Let me fly to Qibao

Atunci când ești în China, primul lucru care îl faci dimineața când te trezești este să te uiți cum va fi calitatea aerului în acea zi. Dacă e proastă, atunci trebuie să îți acoperi față cu o masca specială pentru a te proteja. Așa am făcut și eu, mi-am pus masca, și m-am pornit spre Qibao. Aveam un plan să văd orașul antic de pe apă, chiar dacă indicatorul era trecut de maxima admisibilă.

La doar 20 km de Shanghai se află orașul antic pe apă Qibao. Qibao este cunoscut în primul rând pentru templul budhist de la care a și pornit dezvoltarea orașului, dar și pentru că aici este locul din care a pornit arta jocului de umbre. În timpul spectacolelor se utilizau creativ lumini, imagini și ecrane de proiecție. Sunt foarte multe paralele între cinematografia modernă și jocurile de umbre, tocmai din această cauză se zice că această artă a fost preludiul cinematografiei.

Greierii sunt starurile orașului Quibao. Luptele între greieri fac parte din cultura tradițională chinezească. Greierii din Qibao erau luptători excelenți, astfel încât tot mai mulți localnici erau implicați în creșterea și vânzarea lor. De ce cei mai buni greieri se aflau în Qibao? Legenda spune că cu mulți ani în urmă Imperatorul se ducea să viziteze o localitate îndepărtată și oficialii de acolo au strâns cei mai puternici greieri din toată China pentru a-l distra pe Împărat. Omul care avea grijă de transportarea greierilor a căzut de pe cal exact în localitatea Qibao și toți greierii au scăpat la libertate și s-au stabilit în aici. Luptele, dar și vechii luptători pot fi văzute la muzeul local.

Pentru localnici, Qibao este un loc unde se mănâncă bine așa că îl frecventează asiduu. Pe unele străzi nu ai nici unde arunca un ac. Specialitățile includ copite de porc, tofu puturos, orez cu banană în tuburi de bambus, miel și vin din orez, ouă coapte și multe altele. Este un paradis gastronomic. Puteți încerca o mulțime de gustări tradiționale în timp ce vă plimbați pe vechile străduțe.

Shanghaiul este înconjurat de mai multe orașe pe apă. Sunt unele care sunt foarte cunoscute și frecventate și altele care încă nu au fost descoperite de industria turismului. Qibao încă mai este un oraș al localnicilor, un oraș cu case tradiționale frumos restaurate, cu peisaje urbane care îi adaugă un farmec aparte, cu străduțe minunate și cu bărci pe râu ce sunt manevrate în exclusivitate de femei.

Cam așa a fost aventura mea în Qibao, fiți cu ochii pe mine, pentru că urmează o nouă destinație.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: