Reguli de zbor

Zilele trecute am fost la Roma. În aeroport, la întoarcere, am auzit câțiva oameni care se plângeau că au plătit pentru check-in la aeroport, pentru că nu știau că se poate face online, au plătit pentru bagaje, pentru că nu știau mărimile exacte, le-au aruncat lichidele din geantă, etc. Toate astea m-au făcut să scriu o postare despre regulile de călătorie cu Compania Wizzair. Eu nu voi descrie pas cu pas cum se cumpără un bilet online, pentru că este foarte simplu, însă vă voi atrage atenția la anumite detalii:

1. Procurarea biletului

Cumpără biletul online prin intermediul site-ului www.wizzair.com. În cazul în care nu poți face acest lucru (nu ai card bancar sau acces la net), poți apela la serviciile unei companii turistice specializate.  Selectați datele de zbor care vă interesează:

wizz-bmp

2.  Formalităție de check-in

În cazul în care nu doriți să achitați la aeroport taxa de 20 euro pentru înregistrarea fiecărui segment de zbor, selectati:  web check-in. Înregistrarea online este gratuită. În cazul în care cumpărați biletul de avion de la o companie turistică, aveți grijă să menționați că doriți check-in online, în așa caz veți economisi 40 euro.

Când optați pentru ”check-in online”, aveți grijă să vă imprimați biletul de îmbarcare. Acesta este disponibil începând cu 30 zile până la cu 3 ore înainte de ora programată de plecare a zborului. Pentru asta veți avea nevoie doar de codul de rezervare a biletului, care îl veți primi pe mail sau de la agenție și unicul lucru care va trebui să-l faceți este să intrați pe pagina companiei, la secțiunea ”check-in”, introduceți codul rezervării și numele pasagerului și mai departe urmăriți instrucțiunile.

În cazul în care nu doriți să vă chinuiți cu imprimarea biletului de îmbarcare, puteți opta pentru opțiunea ”check-in la aeroport” în momentul procurării biletului și vă va costa doar 10 euro pentru fiecare segment de zbor.

3. Bagaje

Sunt 3 tipuri de bagaj ce pot fi luate la bordul aeronavei, unele gratuit, pentru altele plătești taxe suplimentare.

Bagaj gratuit sau small cabin bag

Geanta de mână cu dimensiunea  42x32x25cm sau mai puţin, poate fi transportat la bord gratuit.

wizz-bagaj

Bagaj de mână mare
Dacă bagajul dvs. de mână este mai mare decât dimensiunile unui bagaj mic de mână dar nu depășește 56x45x25cm, puteți să îl luați la bordul aeronavei în schimbul unei taxe. Dacă taxa se achită în momentul rezervării, taxa este de 10 euro pentru fiecare segment de zbor, în caz contrar, la aeroport veți plăti de 2 ori mai mult. Bagajul se poate achita și ulterior rezervării, dar până în ziua zborului. La fel, veți avea nevoie de codul rezervării și acces la net 🙂

images

Bagajul înregistrat

Gențile care nu intră în categoria de mai sus, trebui înregistrate la aeroport înainte de zbor. Greutatea unei singure genți nu poate depăși 32kg, iar dimensiunea maximă poate fi:

Lăţime: 1,499 m
Înălţime: 1,194 m
Lungime: 1,715 m

Poți înregistra maxim 3 bagaje. Fiecare dintre ele te va costa 20 euro pentru fiecare segment de zbor, dacă achiți taxa online.

4. Lichidele (se referă doar la bagajul mic și mare de mână)

Poți lua cu tine câte recipiente vrei, important este ca volumul lor să nu depăsească 1 litru, iar fiecare în parte nu aibă mai mult de 100 ml. Adică, dus la extreme, ai putea lua 20 parfumuri a câte 50ml fiecare, sau 10 creme a câte 100 ml fiecare. Important e să nu depășească dimensiunile. Și nu, dacă ai o sticluță de 200 ml, în care au rămas doar 10 ml, ea merge imediat în coșul de gunoi.  Toate lichidele le pui într-o pungă transparentă.

EU_liquid_ad

Dacă am uitat ceva, vă rog să-mi scrieți!

Zbor liniștit!!! 🙂