Moldova, altfel?

Majoritatea străinilor nu știu despre noi, dar dacă unii și știu, știu cam așa ceva:

moldova

Trist, deprimant, dezolant, descurajant? Da! Și celelalte sinonime din dex, toate luate împreună nu pot exprima mâhnirea moldovenilor.

De ce? Потому что гладиолус!

Bani nu-s, oameni nu-s, munți n-avem, mare nici atâta, politicenii îs proști! De obicei toate argumentele se termină la politicieni. Apropo de politică, stimabilul nostru prieten Marcel Spătari spune următoarele: ”În Moldova politica nu se face, ea se discută. Fiecare moldovean se pricepe la politică, pentru că în Moldova toți tăt știu. Cu toate acestea, moldovenii nu iubesc nici politica (care-i o curvă) și nici politicienii (care oricum toți fură).”

Moldovenii în general iubesc să se dea cu părerea. Ăsta e sportul nostru national. Am mai spus și o repet, dacă s-ar institui un premiu Nobel pentru păreriști, moldovenii l-ar monopoliza pentru un secol! Zău așa!

Stăteam noi într-o zi cu Oleg la sfat și ne-am gândit că n-ar strica să ne dăm și noi cu părerea (el mai mult, eu mai puțin) cum să ne cunoască mai bine străinii. Ne-am gândit că-i sfârșit de an, când oamenii devin mai buni, și ne-or ierta pentru această inițiativă.

Oleg în general, are experiență multă în promovarea turismului autohton. El se ocupă cu asta de prin 2007 și a avut sute de oameni care au putut vizita Moldova prin intermediul www.vacante.md.

El acum locuiește în însorita Californie (#euramanacasa), acolo este un loc frumos, pitoresc, care se numește Napa Valley. Napa Valley îi amintește de Moldova, o Moldova îngrijită, cu viile ingrijite si vinării mici de familie, care sumar fac anual miliarde.

IMG_8316

IMG_8327

Un pic de statistica despre Napa Valley:

– 92.9% din vizitatori au zis că vor să se mai întoarcă

– au avut 2.94 milioane de vizitatori în 2012

– vizitatorii au generat $1.4 miliarde

– in medie un om a cheltuit acolo $205.26 pe zi

– vizitatorii care au rămas peste noapte, au cheltuit $254.15 pe noapte pentru cazare (per cuplu)

Toate astea pe o suprafață mai mică decât a Moldovei. Gândiți-vă ce se poate face la noi! Pe lângă vin, mai avem și alte minunății de exploarat.

Da! Știm! Noi noi nu suntem americani, că asta implică și muncă de organizare și infrastructură, dar cu puțin efort și viziune se pot face multe lucruri. Astea sunt pârghiile pe care ar trebui să marșăm:

Vinurile

De ce sa exportam vinurile? Le putem vinde acasă în mare parte, pentru aceasta avem nevoie ca vinăriile să fie deschise spre oportunități noi și să ofere degustații la prețuri rezonabile. Majoritatea oamenilor care bat drumul zeci de km vor cumpăra cu siguranța 2-3 sticle de la vinării. De altfel, Cricova și Milestii Mici nici pina azi nu oferă tururi pe tot weekendul, dacă o fac, trebuie să plătești suplimentar în cazul Cricova, sau să fie un grup de min. 15 persoane în cazul Mileștii Mici.

Pelerinaj

Ar putea fi o soluție, avem multe mănăstiri frumoase: Condrița, Căpriana, Hîncu, aproape de Chișinău. La Călărași avem cele 4 mănăstiri amplasate în formă de cruce: Frumoasa, Hîrjăuca, Hîrbovăț, Palanca

Hikes

Avem câteva porțiuni interesante, în special la Nord. La Orheiul vechi se poate ajunge printr-un tur începând cu satul Furceni. E un hike de vreo 10km, foarte frumos. Se poate urca la Bălănesti, cel mai înalt deal din Moldova – toamna e deosebit de frumos.

Tururi cu biciclete

Distanțele de până la 40 de km sunt accesibile cam tuturor, există o sumedenie de drumuri de țară ce pot fi explorate pe biciclete. Turul spre Căpriana, Lacul de la Ghidighici, ori o tură prin codrii din Călărași, toate sunt accesibile și ușor de realizat.

– Evenimente/conferinte

Foarte puțini turiști vor veni în Moldova din proprie inițiativă (am intilnit si de acestia), majoritatea o vor face pentru afaceri sau să participle la conferințe sau evenimente. La capitolul evenimente stăm foarte slab, am putea organiza o sumedenie de conferințe și evenimente începând de la IT și terminând cu festivaluri de muzică, mâncare tradițională. Putem implica mitologia noastra bogată în a crea evenimente, avem cu ce, este de unde.

– Calendar cultural

Oleg avea cândva o idee ca hramul orașelor/satelor interesante din Moldova să fie adăugate într-un circuit / calendar. Iar organizarea lor să fie făcută la nivel, cu iarmarocuri si mâncare tradițională. În fiecare weekend undeva în vreun sat se sărbătorește vreun hram. Dacă oamenii nu s-ar îmbata și nu s-ar apuca de bătut – ar fi un motiv destul de interesant pentru străini să viziteze aceste evenimente.

Știm că Agenția Turismului pregătește un spot publicitar ce va fi difuzat  pe rețelele internaționale: Euronews, Discovery și CNN, în scopul promovării turismului. Spotul urmează a fi gata până în 31 decembrie 2013.

Noi tare sperăm ca acest spot să nu fie unul asemănător cu cel difuzat în 2007 pe BBC (vezi aici). Провал господа!

Așteptăm!