Hai Moldova

Știați că un om angajat în turism oferă 9 alte locuri de muncă și are legătură cu 32 domenii economice?

Majoritatea țărilor au înțeles că dezvoltarea turismului aduce investiții în țară. Noi tot, încet încet începem să înțelegem (cu ajutorul banilor din exterior, în mare parte USAID), dar până la istorii de succes ca în Napa Valley cu peste 3 milioane de turiști anual care cheltuie în medie pe zi 389 dolari, însemnând peste un 1,6 miliarde de dolari venituri anual și 64 milioane de dolari în taxe și impozite în ”caznaua” Californiei, mai avem drum lung de bătut. Și dacă tot ziceam mai sus că un angajat în turism crează venit pentru alte domenii, apoi în Napa, se generază cam 185 dolari / oră pentru traducător, arendă mașină, șoferi, etc.

De altfel, la fiecare 3 ore sosesc 120 chinezi în Napa Valley pentru a afla mai multe despre vinul californian și produsele de acolo. Agențiile locale de turism spun că Napa abia începe să fie cunoscută internațional și că încet va înlocui Franța ca și destinație turistică / vinicolă.

Un bun prieten care s-a mutat în California spunea că Napa îi amintește de Moldova, o Moldovă îngrijită, cu viile îngrijite și vinării mici de familie, care sumar fac miliarde de dolari.

Și toți acești bani se fac pe o suprafață mai mică decât suprafața țării noastre.

”N-a să se primească la noi”, ”noi nu suntem americani”, ”bani nu-s”, ”oameni nu-s”, ”munți n-avem, iar mare nici atâta”, ”politicenii îs proști!” De obicei toate argumentele se termină la politicieni – da, da și da, poate mai puțin ultima afirmație. Dar nici turiștii care vin la noi nu se așteaptă să găsească America sau Franța în Moldova, nu degeaba am fost catalogați de Discovery Channel nr. 1 ”off the beaten path”. În schimb oamenii care vin la noi spun că: oamenii sunt binevoitori (majoritatea), vinul e foarte bun, zonele rurale frumoase și chiar și Tiraspolul e un loc interesant de vizitat.

Ce am putea promova noi ca țară? Dincolo de vinuri, povestea lui fiind una de succes (la fel cu ajutorul banilor din extern, în primul rând al USAID), ne mai putem promova identitatea culturală, rădăcinile, tradițiile, autenticitatea, gastronomia, dansurile și cântecele noastre, istoria sovietică, Mice tourism (evenimente / conferințe), pelerinaje, etc.

Tradiții

Crăciunul, Anul Nou, Paștele și chiar și nunțile sunt unele dintre cele mai frumoase și emoționante obiceiuri cu care se mândrește țara noastră. Dar torsul lânii, dar țesutul covoarelor, dar șezătorile? Tot bunul meu prieten stabilit în California zicea ca hramul orașelor / satelor interesante din Moldova să fie adăugate într-un circuit / calendar. Iar organizarea lor să fie făcută la nivel: cu iarmarocuri și mâncare tradițională. În fiecare weekend undeva în vreun sat se sărbătorește vreun hram. Ar fi un motiv destul de interesant pentru străini să viziteze aceste evenimente. Să nu uităm și de festivaluri

Gastronomia

14021458_1045173575570465_8887267625857939786_n

Mămăliga, plăcintele, friptura, murăturile, sarmalele, zama, pâinea scoasă din cuptor… și câte ar mai fi de scris!

Dansurile și cântecele moldovenești

1960068_1568397093392248_479101816726078422_n

În Portugalia oamenii merg să asculte Fado, în Georgia ascultă corul bărbătesc, în Moldova de ce n-ar asculta Doine și cântece populare? Apropo, știați că sunt dansuri tradiționale încluse în Patrimoniul Unesco? Știu oameni care merg în Argentina pentru cursuri de tango, de ce nu ar veni la noi pentru o sârbă sau o horă? Iar costumele noastre naționale sunt o frumusețe.

Istoria sovietică
Back to USSR, din hibe trebuie de tras foloase.

Mice Tourism
Îmbinarea business-ului cu plăcerea. Știți câți bani se așteaptă ca Mexicul să câștige anul ăsta pe conferințe și evenimente organizate la ei în țară – 25 miliarde dolari SUA.
Mice tourismul joacă un rol bun în formarea ramurilor economiei naționale (transport, comunicații, servicii financiare, sănătate, cultură, etc) și contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în țară.

Hiking

03Insula_Naslavcea_110810

Avem satul Socola cu stânci abrupte, avem Peștera Surprizelor pentru explorarea cavernelor, avem Lunca Prutului de o frumusețe rară. În Rezervație sunt peste 160 specii de păsări, iar lacul Beleu, lacul cu nuferi oferă peisaje de poveste. Mai avem rezervația Domnească cu suta de movile, zimbri și peștera din Buțești. Avem și un izvor – Jeloboc, care e unul dintre cele mai puternice din Europa după debitul de apă, avem Insula de la Naslavcea care își schimbă forma și reliefrul în fiecare an, avem conace, avem… multe ce avem. Trebuie valorificate.

Mai avem profesioniști, dar nu mulți. Avem și oameni talentați, dar nu focusați. Fiecare dintre noi este un ambasador al țării și împreună putem pune Moldova pe harta lumii.

Tu ce ați promova?

PS: ce am scris eu, nu e valabil doar pentru străinii care ne vizitează țara, e valabil în primul rând pentru noi, locuitorii țării.