Lefkada – insula grecească pe care poţi ajunge cu maşina

La aproximativ 1000 km distanță de București se află Insula Lefkada, cu o suprafață de 336 kmp. Insula este legată de continent printr-un pod plutitor peste care se poate trece cu mașina, fiind singura insulă din Grecia la care se poate ajunge fără a folosi un ferryboat.

Lefkada se află pe partea vestică a Greciei și face parte din arhipelagul insulelor ionice, a 4-a ca mărime după Corfu, Kefalonia și Zakynthos.

Oraşul Lefkada este amplasat în nordul insulei și este cea mai mare localitate de pe insulă. Aici găsiți și cel mai mare târg, ce ocupă o întreagă stradă și este foarte populat în fiecare seară. Plaja din orașul Lefkada nu este foarte spectaculoasă așa că, dacă veți alege să vă cazați aici, cu siguranță veți migra zilnic spre alte plaje.

Lefkada este localitatea potrivită pentru cazare deoarece:

  • veţi găsi multe oferte avantajoase;
  • de aici se poate ajunge uşor atât pe coasta de est, cât şi pe cea de vest a insulei;
  • are multe restaurante şi terase;
  • are un port frumos pe unde va puteţi plimbă şi admira yachturi din multe ţări, sau chiar lua cina.

Aşa arată străduţele din Lefkada, pline de ghivece cu plante

Coborând spre sudul insulei pe partea de vest veţi întâlni o succesiune de plaje foarte frumoase. Prima plajă după Lefkada este Pefkoulia. Puteţi parca la Deck beachside cafe, unde veți putea lua şi masa de prânz.

Pefkoulia beach
Deck beachside cafe

Majoritatea plajelor de pe insulă sunt semi-amenajate. Probabil că veţi găsi şezlong-uri de închiriat dar nu se va supără nimeni dacă veţi sta pe prosop. Cea mai utilă probabil este umbrela de plajă, pe care este bine să o aveţi în port-bagaj.

Următoarea plajă de pe coasta de vest a insulei este Agios Nikitas. Este o plajă micuţă amplasată la marginea unei stânci. Este unica plajă unde am văzut mulţi copii, deci presupun că este family friendly.

Una dintre cele mai lungi plaje din Lefkada este Kathisma, aflată şi în topul preferinţelor mele. Este o plajă cu nisip fin, multe locuri de parcare, şi o terasă care seamănă puţin cu Cherhanaua din Vama Veche. Kathisma este, de asemenea, o destinație ideală pentru mai multe sporturi nautice, în special paraşuta /parapanta.Kavalikefta este o plajă mică dar care merită văzută, datorită pietrelor enorme de pe plajă, ce formează o privelişte foarte frumoasă.

Următoarea şi probabil cea mai spectaculoasă plajă este Porto Katsiki. Pentru a ajunge aici trebuie să coborâţi 80 de trepte. Fiți atenţi să va luaţi tot ce aveţi nevoie din maşină, inclusiv apă, pentru că pe plajă nu veţi găsi nimic de vânzare.
Pe partea de est a insulei sunt mai puţine plaje dar şi acolo sunt locuri ce merită vizitate. O plajă cu priveliște liniştitoare este Nikiana. Un loc perfect pentru snorkeling. Aici am văzut mulţi peşti foarte aproape de mal şi chiar o caracatiţa care încerca să se ascundă sub o piatră.

De pe plajă se văd munții Greciei. Datorită distanței mici dintre insulă și continent, nu se formează valuri mari, fiind locul potrivit pentru diverse sporturi nautice.Tot în Nikiana am descoperit o tavernă de care m-am îndrăgostit. Se numește Το λευκό ακρογιάλι, nu are site ori pagină de facebook în schimb au cei mai buni creveţi la grătar şi cea mai frumoasă privelişte. Este locul unde aş putea mânca în fiecare zi şi nu cred că m-aş plictisi o vară întreagă. Cred că este o afacere de familie, un loc unde te simţi că acasă.

Dacă ajungeţi prin zona, este obligatoriu să vă opriți aici. Din stradă nu pare a fi ceva special, în schimb când ajungi pe terasa din spate, ai impresia că ai nimerit într-un tablou. Terasa acoperită cu viță de vie este chiar pe malul marii, dacă vrei, poţi stă pe scaun cu picioarele în apă.


Un alt local ce merită vizitat este restaurantul Rachi, care se află foarte sus pe munte, în localitatea Exanthia. Este complet diferit de localurile tradiţionale de pe insulă, fiind genul de restaurant modern cu burgeri şi salate în meniu.

Rachi a devenit faimos datorită view-ului şi este foarte aglomerat seara, înainte de apus. Este cel mai potrivit loc pentru o cină romantică, de unde poți admira cum se scufundă soarele în mare, dar dacă nu ai o rezervare făcută în prealabil, te poți trezi pe o listă de așteptare (de minim o oră).


Pe lângă aceste locuri minunate ce merită vizitate, trebuie să dedici o zi întreagă unei călătorii pe mare, despre care voi scrie în următorul articol.

Cu siguranță există multe alte locuri interesante pe care nu am reușit să le văd în Lefkada și este un loc în care m-aș întoarce cu plăcere să explorez, să stau, să admir, să mă bucur de priveliști, oameni, mâncare și viață.

Guest writer: Cristina Maxim