Paris – orașul care trăiește în ritmul dragostei

Tatiana Tibuleac 21
Nume Prenume: Tatiana Țîbuleac
Job: Lucrează într-un proiect al Comisiei Europene, coordonează producția video și foto a proiectului. Scrie, crește copii.
La Paris de 6 ani

Dacă te-ai trezit dimineața la hotel, într-o cameră atât de mică, încât pentru o secundă crezi că ai ajuns la o pușcărie romantică; dacă simți un soi de agitație amoroasă, care plutește în aer, în cafeaua ta cu lapte, în strada în care, iată, ai ieșit grăbit; dacă ții de mână o femeie sau un bărbat sau câte unul de fiecare și simți că ești cel mai fericit și promițător om din lume; sau dacă ești singur dar știi că nu pentru mult timp, căci viața este scurtă și trebuie trăită acum, azi, aici… Înseamnă că ești la Paris și nu trebuie să irosești timpul aiurea. Leagă-ți un fular, pune-ți balerini, fură de pe undeva o hartă și îndrăznește. Căci Parisul poate fi doar o destinație, dar și o mică viață.

parisspringcafecoffeecroissant-5162013-223852_horiz-large

Ce-ar fi să-ți începi ziua cu niște cultură și să mergi direct la Musee D’Orsay? În trei ore reușești să consumi mai mult frumos decât în orice alt loc din Paris. Luvru, zici? Nu. Luvrul e pentru lăfăială, atunci când ai timp berechet, iar afară plouă. Și oricum nu vrei sa stai o săptămână în muzeu, nu?

IMG_3282

Deci, Orsay, iar la sfârșit nu uita să mergi la cafeneaua Campana, cea din Orologiu, și cere o tarta cu zmeură și o cafea vieneză. Tablourile te vor invidia. Ah da, și un selfie la geam pentru cei de acasă!

parisspringmusee-dorsayclock-5162013-23638_horiz-large

După ce ieși de la muzeu nu sta mult pe gânduri. Alege un pod, treci Sena, adică mă rog, te poți opri desigur și admira bărcile, dar totuși, după ce traversezi, cântând sau sărind într-un picior sau făcând o alta nebunie, mergi spre grădinile Tuileries. Acolo ai mai multe variante. Te trântești pe iarbă. Sau te trântești pe iarbă și admiri lumea, havuzurile, orașul acesta superb, cerul roz, totul.

IMG_2610

Sau și mai bine – te trântești pe iarbă și decizi că decât să stai întins așa, fără treabă, mai bine te duci la Musée de l’Orangerie. Care este superb și unde poți vedea Nimfele lui Monet, dar și tablouri ale lui Cézanne, Matisse, Picasso, Gauguin și alții. Dacă totuși decizi să rămâi pe iarbă, dar nu vrei să pari incult – nu uita că Orangerie nu înseamnă seră de portocale.

orangerie02

După Tuileries mai mergi un pic și dacă nu vei simți încă nevoia de shopping, s-ar putea să ți se facă cel puțin foame. Ceea ce nu-i rău pentru că te vei trezi în Place Vendôme – unde poți mânca și face cumpărături fițoase, iar și mai încolo – în Champs Elysee. Dacă totuși mai vrei oraș, dar nu mâncare, fă cale întoarsă și mai plimbă-te pe malul Senei. Prin zonă e Luvrul, podul-cel-cu-lăcățele ale îndrăgostiților, Centre Pompidou, Pont Neuf, Notre Dame și altele. Dacă mă întrebați despre Tour Eiffel – nu zic nu. Deși nu-i mare treabă. Francezii spun că cel mai frumos Parisul se vede de pe turn, anume pentru că turnul nu se vede 🙂

paris1

Totuși ar trebui să și mâncați. La Paris restaurante drăguțe sunt peste tot. Sunt însă și restaurante din acelea despre care povestești peste ani, nepoților. Alegerea vă aparține. Eu aș merge la L’Ami Jean pentru un prânz și la Sola pentru cină. Sau la Bouillon Racine la prânz și la Les Papilles – pentru cină. Variante și variații sunt mii – cu acestea însă nu dați greș. Și desigur nu uitați de apero – orice local merge, frumos să fie!

36046a06f9b4ad2ff820ef4532d7553f

Nopțile la Paris nu au nevoie de invenții. Orașul oferă suficiente atracții și distracții, chiar și în timpul unei plimbări pe caldrâm, sau cu vaporul, sau cu Rickshaw. Există și sute de cluburi de noapte pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.

louvremuseumentranceparis-4262013-21843_horiz-large

Chiar dacă nu cumpărați decât turnulețe la un euro de la vânzătorii ambulanți, este neapărat să mergeți la Galeries Lafayette și la Le Bon Marche. Acestea nu sunt magazine, ci monumente istorice care merită văzute. Pentru shopping mai pământesc – încercați Pont Neuf, Les Halles, La Defence.

Mergeți pe jos și luați Metroul doar în cazul distanțelor mari. Parisul se vede din mers. O variantă ar fi Bateau Mouche sau bicicleta închiriată. Evitați mașinile, pentru care la Paris nu există nici parcări, nici toleranță. Plătiți cu cardul. Astfel nu riscați să fiți furați. Făceți-vă un plan al vizitelor și nu încercați să vedeți prea multe într-o singură zi. Parisul nu suportă graba. Și ar fi păcat să vă grăbiți tocmai în orașul care trăiește în ritmul dragostei.

IMG_2831