Kemer – perla rivierei turcesti

Trebuie să recunosc un lucru, riviera turcească nu era o locație pe care să o fi visat, ritmurile muzicii lui Tarkan ma lăsau reci, chiar mai mult, tot drumul bombăneam ca mai bine stateam acasă, decât să merg într-o stațiune arhicunoscută și arhiplină de ex-sovietici. Asta a fost până în momentul în care am aterizat și în interiorul aeroportului am dat cu ochii de un havuz minunat, și atunci mi-am zis în mintea mea, că poate nu o fi atât de rău Kemer-ul. Drumul de la aeroport până la hotel a durat cam o oră și jumătate, timp în care am reușit să admir îndelung frumusețea coastei mediterane… insulițe în largul mării… restaurant în vârf de munte… plaje însorite cu nisip de un alb imaculat… flori… și, ca să nu uit că eram în Turcia, magazine și bazaruri oriunde îți aruncai privirea.

Kemer este situat pe litoralul Mării Mediterane, la poalele Munților Taurus și este o una din cele mai populare stațiuni turistice. În Iliada lui Homer, se menționează că aici a trăit Chimera – o bestie mitologică cu corp de capră, coadă de dragon și cap de leu și tocmai de aceea acest loc se numește Kemer.

Gratie climei mediteraneene, sezonul estival se întinde din aprilie până la sfârșitul lui octombrie. Kemerul are 300 de zile însorite pe an, ceea ce-l face ideal pentru orice tip de vacanță: familie, lună de miere, aventură, shopping etc. Vara este destul de cald, temperaturile ajungand putin peste 40 °C în iulie și august. Nivelul de umiditate este ridicat.

Golfurile liniștite, plajele curate, apa limpede a mării, aerul  revigorant cu miresme de pin, verdeața, plantațiile de citrice și munții Taurus, îi dau acestui loc o atracție deosebită.

Una din atracțiile principale ale stațiunii este parcul de distracții Yoruk. Aici fiecare are prilejul de a cunoaște cultura nomadă a turcilor, să guste bunătăţile turceşti și să se distreze cu actorii costumați în nomazi.

Moonlight, un alt parc de distracţii, deţine plaje foarte bune pentru practicarea diverselor sporturi, de la jetskiing la windsurf, scufundări cu certificare și rafting de munte. Iar pentru cei care vor relaxare, hammamurile (băile turcești) sunt o experiență cu totul deosebită.

Și altă atracție, dragă sufletului meu, a fost călătoria cu catamaranul. Am avut o distracție pe cinste, cu animatori infocați care ne-au pus să dansăm și să cântăm pe tot parcursul călătoriei, iar la final, catamaranul a ancorat în mijlocul mării unde am avut parte de o baie în apele cristaline ale Mediteranei. Ce poate fi mai relaxant? Vântul ușor, care-ți mângîie părul, valurile mării, care te leagănă, priveliști de neuitat… apropo de priveliști, am avut parte de o experiență unică, corăbioara noastră a trecut pe lângă o cascadă superbă, despre care se spune că este cea mai mare cascadă care se revarsă în mare. Această atracție nu merită ratată.

Alte atractii turistice în zonă sunt Canionul Göynük, izvoarele de munte din Ulupinar, orasul antic Olympos, focurile de la Chimera, scufundări în Trei Insule (Üç Adala), Stâncile Gemene (Ikiz Kayalar) și nu în ultimul rând, vizită obligatorie – Pamukkale, sau fortăreața de bumbac este o destinație spectaculoasă unde veți găsi o cascadă uriașă de travertin natural care seamănă cu un mare castel de bumbac. Contra unei sume se poate înota în Piscina Cleopatrei, cu apă caldă cu bulbuci.

Iar dacă ai obosit de atâtea drumeții, restaurante şi cafenele sunt din belşug şi te atrag cu ingrediente proaspete, subtil aromatizate cu un amestec neobişnuit de ierburi şi condimente. Recomand strada Liman Caddesi care este cea mai frecventată de către turişti. O stradă răcoroasă, umbrită de pini şi animată de o mulţime de buticuri, baruri şi cafenele. Strada este un adevărat rai al cumpărăturilor de orice fel, de la cele mai neînsemnate suveniruri până la tradiţionalele covoare turceşti sau bijuterii din aur. Nu trebuie să pleci din Turcia fără să guști un kebab adevărat cu carne de oaie, salatele cu iaurt, dolma. La desert baklava, caise uscate în sirop și dulciuri din aluat dospit. Apropo, pentru a contracara dulceața deserturilor, beți kaymak (smântână închegată). Chiar dacă atunci când spunem Turcia, ne gândim la cafea, aici se bea mai frecvent ceaiul. Porția zilnică – 10 cești. Însă încercați neapărat și cafeaua, despre care locuitorii zic că trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea. Puteți încerca de asemenea băutura revigorantă – ayran – o băutură ușor sărată care se obține din combinarea iaurtului cu apa. Și, să nu uitați și de raki, băutura tradițională din struguri care se consumă rece, combinat cu apă.

Noaptea, majoritatea se transformă în petrecăreți înflăcărați, pentru că Kemerul excelează în numeroase baruri, discoteci și cluburi, asigurând o viață de noapte extrem de agitată.

Și cum o zi finalizează cu noaptea, așa și călătoriea mea a luat sfârșit, și da, trebuie să recunosc, că Kemerul a fost singurul loc din care mi-a părut rău că plec, am fost nostalgică o bună bucată de timp. Dar știu că mă voi reveni pentru că la întoarcere, în drum spre aeroport, am trecut prin tunelul dorințelor, am ridicat mâinele, mi-am ținut respirația și mi-am pus această dorință! Oynama sikidim sikidim 🙂

Image