Minunății arhitecturale din India

Mumbai este cel mai eclectic și cel mai cosmopolitan oraș din India. Britanicii au construit un oraș grandios în interiorul zidurilor fortăreței St. George.

IMG_4397

În oraș se pot observa mai multe stiluri de arhitectură începând de la stilul gotic până la neo-clasic și indo-saracenic. Apropo, stilul indo-saracenic, cunoscut și sub numele de Indo-Gotic a fost o mișcare a arhitecților britanici care a luat amploare la sfârșitul secolului XIX. Stilul este o combinație magnifică între elementele indo-islamice și arhitectura indiană combinate cu stilul gotic și neo-clasic care predominau în Anglia Victoriană. Arhitectura indo-saracenică a fost preluată cu succes și de alte țări: Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Malaysia.

Gateway of India (Poarta Indiei)
Pe timpuri, aceasta era primul lucru care îl vedeai când ancorai în India, era locul unde erau întâlniți cei mai importanți oaspeți, inclusiv Regele George al V-lea și Regina Mary, în cinstea cărora s-a construit acest monument.

Structura este o combinație perfectă între elementele unui arc de triumf roman și arhitectura indiană din secolul XVI. Designul este un mix dintre stilurile arhitecturale hinduse și musulmane. Pe fiecare parte a Arcului există săli mari cu capacitatea de peste 600 persoane. Dincolo de faptul că s-au cheltuit sume exorbitante pentru construcția porții, drumul de acces către monument nu a fost construit niciodată.

IMG_4382

IMG_9320

IMG_9347

Un alt exemplu de arhitectură colonială este Hotelul Taj Mahal Palace
Este un hotel de 5 stele situat vizavi de Poarta Indiei. Are 560 camere, 44 apartamente și un staff de 1.500 persoane. A fost gazda a numeroase persoane faimoase, inclusiv Somerset Maugham, Ducele Ellington, Lordul Mountbatten, Bill Clinton, etc. Hotelul a fost construit de Jamsetji Tata, care era cel mai bogat om din India pe vremuri. Se zice că a hotărât să facă aceasta după ce i-a fost refuzată intrarea într-un hotel luxos din Mumbai pe motiv că accesul era permis doar pentru ”albi”. Proiectul aparține arhitecților indieni și a fost implementat de către un inginer britanic. Și-a deschis ușile în 1903 și a fost primul hotel din India care a avut electricitate, ventilatoare americane, ascensoare germane, băi turcești și majordomi britanici. Tot aici a fost deschis primul bar licențiat, primul restaurant care lucra 24/24 și prima discotecă din India.

IMG_4384

IMG_4411

Chhatrapati Shivaji Terminus railway station (Gara Centrală)
O frumusețe! E atât de frumoasă că e Patrimoniu Unesco. E o construcție în stil Gotic Victorian, construită de un architect britanic, prin care circulă 1.000 de trenuri și transportă trei milioane de oameni zilnic. Se vehiculează că proiectul final clădirii ar avea similitudini cu gara St. Pancras din Londra și cu clădirea Parlamentului din Berlin. Pentru a termina gara au fost necesari 10 ani și a fost cea mai de durată construcție la acea vreme în Bombay. În prezent clădirea este tot mai greu de întreținut și degradează de la an la an din cauza musonului și smogului.

IMG_9355

IMG_9357

IMG_4507

Chhatrapati Shivaji International Airport (Aeroportul)
Aeroportul reprezintă patrimoniul Indiei și spiritul orașului Mumbai. Designul a fost inspirat de trecutul Indiei, totodată exprimând un sentiment de atemporalitate și modernitate. Pentru aceasta s-a lucrat mult și cu fashion designerii din India. Aeroportul este o celebrare a istoriei, tradițiilor și este o realizare tehnologică și structurală fără precedent. Nu degeaba a luat foarte multe premii și a fost desemnat drept cel mai bun aeroport în 2015. Multe elemente din designul aeroportului fac referință la păun care este pasărea națională a Indiei și simbolul aeroportului.

IMG_9500

IMG_9502

Postare scrisă pentru Revista Casa Mia

Screen Shot 2017-07-11 at 08.53.36

Screen Shot 2017-07-11 at 08.54.01