Nunta în India

Nunțile indiene sunt celebre în întreaga lume pentru tradițiile frumoase, obiceiurile inedite și grandoarea cu care se celebrează. India este o țară cu o mare diversitate culturală și religioasă. Fiecare regiune are tradiții de nuntă și ritualuri diferite. Eu am avut norocul să particip la o nuntă a doi tineri frumoși ce fac parte din două caste diferite. Și tocmai pentru aceasta, nunta a fost și mai frumoasă, a fost un amalgam de două culturi diferite. A fost emoționant să particip la o nuntă indiană la ea acasă.

Nunțile indiene sunt extrem de strălucitoare, pline de farmec și cu ritualuri bine stabilite. O nuntă poate dura câteva zile. De obicei la ele participă de la 400 la 1.000 de invitați. De obicei, căsătoriile în India sunt aranjate de către membrii familiei, dar în ultima perioadă, în special în mediul urban, își fac loc căsătoriile ce au la bază dragostea dintre cei doi.

Prima ceremonie din săptămâna nunții se numește Sangeet.

Sangeet se sărbătorește cu mare fast. Este noaptea distracțiilor cu familia și prietenii și a dansurilor până dimineață.

O altă ceremonie unde participă exclusiv femeile se numește Mehendi. Ea are loc în seara dinaintea nunții. De obicei se desfășoară în casa miresei și iau parte doar femeile. În cadrul ei, toate femeile înclusiv mireasa își decorează mâinile cu desene minunate utilizând hena. Incorporat în desenul de pe mainile miresei se va regasi intotdeauna numele mirelui, care în noaptea nunții va trebui să își găsească numele. Daca va reuși să indentifice numele atunci se spune ca el va domina casnicia, daca nu îl gaseste, atunci mireasa va impune ritmul în relația celor doi. Un fel de ruperea colacului miresei, la noi la moldoveni. Dar pentru că suntem în era tehnologiilor, mireasa mea și-a scris hashtag cu numele ambilor care a fost utilizat de prieteni când postau poze de la nuntă pe Facebook sau Instagram.

În ziua nunții a avut loc o altă ceremonie și anume micul dejun unde au participat doar rudele și prietenii mirelui. S-a mâncat mult, s-a cântat, dansat, toată acțiunea s-a învârtit în jurul mirelui. În timp ce noi cu mirele ne distram, viitoarea mireasă se ruga pentru un mariaj fericit și o viață nouă zeiței Parvati, cea care reprezintă dragostea și devotamentul.

După micul dejun, care nu e chiar micul dejun, a început destul de târziu și a durat câteva ore, mirele s-a îmbracăt în straiele de sărbătoare, a încălecat pe un cal alb și împreună cu orchestra și alaiul de invitați, s-a pornit spre locul unde urma să aibă loc nunta.

Mire, cal alb, nu-i așa că am citit atâtea povești cu așa personaje? În India nu e poveste, aici e realitate. Se zice că în unele regiuni, în loc de cal, mirele vine călare pe elefant.

Și acum închipuiți-vă, 40 grade, praf, mașini, ambuteiaj, un mire pe cal alb, muzicanți, sora mirelui care încerca să dirijeze traficul să nu se sperie calul și un alai de vreo 100 de persoane toți dansând, cântând și chiuind.

Dar cel mai important moment al serii abia urma să se întâmple.

Apropo, indienii și moldovenii se aseamănă. La ei, ca și la noi, e ok să întârzii. Mirele chiar s-a felicitat că a ajuns la timp, adică cu doar două ore întârziere. Urma să aflu că așa e tradiția nu doar la nunți, dar chiar și atunci când ai avion nu trebuie să te stresezi, pentru că o vorbă din bătrâni zice că: Aceasta este India, ești obligat să întârzii.

Nunțile în India de obicei nunțile au loc în aer liber. Cea la care am fost a avut ceva în plus, a fost în aer liber la apus de soare pe malul Mării Arabiei și a fost de nedescris. Totul a fost plin de opulență și extravaganță. Culorile hainelor erau fascinante. Toate femeile aveau culori uimitoare la sari.

Mâncarea la nuntă a fost sofisticată și toată vegetariană, nici nu știam că pot exista atâtea feluri de mâncare vegetariană. Ah da, a fost și fără alcool, doar apă și sucuri. Însă nu toate nunțile sunt la fel, poți avea și carne și alcool, depinde de caste și de regiune.

Când am ajuns la locație, mirele a fost așezat pe o scenă și ascuns după o pânză de mătase. Tot acolo se aflau rudele miresei și preoții care urmau să oficializa căsătoria.

Între timp toți așteptam, să vină ea. A venit însoțită de unchiul ei, precum e obiceiul. El a condus-o către scenă. Mirele nu își vede ursita decât după ce sunt făcute anumite ritualuri. Numai după ce preoții au făcut toate rugăciunile și tinerii și-au rostit mantre, pânza s-a dat la o parte și au fost oficial soț și soție.

Rochiile de mireasă sunt în general roșii sau cu elemente roșii, deoarece această culoare este considerată a fi purtătoare de noroc, în timp ce albul este considerat a fi o culoare de doliu.

Mireasa mea a avut rochia pe care ea singură și-a creat-o. La această rochie au lucrat 20 oameni timp de 2 săptămâni, de la 8 dimineața până la 9 seara, doar cu o pauză pe zi. A fost brodată cu fire de aur și cristale și a cântărit 30 kg.

Nunta a durat până la miezul nopții. Până atunci oamenii au socializat și și-au făcut poze cu mirii. Ceremonia a luat sfârșit cu tinerii plecând spre casă, nu înainte de a atinge cu mâinile picioarele celor mai în vârstă decât ei în semn de respect.

Credeți că s-a terminat aici? Nu! Doar v-am spus că durează câteva zile. Imediat după nuntă, împreună cu mirii și alți douăzeci de tineri am zburat spre GOA să sărbătorim mai departe tânara familie.
Acest stat, care este cel mai mic din India, este vestit pentru plajele sale, dar și pentru faptul că este cel mai bogat stat din țară. Arhitectura este total diferită de restul țării și asta grație dominației portugheze de peste 400 ani.

Goa este un mic paradis pentru hipioți și iubitorii de muzică trance, multă distracție, mâncare super delicioasă și foarte multă marijuana. Plajele sunt nesfârșite cu nisip foarte fin și apă curată și foarte limpede. Goa este reședința spiritelor libere și a nonconformiștilor.

India … un teritoriu cu o cultura vasta si diversa, unde limba si obiceiurile se schimba de la stat la stat, dar in acelasi timp sunt legate de traditii comune. Un loc unde festivitatile sunt pline de farmec si sarbatorite in cel mai extravagant mod … in special nuntile … nuntile sunt cele mai importante evenimente din India.

Imi va fi dor de India. In primul rand pentru oamenii care i-am cunoscut acolo, pentru mancarea delicioasa, pentru plajele insorite, pentru haotismul cu care m-am obisnuit deja, pentru faptul ca e atat de diferita si atat de frumoasa si pentru amintirile pe care le voi pastra cu mare drag.

Phir milenge!

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: