Eindhoven – orașul luminilor

În Eindhoven nu ajungi pentru că îți dorești. Ajungi din întâmplare, pentru job sau poate că zbori de aici. Aeroportul din oraș este un mic hub pentru companiile de zbor low-cost. Și dacă tot ai ajuns aici, hai să îți dau câteva detalii, să îți fac șederea mai frumoasă.

Eindhoven și-a făcut apariția prin anii 1200. Era un sat cu căsuțe din lemn și mult moloz.

Până la revoluția industrială, era un oraș destul de neimportant, dar totul s-a schimbat când în 1891, o mica fabrică de becuri cunoscută sub denumirea de Philips a fost înființată în Eindhoven. La începutul secolului XX, industria a crescut exponențial în oraș și odată cu ea, și populația și importanța orașului. Grație Companiei Philips Eindhoven e cunoscut ca Orașul Luminilor și este un important hub tehnologic. Mica fabrică de pe timpuri acum a devenit muzeu, iar Philips este acum o corporație multinațională care fabrică mii de produse.

În timpul celui de-al 2-lea război mondial, orașul a fost distrus din cauza atacurilor aeriene. După reconstrucție, au aparut multe clădiri moderne, inclusiv primele zgârâie nori. Începând de atunci, orașul a îmbrățișat arhitectura modernă si a devenit capitala olandeză a designului industrial.

Una dintre cele mai importante construcții din oraș este Biserica Sfânta Catharina, care se află în centrul Eindhovenului. Designul este inspirat din arhitectura gotică franceză a secolului XIII. Cele două turnuri, ce au 70m înălțime au forme diferite. Turnul din sud simbolizează puritatea Fecioarei Maria și este mult mai îngust decât turnul lui David, care simbolizează puterea.

Și pentru că fiecare oraș olandez are o latură artistică, nu trebuie neglijat nici Eindhovenul. Muzeul de Artă Contemporană Van Abbe, aici găsești lucrări ale unor artiști celebri precum: Picasso, Kandinsky sau Chagall. Nu trebuie trecut cu vederea nici Centrul de Artă de Lumină Artificială unde vei găsi sculpturi și tablouri inspirate de lumina artificială. La muzeul de istorie in aer liber Historisch Openluchtmuseum Eindhoven te vor învăța cum să îți faci propria bere sau vei putea experimenta cum trăiau olandezii în Evul Mediu.

Tot în Eindhoven se află cea mai lungă stradă cu baruri și localuri din țările Benelux. Are 225m și 54 de crâșme.

În oraș locuiesc 225 mii de oameni, iar un sfert din ei sunt străini.