Aamchi Mumbai sau cum a fost prima zi în India

Aeroport
Ora patru dimineața. Am ajuns în Mumbai după 14 ore de peripeții. Abia acum mi-am dat seama că e cald. Eram în pulover, geacă și încălțămintea murdară de noroiul din București. Hello summer!

E bine să nu ai așteptări când te pornești undeva, în așa fel, totul îți pare minunat. De exemplu aeroportul din Mumbai. Cel mai frumos aeroport în care mi-a fost dat să calc. Nu e doar părerea mea, au luat și premiu pentru asta. Pe bune!

Mi-a părut ciudat că în aeroport nimeni nu întâlnește pe nimeni, toți așteaptă în afară lui, apoi am aflat că din cauze atentatelor cu bombe, în interior au acces doar pasagerii.

IMG_0191

IMG_0193

În sfârșit am ieșit afară, căldura, oboseală, visam la pat cum visează un copil la Crăciun. Îmi închipuiam cum iau taxi, ajung la hotel, mă bag în pat și dorm dusă. Dar, planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg. Hotelul unde trebuia să ne cazăm câteva ore nu era tocmai ce ne-am așteptat (note to myself: să citesc întotdeauna recomandările făcute de alți oameni și să nu mă uit doar la fotografii), prin urmare am făcut alt plan, care până la urmă s-a dovedit a fi mult mai bun.

Mumbai – Taj Mahal Palace

Iată-ne în mașină (apropo, recomand cu drag aplicația Uber, în caz că nu o aveți deja. Au tarif fix, care il vezi atunci când faci comanda, în așa fel nu ai nicio surpriză și nici n-ai nevoie să schimbi bani, pentru că plata se face automat cu cardul. E foarte avantajos ca preț. O călătorie de 13 km a costat 4 euro. Mai au și o aplicație locală – Ola, e un pic mai ieftină, dar îți vin mașini cu iz indian).

Să mergi cu mașina prin Mumbai e o adevărată aventură: ambuteiaj 24/24, nu se respectă benzile de circulație (pe 3 benzi merg în rând cam 5-6 mașini), se claxonează încontinuu (am impresia că au tic nervos, stau permanent cu mâna pe claxon, și butonează indiferent dacă e nevoie sau nu. Cu asta m-am obișnuit cam greu), e haos total, noaptea merg la roșu, se pare că noaptea roșu înseamnă verde. Noi am ajuns la concluzia că fiecare șofer are o singură sarcină, să nu loveasca mașina din față, în rest poate să taie drumurile la alții și să meargă așa cum îi convine.

Prima oprire, Hotelul Taj Mahal. Planul e să așteptăm răsăritul soarelui. Toate hotelele luxoase din Mumbai au gardieni la intrare, un scaner prin care treci tu, altul prin care trece geanta ta și alaturi o mașină cu oameni înarmați. E o metodă de securitate (iarăși!) ca urmare a atentatelor sângeroase din 2008.

Deci, important e să intri în hotel plin de încredere, ca și cum ai fi cazat acolo și atunci nimeni nu te oprește și nu îți pune întrebări. Așa și facem. Intrăm, ne așezăm, ne îndemnam unii pe alții să nu adormim și așteptăm răsăritul.

IMG_0186

A Gateway of India
”Porțile Indiei” se deschid publicului larg la ora 7.00. Am aflat de la cunoscători că asta e ora perfectă când trebuie să vii aici. E încă răcoare și nu sunt prea mulți oameni. Cu ochii semideschiși, cu gențile după noi, traversăm strada de la hotel și ne ducem să vedem răsăritul soarelui la Marea Arabiei. Pare ciudat, dar cred că e primul răsărit văzut de mine la mare. Stăm sprijiniți de balustradă, contemplăm răsăritul și privim cum sute de păsări zboară de-asupra noastră. Sunt primele clipe ale dimineții.

E frumos să vezi soarele luminând printre porțile Indiei. Pe timpuri, asta era primul lucru care îl vedeai când ancorai în India, era locul unde erau întâlniți cei mai importanți oaspeți, inclusiv Regele George al V-lea și Regina Mary, în cinstea cărora s-au construit aceste porți. Drept că săracii le-au văzut doar pe schițe, porțile au fost terminate peste 13 ani după vizita lor.

IMG_9347

IMG_0194

IMG_0195

ITC Grand Central Hotel
E timpul pentru un mic dejun, sau prânz, sau cină, nu mai înțeleg ce se întâmplă. Dar știu că e unul dintre cele mai bune dejunuri care le-am avut. O abundență de mâncăruri, gusturi, arome. Primul lucru care m-a făcut să-mi placă India a fost mâncarea.

E încă devreme pentru a merge la hotelul nostru, așa că ideea cu cafeaua pe acoperișul hotelului e numai bună.

Eu am frică de înălțime, dar să văd Mumbaiul de la înălțime, cu toată agitația din primele ore ale dimineții, cu tot furnicarul de oameni grăbiți și mașini, merită toată frica.

IMG_0197

Șșșșșșș… e timpul pentru somn
Trei ore, mai exact. E normal să nu poți dormi, auzi fiecare ușă care se deschide, fiecare claxon și urăști fiecare om care trece pe lângă ușa ta.

Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
Mă rog, nici eu nu știu exact cum se pronunță, de asta când am ajuns acolo unde ar fi trebuit să ajungem, nu era exact ce ne-am dorit. Nici harta din aplicație și nici șoferul, nu a înțeles unde am vrut să ajungem. Ne-am dumirit pe urmă și am mai mers încă o oră până la destinație.

IMG_0188

Mumbaiul are o populație de 18 milioane, la ora șase seara, tot omul se duce spre casă, iar cel mai aglomerat loc posibil din oraș este gara centrală de trenuri. De-o dragoste să stai printre miile de oameni care mișună pe acolo și să te bucuri că nu ai n i m i c de făcut și n i c ă i e r i de dus.

Să vă mai zic de gară. O frumusețe! E atât de frumoasă că e Patrimoniu Unesco. E o construcție în stil Gotic Victorian, construită de un architect britanic, prin care circulă 1.000 de trenuri și transportă trei milioane de oameni zilnic.

IMG_0187

Țineți minte cântecul Jai Ho din Slumdog Millionaire? (apăsăm click aici pentru a vedea video). Apoi tot în gara aceasta a fost filmat.

Orașul
Hoinărim pe străzile Mumbaiului. Zgârâie nori cu fețele din sticlă, magazine luxoase, cinematografe, restaurante, iar în spatele lor mahalale gălăgioase. Este atât de diferit acest oraș, o antiteză. E interesant cum haosul Indian încearcă să se apropie de tiparele occidentale. Clădiri rezidențiale frumoase, cu ascensoare în care stă non-stop un nene care apasă butoanele să te ducă la etajul care-ți trebuie, mașini cu șoferi, menajere… Cea mai luxoasă reședință din Mumbai e Reședința Antilia a celui mai bogat om din India, are 27 etaje, spațiu pentru 168 mașini și trei heliporturi pe acoperiș. Și toate astea pentru o familie cu trei copii. Tot în Mumbai se află și Bollywoodul. Vedetele locale preferă să locuiască pe malul mării în vile luxoase sau blocuri elegante cu grădini și cluburi selecte. Lux și opulență.

Pe de altă parte, există o altă lume paralelă, unde oamenii trăiesc într-o sărăcie lucidă, unde oamenii dorm pe străzi și mănâncă ce găsesc. Mahalalele indiene vor avea o postare aparte.

IMG_0190

Apropo, vaci am văzut doar vreo două și alea erau legate lângă temple, să poarte noroc.

Va urma

Prima parte o găsiți aici – Călătoria către Mumbai