It’s more fun in the Philippines

Prima mea întâlnire cu Asia a fost în Manila. În acest oraș Asia se rezumă la coeficientul zero. N-am întâlnit elefanți, tigri sau maimuțe, nici bazaruri cu condimente, nici monumente arhitecturale dedicate familiilor regale: Manila este europeană! Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să vizitezi acest oraș. În ciuda aspectului copleșitor, la un moment dat credeam că sufăr de claustrofobie urbană, orașul mi-a oferit și descoperiri unice.

Manila nu e un oraș ușor de navigat și de fapt este o colecție de orașe (16 la număr, dacă nu greșesc) și toate, alcătuiesc frumos – Metro Manila. Unul din principalele motive pentru care ar trebui să vizitezi Manila este faptul că-i un oraș al contrastelor. Mall-urile glamuroase luptă pentru spațiu cu bisericile istorice, făcând Manila unul din puținele orașe cu diferite fațete oriunde nu ți-ai arunca privirea.

Apropo de navigabilitate, ambuteiajele sunt la ordinea de zi. Așa arată străzile la 7 dimineața:

DSC01218

Și dacă tot suntem la capitolul transport, cel mai popular mijloc de transport este “jeepney”, care de fapt sunt jeep-uri militare americane care au rămas acolo de la al 2-lea Război Mondial. Întotdeauna sunt foarte aglomerate, sunt decorate în culori stridente și pictate care mai de care. Poți scoate capul peste fereastră și să te simți purtat pe aripile vântului prin tot orașul. Iar dacă ești o persoană înaltă, inevitabil va trebui să faci asta.

1

3

2

Un alt mijloc de transport autentic sunt tricicletele și pedicab-urile. N-am rămas tare încântată, băiatul era slăbuț și mititel și abia-abia dădea din pedale. La un moment dat gâfâia așa de tare încât l-am lăsat în pace și am mers mai departe pe jos. În schimb nu a ratat ocazia să ne anunțe, că în caz dacă dorim, el prestează și servicii sexuale.

4

Ce am văzut în Manila:

Manila este faimoasă pentru biserici. În timpul colonizării spaniole s-au construit foarte multe biserici. O primă oprire a fost Catedrala Manila, care a fost reconstruită de 8 ori. Prima data a fost construită din bambus și nipa, dar a fost distrusă din cauza incendiului. A 2-a oară a fost construită din piatră și mortar, dar a fost distrusă în timpul unui cutremur. La fel s-a întâmplat înca de 4 ori. A 7-a oară a fost distrusă definitiv în timpul luptelor din ’45, iar acum, a 8-a oară reconstruită, stă falnică și mândră și parcă nimic nu o mai poate distruge.

5

Cea mai veche biserică este biserica Sfântului Augustin (începută în 1587, finisată în 1607). A rezistat tuturor cutremurelor (din 1645 până în prezent). A supraviețuit învaziei britanice, războiului americano-spaniol și invaziei japoneze.

6

Intramuros – în 1500, când au ajuns spaniolii, au construit un oraș-cetate. Orașul este cunoscut acum sub denumirea de Intramuros și este unul din cele mai bune modele de fort medieval în afara Europei. Cu toate acestea, la sfârșitul războiului II mondial, Intramuros (care tehnic era toată Manila) a fost bombardat de eliberatorii americani lăsându-l în ruine și niciodată nu a mai fost restabilit la fosta sa glorie. Oricum, din interior, se pot vedea ruinele diverselor monumente istorice.

7

8

9

10

Fort Santiago – cetate construită pentru un conchistador spaniol în 1571, sediul puterii militare spaniole.
Încă se mai pot vedea o parte din zidurile sale de 22m, precum și urmele de bronz reprezentând mersul pe ultimul drum al eroului national Jose Rizal din celula sa din fort la locul de execuție.

Fortul a fost desemnat un altar al libertății în 1950, iar astăzi este un Memorial în onoarea lui Rizal. Este de asemenea un Memorial pentru toți filipinezii care au luptat sau au murit pentru cauza libertății. Pe pereții închisorii, care e deja muzeu, sunt traduse în multe limbi faimosul poem a lui Rizal ”Ultimul meu adio”, scris cât era întemnițat. Mare mi-a fost mirarea și mândria să-l văd tradus și în română.

11

12

13

14

15

Parcul Rizal (Luneta) – o mulțime de muzee, concerte gratuite, grădini amenajate și monumente impresionante. Este localizat în inima orașului și este locația perfectă pentru picnicuri și socializare. Parcul are vedere spre golful Manila. Luneta, cum era denumit înainte, este cel mai bine cunoscut pentru faptul că aici a fost locul de execuție a lui Rizal. În parc se află și marcajul ”kilometrul zero” și este punctul de la care sunt măsurate toate distanțele rutiere din țară.

16

17

Mall of Asia – cel mai mare mall din Filipine și al 3-lea cel mai mare din lume! Este mai mult decât un mall. Este o destinație turistică care a schimbat standardele de shopping și divertisment în Filipine. Are 8.000 locuri de parcare, 5.000 m patrați destinați parcării transportului public și 100 locuri de parcare pentru autobusele turistice. E enorm, e pur și simplu WOW! 🙂 Și apropos, în total în Manila se află 3 din 10 cele mai mari Mall-uri din lume!

Manila Baywalk – 2 kilometri de distracție, o mulțime de restaurante, apusuri de soare de milioane (sună ca un clișeu, dar se zice că cele mai frumoase apusuri de soare sunt în Golful Manila, iar în fiecare zi este diferit) – toate le poți experimenta de-a lungul bulevardului Roxas.

18

19

Astea sunt doar locurile cele mai de bază care trebuiesc văzute. Fă-ți propriile tale amintiri hoinărind pe străzile Manilei! Îndrăgește orașul pentru ceea ce este, întâlnește oameni noi și bucurați-vă de călătorie!

20

21

22

23

Recomandări de mâncare:
Silog – o sinergie nemaipomenită dintre Sinangang (orez prăjit cu usturoi) și lilog (ou prăjit) servit cu carne dulce sau sărată.

Balut (n-am îndrăznit, dar se zice că dacă cineva îți propune și tu refuzi, lezezi onoarea acelei persoanei) – embrion de rață fiert (embrionul din oul de rață, sau rățușca care acuș acuș iese din ou). Are gustul la fel ca puiul. Fotografie nu plasez, dar cei cu nervii tari, pot face un search pe net.

Banana Cue – după o masă filipineză copioasă, bananele prăjite pe băț, acoperite cu zahăr brun vor plasa la un alt nivel experiența ta culinară. Este street-food, le găsești la fiecare colt de stradă.

Altele: Chicharon, Tokneneng

Util:
Moneda locală: Peso

Limba vorbită: engleza, tagalog și alte dialecte locale

Temperatura: climă tropicală cu o temperature de 26-34 grade.

Când părăsești țara, ai grijă să ai la tine 1.620 peso, aproximativ 30 euro. Este taxa care o plătești în aeroport (pasagerii clasei econom, cei cu business și mai sus, plătesc dublu).

Știați că:
– Este alcătuită din 7.000 de insule, cea mai mare fiind Luzon, unde se află și capitala – Manila
– Filipine este al 2-lea cel mai mare arhipelag din lume
– Aici se află cea mai mare națiune catolică din Asia
– Una din destinațiile de top insule ale lumii este insula Boracay din Filipine
– Sunt mari producători de perle