Let me fly to Prague

Praga îi este egală Parisului în termeni de frumusețe. Istoria sa are un mileniu. Și berea? Cea mai bună în Europa.

Praga este un oraș atât de frumos, că a fost cruțat de Hitler, care avea planul de a trăi liniștit la bătrânele aici… sau așa zice legenda. Praga este o enigma vie și e nemapoimenit de grațioasă. Aici e cea mai bine păstrată arhitectură din toată Europa, iar farmecul orașului a supraviețuit chiar și celor mai agresive războaie, iar aceasta atrage foarte mulți turiști anual.

Revoluția de catifea din 1989, care a eliberat cehii de comunism, a dăruit Europei o bijuterie de oraș.

Activitatea preferată a tuturor este traversarea Podului Regelui Carol – Karluv Most. Podul a fost inaugurat exact la 5.31 dimineata pe 9 iulie in 1357. Motivul care stă la baza acestei decizii ciudate este că regele din acea vreme era un maniac in ale astrologiei si numerologiei și credea că dacă va aranja simetric cifrele, aceasta îi va aduce noroc. 1-3-5-7-5-3-1.

Dacă vrei să admiri podul în toată splendoarea și nu alături jumate de glob, cel mai potrivit moment ar fi in zori, atunci ai certitudinea ca vei reusi sa faci macar o poza ok. Sau noaptea…

Castelul Praga – detine recordul Guiness pentru cel mai mare castel din lume. Se află pe malul stâng al Vltavei, iar numeroasele turnuri, turnulețe și palate, domină centrul orașului și e ca din povești.

Una dintre cele mai mari și mai frumoase spații urbane ale Europei, Piața Orașului Vechi Staromák a fost principalul scuar începând cu secolul al X-lea, tot aici aflându-se și piața unde cehii își făceau cumpărăturile până la începutul secolului XX.

În prezent aici se organizează numeroase târguri, înclusiv cel de Crăciun, care anul acesta e mult mai vizitat decât cele din Germania. Motivul ar fi atentatul terorist de anul trecut de la Berlin, prin urmare turiștii vin în orașe mai sigure. Nu uita să bei vin fiert cu colac dulce – Trdelnik, care nu e cehesc, în schimb dă bine la turiști și să mânânci cârnăciori, pentru că Praga este raiul carnivorilor.

Dacă o să vedeți la un moment dat milioane de turiști care stau cu telefoanele în mână și se uită în sus, să știți că ați ajuns la Ceasul Astronomic.

În fiecare oră aici se declanseaza o întreagă procesiune unde apar cei 12 apostoli precum și figura amenințătoare a morții care lovește timpul. Ceasul îți oferă informații exacte despre ziua anului, semnele zodiacale și percepția medievală a Universului cu Pământul în centrul său.

Cehia a fost sub regimul comunist vreme de 41 ani. Memorialul realizat din 7 figuri de bronz, care coboară pe scări și dispar la un moment dat este dedicat nu doar victimilor care au fost intemnitate sau executate, dar tuturor persoanelor ale căror vieți au fost ruinate de catre despotismul totalitar.

Cehii sunt înebuniți după hiking, iar cele mai mari profituri, le aduce țării turismul intern. Prin urmare, daca vrei să admiri Praga, ia-o la pas. Un traseu frumos este drumul spre colina Petrin, unde se află și Turnul Petrin – o mini copie a turnului Eiffel. Dacă te urci până în vârf (asta dacă nu ai frică de înălțime ca mine), vei avea parte de privelisti minunate asupra capitalei.

Dacă obosesti în drum spre Turn, la jumate de cale este un local dragut unde poti manca sau bea o cafea, iar bonusul va fi vederea asupra castelului, Vltavei și a clădirilor istorice, în plus, scapi de hoardele de turisti, care preferă telefericul 🙂

Daca nu te multumeste cafeaua, berea este băutura nr. 1 în Cehia. Cehii dețin cu mândrie numărul 1 în lumea consumului de bere pe cap de locuitor? Nu e de mirare că berea aici e atât de bună. Și de multe ori, mai ieftină decât o sticlă de apă.

Apropo, în fiecare primăvară are loc cel mai mare Festival Internațional de Muzică, unde participă artiști și orchestre simfonice din toată lumea. Dar și de Crăciun ai parte de spectacole uimitoare, fiecare catedrală, biserică, sală de concerte își deschide larg ușile vizitatorilor. Eu am fost la un concert de muzică clasică în cea mai frumoasă Sinagogă din lume – Sinagoga Spaniolă. A fost incredibil.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: