Leprozeria Spinalonga

Eu nu știu cum funcționează visele voastre, dar eu câteodată rămân șocată de ale mele. 

Eram pe insula Sao Miguel, în Azore și în casa în care stăteam erau foarte multe cărți. Din multitudinea de cărți, am ales una la întâmplare – The Island, scrisă de Victoria Hislop. Mi-a plăcut denumirea și rezonam oarecum cu ea. Era despre o insulă, eu eram pe insulă. 

Acțiunea din carte are loc pe insula Spinalonga din Grecia și în timp ce citeam mă gândeam dacă voi ajunge vreodată acolo. 

Peste doar 2 săptămâni de la călătoria din Azore am primit un mail despre o următoare călătorie în Grecia, ca bonus la această călătorie putem să ne alegem una din 2 excursii: excursie cu barca la Spinalonga, sau excursie în Heraklion 😳

Cum credeți, ce am ales? 😍

Spinalonga a fost o leprozerie. Aici erau adusi toti bolnavii de lepra de pe Creta, dar si din toata Grecia.

Odata ajunsi aici, oamenii nu mai paraseau insula niciodata. Aveau infrastructura proprie: scoala (pentru ca erau si copii), spital, biserica, magazinase (practicau trocul), sala de cinema unde priveau filme, primarie, taverna si chiar si un ziar local. Aveau loc si alegeri democrate unde se alegea conducatorul insulei ce avea misiunea de a face viata pe insula mai buna.

Bolnavii primeau cate o casa si un lot de pamant unde puteau creste zarzavaturi, legume.

La un moment dat productia pe insula era infloritoare si puteau vinde produse si pe Creta.

Pe timpul razboiului, nemtii au vrut sa nimiceasca insula, de frica bolii, dar nu le-a reusit.

Existau si povesti de dragoste pe insula, iar daca se nasteau copii, erau trimisi pe Creta. Atata timp cat nu erau alaptati, erau perfect sanatosi.

Se zice ca pe Spinalonga au murit mii de oameni. In 1957 colonia de lepra a fost inchisa, iar cei cativa oameni ramasi au fost transferati la Atena.

Localnicii mi-au zis ca nu doar leprosii ajungeau in colonie, dar si unii oameni de care voia sa scape familia sa le ia averea.

Spinalonga e o poveste trista, unii bolnavi erau atat de aproape de locul unde au locuit, ca puteau vedea casa lor de pe insula.