Let me fly to Mumbai

De multe ori lumea mă întreabă cum îmi aleg următoarea destinație. Câteodată o aleg eu, însă de cele mai multe ori destinația mă alege pe mine. Așa s-a întâmplat și cu India, m-am pornit la o nuntă ca-n povești, care a durat câteva zile.

Ora patru dimineața. Am ajuns în Mumbai după 14 ore de peripeții, am avut parte de o scurgere de kerosen la avionul cu care urma să zbor din București și un sprint de toată frumusețea prin aeroportul din Dubai. Am aterizat în Mumbai în plină vară deși acasă era februarie.

Prin ce este incredibilă India? Prin multe, dar și pentru faptul că indiferent de oră orașul este plin de viață. O mulțime de oameni în stradă, mașini, forfotă, gălăgie.
Să mergi cu mașina prin Mumbai e o adevărată aventură: ambuteiaj 24/24, nu se respectă benzile de circulație, se claxonează încontinuu și e un haos total.

Prima oprire imediat după aterizare a fost Hotelul Taj Mahal.
Apropo, de la aeroport până în oraș faci de la 45 minute până la 3 ore în dependență de trafic și nu ar trebui să te coste mai mult de 7-10 euro.

Ajunși la Taj Mahal, planul era să așteptăm răsăritul soarelui. Hotelul are o istorie interesantă. A fost ridicat în 1903 de către cel mai bogat om din India la momentul respectiv. El a hotărât să-l construiacă după ce i-a fost refuzată intrarea într-un hotel de lux din Mumbai, pentru că era restricționat doar pentru oamenii albi. Taj Mahal a fost primul hotel din India care a avut electricitate, ventilatoare americane, ascensoare germane, băi turcești și majordomi britanici. Tot aici a fost deschis primul bar licențiat, primul restaurant care lucra 24/24 și prima discotecă din India.

Vizavi de Taj Mahal se află Porțile Indiei. Ele se deschid publicului larg la ora 7.00. Aceasta este ora perfectă când trebuie să vii aici. E încă răcoare și nu sunt prea mulți oameni.

Cu ochii semideschiși, cu gențile după noi, traversăm strada și ne ducem să vedem răsăritul soarelui la Marea Arabiei. Stăm sprijiniți de balustradă, contemplăm răsăritul și privim cum sute de păsări zboară de-asupra noastră. Sunt primele clipe ale dimineții.

Este frumos să vezi soarele luminând printre porțile Indiei. Pe timpuri, aceasta era primul lucru pe care îl vedeai când ancorai în India, era locul unde erau întâlniți cei mai importanți oaspeți și tot prin această poartă au părăsit India ultimii soldați britanici.

Cel mai frumos moment al dimineții a fost cafeaua pe acoperișul unui hotel.
Eu am frică de înălțime, dar să văd Mumbaiul de sus, cu toată agitația din primele ore ale dimineții, cu tot furnicarul de oameni grăbiți și mașini, merita toată frica.
O atracție ce nu trebuie ratată în Mumbai este și Chhatrapati Shivaji Terminus railway station.

Mumbaiul are o populație de 22 milioane, la ora șase seara, tot omul se duce spre casă, iar cel mai aglomerat loc posibil din oraș este gara centrală de trenuri. De-o dragoste să stai printre miile de oameni care mișună pe acolo și să te bucuri că nu ai n i m i c de făcut și n i c ă i e r i de dus.

Să vă mai zic de gară. O frumusețe! E atât de frumoasă că e Patrimoniu Unesco. E construită de un architect britanic. Prin gară circulă 1.000 de trenuri și transportă trei milioane de oameni zilnic.

Știți videourile de pe net unde arată cum circulă oamenii în tren în India? Este adevărat că stau spânzurați de ușile de la intrare, însă nu întotdeauna pentru că e prea aglomerat vagonul, ci pentru că e foarte cald și doar așa te poți răcori.

Și dacă tot suntem la capitolul transport, recomand să utilizați Uberul. Au tarif fix, pe care il vezi atunci când faci comanda, în așa fel nu ai nicio surpriză și plata se face automat cu cardul. E foarte avantajos ca preț. O călătorie de 13 km a costat 4 euro. Mai au și o aplicație locală – Ola, e un pic mai ieftină, în schimb îți vin mașini cu iz indian). Alt mijloc de transport în Mumbai este ricșa, dacă vrei senzații tari, neapărat încearcă și aceasta. Apropo, să traversezi drumul în India este o adevărată provocare, trebuie să sari printre mașini să ajungi pe partea cealaltă.

Cea mai mare mahala din lume se află în Mexic, a treia după mărime e în Mumbai, se numește Dharavi. Eu nu știu câți dintre voi își închipuie cum arată în realitate un ghetto, decât dacă ați ”răsfoit” poze pe net, sau ați privit filmul ”The slumdog millionaire”.

În Dharavi locuiesc cam un milion de persoane pe 2km patrați. E una dintre cele mai dense zone din lume. Aici mizeria e la ea acasă.

Mahalalele din India participă activ la economia tenebră pentru că multe intreprinderi angajează rezidenții ghettourilor. Venitul anual se estimează a fi peste un miliard de dolari.
Noi nu am ajuns în Dharavi, am ajuns însă în altă mahala din Mumbai – Worli Koliwada. Nu am mers singuri acolo, pentru că e o societate destul de închisă, ci am avut cu noi un prieten localnic.
Worli e un fost sătuc de pescari pe malul Mării Arabiei. Este o aglomerație de cocioabe, mizerie, gunoaie, oameni săraci, glod și întuneric. Worli duce lipsă de apă potabilă, electricitate și servicii de salubrizare.

Oamenii… Erau binevoitori și mai puțin binevoitori, foarte curioși, dar nu m-am simțit că aș fi în pericol.

În general, în ciuda tuturor reportajelor din presă despre cât de periculoasă este India, m-am simțit în siguranță, normal că trebuie să iei măsuri de securitate ca și în oricare altă călătorie.

Mumbai este cel mai bogat oraș din India, are cei mai mulți milionari și miliardari decât orice alt oraș din Asia Centrală. Pe lângă toată bogăția și opulența, sărăcia e și ea la ea acasă. Peisajele se schimbă rapid, de la mahala, la magazine cu mașini luxoase. Diferența dintre bogați și săraci este enormă. Și totuși, în ciuda acestor diferențe economice, orașul funcționează. Iar oamenii îi dau un farmec aparte. Sunt foarte prietenoși și întotdeauna cu zâmbetul pe buze.

Cea mai bună mâncare tradițional indiană o vei găsi în Mumbai. Au o abundență de mâncăruri, gusturi, arome. Primul lucru care m-a făcut să-mi placă India a fost mâncarea. La fiecare colț din Mumbai ești atacat de mirosuri noi. Unele sunt îngrozitoare, altele incredibile. Mâncarea de stradă este absolut delicioasă și foarte ieftină și trebuie cumpărată din locurile unde vezi o grămadă de oameni adunați. Nu există o recomandare mai bună decât popularitatea. De asemenea, trebuie să te asiguri că este pregătită în fața ta și utilizează apă îmbuteliată.

India este o țară a culorilor, condimentelor și a contrastelor.

Viața de noapte în Mumbai este destul de limitată. Din cauza atentatelor sângeroase care au avut loc în oraș, doar cateva localuri lucrează până dimineața, restul sunt deschise doar până la miezul nopții, oamenii continuând petrecerile la casa cuiva.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te decizi să vizitezi India e să lași acasă toate prejudecățile pe care le ai despre această țară. India este o destinație pentru rafinați, gurmanzi și aventurieri.

Hoinărind pe străzile Mumbaiului poți vedea zgârâie nori cu fețele din sticlă, magazine luxoase, cinematografe, restaurante, iar în spatele lor mahalale gălăgioase. Este atât de diferit acest oraș, o antiteză. E interesant cum haosul Indian încearcă să se apropie de tiparele occidentale. Clădiri rezidențiale frumoase, cu ascensoare în care stă non-stop un nene care apasă butoanele să te ducă la etajul care-ți trebuie, mașini cu șoferi, menajere… Tot în Mumbai se află și Bollywoodul. Vedetele locale preferă să locuiască pe malul mării în vile luxoase sau blocuri elegante cu grădini și cluburi selecte. Lux și opulență.

Pe de altă parte, există o altă lume paralelă, unde oamenii trăiesc într-o sărăcie lucidă, dorm pe străzi și mănâncă ce găsesc.

Și dacă tot am pomenit că am fost la nuntă în India, fii cu ochii pe mine, pentru că următorul reportaj va fi despre aceasta. Despre un mire pe cal alb, o mireasă cu rochie din fire de aur și o cununie la apus pe malul mării Arabiei.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: