Mumbai altfel… sau cum am fost prin mahalale

Mumbai, Worli

Mumbai altfel… sau cum am fost prin mahalale

Cea mai mare mahala din lume se află în Mexic, a treia după mărime e în Mumbai, se numește Dharavi. Eu nu știu câți dintre voi își închipuie cum arată în realitate un ghetto, decât dacă ați ”răsfoit” poze pe net, sau ați privit filmul ”The slumdog millionaire”.

Mumbai, Dharavi
Mumbai, Dharavi

În Dharavi locuiesc cam un milion de persoane pe 2km patrați. E una dintre cele mai dense zone din lume. Mizeria e la ea acasă aici.

Mahalalele din India participă activ la economia tenebră pentru că multe intreprinderi angajează rezidenții ghettourilor. Pielea, materialele textile și ceramica sunt printre produsele fabricate în Dharavi. Venitul anual se estimează a fi peste un miliard de dolari.

Sunt câteva companii turistice care organizează tururi prin Dharavi, însă doar la periferii, în interior e destul de complicat de nimerit.

Noi nu am ajuns în Dharavi, am ajuns însă în altă mahala din Mumbai – Worli Koliwada. Nu am mers singuri acolo, pentru că e o societate destul de închisă, ci am avut cu noi un prieten (localnic).

Worli e un fost sătuc de pescari pe malul Mării Arabiei. Este o aglomerație de cocioabe, mizerie, gunoaie, oameni săraci, glod și întuneric. Worli duce lipsă de apă potabilă, electricitate și servicii de salubrizare.

Înainte de a ajunge aici, am fost în vizită la o familie din Mumbai, de la terasa cărora, se vedeau mahalalele (e la 15 min de mers pe jos).

Pe de altă parte, din mahalalele se vedeau cum se înalță falnic clădirile bogate ale orașului. Este un contrast enorm între sărăcie și bogăție.

Mumbai, Worli
Mumbai, Worli

Oamenii… Erau binevoitori și mai puțin binevoitori, dar nu m-am simțit că aș fi în pericol, decât la final când au început a se aduna prea mulți copii în jurul nostru. Am plecat repede.

IMG_0404 (1)

IMG_0396 (1)

IMG_0400 (1)

IMG_0397 (1)

Mumbai, Worli
Mumbai, Worli