Parfum de… vin / Scent of a … wine

Oenologii au interzis parfumul în locurile unde se bea / degustă vinul. De fiecare dată când mergeam la degustări, cină cu degustare de vin, vernisaj, eram atenționată să nu port parfum. La fel e și cu persoanele care lucrează în industria vinului, indiferent dacă aceștia lucrează în vinării, în depozite, fac vin sau toarnă vinul pentru degustări. Vinul și parfumul împreună? Niciodată. Interzis.

Eu ador parfumurile, am peste 10 parfumuri care le folosesc în dependență de dispoziție și ocazie. De fiecare dată când cumpărăm parfumuri, îl ”degustăm” fără să ne dăm seama. De fapt, și parfumurile și vinurile sunt experiențe aromatice. De fapt, fără simțul mirosului, nici vinul, nici alte băuturi sau alimente, nu ar fi o experiență plăcută, pentru că, simțul gustului, vine din simțul mirosului. Limba nu poate face diferență dintre floral și picant, dar nasul poate.

Și dacă avem această abilitate de a distinge arome, de ce nu am putea utilize parfumul ca un instrument de identificare a diferitelor arome din paharul de vin. La fel cum există tandemul perfect de wine & food pairing, parfumul correct și wine pairing poate îmbunătăți experiența noastră cu vinul.

Deci, haideți să spargem stereotipurile: vin și parfum – mirosim și bem.

Și dacă tot voi participa sâmbătă, 5 martie, la un eveniment Wine Friendly Master Class la Cassa de la Reggenza și știu ce vinuri vom degusta, am încercat să îi atribui fiecărui vin, o ”pereche de suflet”.

Cricova – Spumant Clasic Rose Brut

cricova_new

La bella Italia! Un sătuc din regiunea Toscana, bicicletă și picnic la iarbă verde. Totul în combinație cu Rose-ul de la Cricova. Un vin efervescent cu arome de flori de camp și coacăză. S-ar combina perfect cu 212 VIP Rose de Carolina Herrera. Este un parfum floral, cu un amestec de șampanie roz, trandafir și flori de piersic.

MAURT – Bacio di Bolle Grande Cuvee Brut

maurt

Bacio di Bolle, deși sună foarte italienesc, aroma și gusturile de măr verde, pară tomnatecă, citrice, piersice, caise, și nuanțele dulci-acrișoare de caramel mă duc cu gândul în Monte Carlo. Perfect pentru un gambling la Casino: lux, grandoare, mașini scumpe, oameni frumoși. La vie est belle, nu doar afirmația, dar și parfumul de la Lancome, completează o noapte frumoasă pe Coasta de Azur.

Fautor – Rose Cabernet Sauvignon

fautor_paris

Paris is always a good idea. Elegant, ca un buchet de primăvară, romantic și irezistibil de seducător. E locul perfect pentru Rose-ul de la Făutor, un vin de o finețe rară ce redă o savoare deosebită și prospețime maximă. Te cucerește prin aromele complexe de pomușoare de pădure. Merge mână în mână cu Miss Dior, un parfum ce intruchipează spiritul franțuzoaicelor. Te va lua delicat de mână și te va plimba prin Parisul primăvăratec.

Chateau Vartely – Individo Rara Neagra Malbec Syrah

individo_gucci

Un vin intens, în care Malbecul fructat și condimentul Syrah-ului accentueaza noblețea Rarei Neagră, culminând în nuanțe de stejar și piper negru. L-aș bea în Spania, în Andalucia, dansând Flamenco (eu încă nu pot, dar asta aș face), parfumată cu Gucci by Gucci, un miros puternic și ambițios îmbinat cu farmecul senzualității și pasiunii feminine.

Bostavan – Dor Traminer

bostavan

O poveste de dragoste pasională între Chardonnay și Traminer cu o paletă complexă de miere, note florale și prospețimea fructelor verzi. Această iubire nu are nevoie decât de DKNY Fresh Blossom și de New York. Acest parfum feminin, delicios, delicat precum primele flori de măr din Central Park este perfect pentru a sărbători frumusețea orașului în primăvară. Adorabil New York-ul primăvara, de altfel… Dor!

Equinox – Merlot

equinox

Când mă gândesc la vinurile roșii, în minte îmi apare imaginea unui steak argentinian suculent . ”spălat” pe gât cu un Merlot pe ritmuri de tango. Aroma lemnoasă a vinului, s-ar accentua și mai mult cu nuanțele de chihlimbar al parfumului L’Ambre des Merveilles de la Hermes. Un parfum încântător care te va duce de la surpriză la magie și de la magie la farmec.

Vă aștept cu drag sâmbătă la Cassa de la Reggenza să ne minunăm simțurile.

Nu vom avea parfumuri, dar sper că într-o zi, voi putea organiza așa un eveniment in blind.

DISTINCȚIA „WINE FRIENDLY RESTAURANT” ESTE OFERITĂ DE OFICIUL NAȚIONAL AL VIEI ȘI VINULUI CELOR MAI BUNE RESTAURANTE DIN ȚARĂ, CARE, ÎN URMA UNUI PROCES RIGUROS DE SELECȚIE, EVALUARE ȘI PERFECȚIONARE PROFESIONALĂ, PRIMESC ACREDITAREA DE EXCELENȚĂ ÎN SERVIREA VINULUI.

12771580_476491109227930_784536162628191178_o