Lefkada – excursie cu barca

Dacă planifici să mergi în vacanţă în Lefkada (despre care am scris aici), trebuie neapărat să îţi rezervi una din zile pentru o excursie cu barca. Vei găsi o mulţime de oferte şi tarife diferite, prețul fiind direct proporțional cu dimensiunea vasului şi numărul de locuri disponibil.

Cu cât mai mare este barca, cu atât mai ieftin este biletul, începând de la 15 euro /persoană /zi pe un vaporaş cu câteva sute de locuri, până la 200 eur/zi pentru o barcă cu 4-5 locuri închiriată de la Avis (la care se mai adaugă o garanție de câteva sute de euro + combustibilul consumat).

Eu am vrut să profit de această călătorie şi am ales un vas relativ mic, că să nu mă simt ca în tramvai. Vasul avea la bord aproximativ 20 de locuri iar preţul pentru o călătorie de o zi a fost în jur de 40 eur.

Tariful cuprindea excursia de 6 ore, ghidul şi prânzul. Detalii despre vas puteţi găsi aici: Papanikolis Boat Cruises

Bărcile şi vapoarele pleacă în jurul orei 9 dimineaţa din portul Nidri.

Prima insulă despre care povesteşte ghidul este Madouri, cu diametrul de aproximativ 400m. Insula Madouri este proprietate privată a familiei Valaoritis (Ioannis Valaoritis – scriitor grec). Pe insulă se află o singură casă de vacanţă ce poate fi admirată de pe barcă, în rest Madouri fiind acoperită de copaci.

În 2015 în Lefkada a avut loc un cutremur care a înghiţit una din cele mai frumoase plaje, Egremni (vezi detalii aici). Tot atunci s-a surpat şi acest mal al insulei Meganisi. Apropos, casa este de vânzare.

Meganisi este o insulă cu o suprafaţă de peste 22 mii km şi are câteva localităţi.

În partea de sud a insulei Meganisi se află peştera Papanikolis, despre care se spune că este a două cea mai mare peştera marina din Grecia. Peştera Papanikolis are o camera imensă de aproximativ 120 de metri lungime şi o lăţime de 60 de metri. Are aproximativ 40.000 de metri pătraţi de apă, iar acoperişul este la aproximativ 30 de metri deasupra apei în cel mai înalt punct. Este de loc pentru a itra cu o barcă în interior.

Barca noastră nu a intrat în peştera dar a staţionat la marginea ei pentru aproximativ o jumătate de ora şi majoritatea călătorilor au sărit în apă. Datorită numărului mare de bărci şi turişti, nu poţi staţiona prea mult, aşa că, am continuat turul insulei Meganisi.

Am menţionat la început că în costul biletului am avut inclus şi prânzul. Pentru masa de prânz barcă a ancorat aproape de o plajă mică, sălbatică, locul perfect pentru a înota şi face snorkeling. Aici am văzut foarte mulţi zărgani (garfish), sunt nişte peşti lungi cu nasul foarte ascuţit, ca al lui Pinochio şi cu oase verzi.

Înapoi spre portul Nidri facem şi turul insulei Skorpios care este impresionantă mai mult prin povestea sa. Skorpios este o insula privată, care a fost cumpărată de miliardarul grec Aristotel Onassis în 1962 pentru 15.000 de dolari. Pe 20 octombrie 1968 aici a avut loc nunta lui Aristotel Onassis cu fosta Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, Jacqueline Kennedy.

Insula a fost cumparata în aprilie 2013 de catre Ekaterina Rybolovleva, fiica miliardarului rus Dmitri Rybolovlev cu 153 de milioane de dolari. 

Este o excursie care merită savurată, ca să nu mai vorbim despre faptul că pe barcă te bronzezi cel mai repede şi frumos.

Guest writer: Cristina Maxim