebe poate zbura este de la 2 săptămâni. Știu mulți părinți care preferă să călătorească cu mașina sau chiar trenul, însă aceasta durează prea mult timp (cu avionul îți ia maxim 4 ore să ajungi în cel mai extrem punct al Europei) și copilul stă înțepenit tot drumul în fotoliul lui. Pe de altă parte, în avion, bebe stă imobilizat doar la decolare și aterizare, în rest are mână liberă: mai zâmbește la un vecin, mai dă un pahar jos, mai deschide/închide măsuța rabatabilă, mai aleargă prin avion, de-o dragoste 🙂 Dacă copilul încă nu poate merge, e bine să aveți sling, în așa mod puteți să vă plimbați cu el fără să obosiți.

Copilul va plânge în timpul zborului, aceasta este inevitabil. Incomodează alți pasageri? Da! Dar e super ok! Persoanele care călătoresc des sunt obișnuite cu aceasta, iar ceilalți nu au decât să-și pună căștile în urechi și să dea muzica mai tare.

Apropo, copii cu vârsta de până la doi ani, de obicei călătoresc gratuit pentru că nu ocupă loc în avion (ei stau în brațele părinților). Sunt unele companii care percep taxe pentru bebeluși, însă sunt destul de mici.

2. Check-in, îmbarcare
Când ai copil mic, totul decurge surprinzător de rapid. Cum ai un copil în brațe, cum toți oamenii din fața ta dispar ca prin magie. De câte ori nimeresc la cozi interminabile îmi vin gânduri să împrumut vreun bebe.

Personal vă recomand să nu vă îmbarcați primii, pentru că ar însemna să mai așteptați în avion minim 30-40 min până urcă toată lumea, iar copilul s-ar plictisi grozav.

3. Bagajul de zbor
Nu vă pot da sfaturi despre câte scutece să luați, sau despre schimburile de haine, în schimb pot să vă zic ce lichide aveți voie să luați în bagajul de mână.

În mod normal nu ai voie cu recipiente care au mai mult de 100ml (despre aceasta am scris aici), însă când e vorba de copii – magie! Poți lua mâncare pentru bebeluși fără limită de cantitate. Mai mult, dacă în timpul zborului ai nevoie de apă fierbinte pentru a prepara mâncarea, poți cere fără jenă de la însoțitorii de bord.

4. Căruciorul
Pentru copiii sub 2 ani, căruciorul pliabil se transportă gratuit la bord. Dacă e cărucior clasic, ai 2 opțiuni, să-l înregistrezi ca bagaj de cală și să-l primești la destinație, ori îl iei cu tine, iar la poarta de îmbarcare ți-l iau și ți-l dau înapoi când aterizezi. Dacă ai escală, mai bine să mergi pe a doua variantă.

5. Decolarea și aterizarea
Acestea sunt cele mai neplăcute momente pentru bebe în timpul zborului. Am observat că majoritatea încep a plânge în aceste cazuri. Când simți că ți se înfundă urechile, ar trebui să rumegi ceva, sau să înghiți. La fel e și pentru copii. E bine să le dați ceva de mâncare atunci când se întâmplă. Și da, iarăși, e super ok să alăptezi bebelușul în timpul zborului. Dacă nu va vrea să mănânce, cel mai rău scenariu e că o să îi doară urechile o zi sau două după zbor.

O prietenă care e mămică zicea că: Cel mai util sfat oferit de o însoțitoare de bord, a fost să procurăm un aparat pentru spălături nazale și să-l utilizăm la decolare și aterizare în special în cazul în care copilul e răcit și are năsucul înfundat. Stewardesa zicea că mucul face presiune asupra timpanelor, iar acestea nefiind complet formate (până la vârsta de 2 ani) pot suferi leziuni, asta pe lângă durerile de urechi clasice pe care le-ar putea avea.

6. Orarul de zbor
Alegeți zborul în așa mod, ca să coincidă cu orarul obișnuit de somn al copilului. Dacă zborul e transoceanic, e și mai bine, asta presupune de obicei să zbori peste noapte, așa că va dormi dus. Dacă aveți norocul să nimeriți pe locuri care au spațiu mare între scaune, puteți culca copilul jos, întins pe o păturică. E super ok!

7. Alegeți zboruri cu mai multe escale
În cazul în care călătoriți într-o destinație îndepărtată, încercați să luați zboruri cu mai multe escale, în așa fel nu se va plictisi nici copilul și nici voi nu veți avea mustrări de conștiință. În plus, aeroportul e o destinație interesantă ce poate fi explorată de către cei mici.

Nu am experiență de a călători cu copiii. Mai sus am scris doar ce am observat în călătoriile care le fac. Dacă am omis ceva, vă rog să-mi scrieți.

Călătorie frumoasă!
xx