Expediție în Nord

Marea mea dragoste pentru Norvegia a început atunci când mi-a căzut în mână o revistă cu imagini ale fjordurilor norvegiene. Am decupat toate imaginile și le-am încleiat în albumul meu de dorințe (în el sunt păstrate fotografii cu locații din lume pe care aș vrea să le vizitez).

Norvegia e bijuteria Nordului. Am fost în multe țari, dar ceea ce am văzut aici m-a uimit. Au principii de viață pe care nu le poți vedea la alte popoare. Iar valorile norvegienilor sunt: egalitatea, moderația și apropierea de natură.

Egalitatea înseamnă asemănare, similaritate. Discrepanța dintre săraci și bogați practic se încearcă a fi redusă la maxim, iar politicienii pot fi văzuți foarte des mergând în transportul public, sau luând masa într-o cafenea obișnuită.

Stilul lor de viață e moderat, este o foarte mica diferență dintre casele celor cu nivel mediu de salarizare și cei cu venituri foarte mari. Este destul de ok ca președinți de mari companii să-și ia prânzul la pachet de acasă.

Chiar și familia regală, în ciuda bogățiilor lor, au un stil de viață moderat. De altfel, nu este o poveste inventată faptul că unul din regii Norvegiei, Olav, mergea cu transportul public în loc să folosească automobilul.

Cât privește apropierea de natură, în Norvegia există legea cu privire la Dreptul Public de Acces, ceea ce garantează tuturor oamenilor dreptul la camping, drumeții și culegere de mure oriunde în țară, cu condiția să nu fii mai aproape de 100 m de casa cuiva, sau de pământul pe care-l cultivă.

Scopul unui norvegian în viață, în afară de a sădi un copac, a construi o casă și a săpa o fântână, mai este – de a avea o cabană în munți. De altfel, majoritatea norvegienilor dețin o cabană și o mica corăbioară. Iar schiatul le este în sânge. Vorba din popor zice că norvegienii se nasc cu schiurile în picioare.
Voi reveni și în alte postări cu detalii despre Norvegia, acum haideți să vedem cum arată această bijuterie a Nordului, iar prima oprire va fi în Sud, în orașul Kristiansand.

Kristiansand este orașul unde s-a născut viitoarea regină a Norvegiei – Mette Marit. Ea împreună cu soțul ei, Prințul Moștenitor Haakon (fiul Regelui Harald și a Reginei Sonja) sunt un cuplu foarte popular în Norvegia.
Orașul este considerat cel mai conservator oraș din țară cu cele mai multe persoane religioase din țară. Mai este cunoscut sub denumirea de ”Centura biblică” (Bibelbeltet). Și aici nu se vinde alcool 🙂

Iar ceea ce e cel mai frumos la Kristiansand, e faptul că este orașul cu cele mai multe zile însorite din toată Scandinavia.

BV1A0081

BV1A0076

BV1A0070

BV1A0062

BV1A0649

BV1A0637

BV1A0625

BV1A0593

BV1A0583

BV1A0573

BV1A0550

DSC02956

DSC02948

DSC02940

DSC02936

Postare scrisă pentru Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency. Originalul poate fi găsit aici