DESTINATION: PALAU

”Some journeys take us far from home.
Some adventures lead us to our destiny”

Nu e nimic mai interesant decât să te întorci într-un loc care a rămas neschimbat ca să îți dai seama cât de mult te-ai schimbat tu. Pe de altă parte, sunt locuri în care nu ai mai vrea să te întorci și sunt altele despre care ai auzit atâtea că nici nu ai vrea să mergi încolo. Dar sunt și altfel de locuri, locuri în care nu știi dacă vei ajunge vreodată, dar care îți dau fluturi în stomac când le vezi pe hartă și vezi imagini pe net.

Marea mea pasiune sunt călătoriile și când am un pic de timp liber, deschid google maps, găsesc pe hartă un loc cu o denumire mai ciudată sau mai ascuns de ochii lumii, iar apoi caut mai multă informație și imagini despre locația respectivă.

Voi începe șirul meu de povestioare cu o țară insulară îndepărtată – Palau.

Palau este un arhipelag din 250 insulițe situat în Oceanul Pacific, este divizat în 16 stătulețe, sau municipalități și numai 8 din insule sunt locuibile. Geografic, arhipelagul aparține Microneziei. Primii locuitori ai insulelor Palau au venit din Indonezia. Siturile străvechi arată că unele insule ale arhipelagului erau locuite încă din anul 1000 î.Cr, iar la putere era matriarhatul. La moment populația este constituită din 21.000 locuitori. Cea mai populată este insula Koror cu 12.676 locuitori, iar cea mai puțin populată insulă este Hatohobei cu 44 locuitori.

Insulele sunt un adevărat paradis pentru scufundători. Recifurile de coral și lagunele adăpostesc exempare ale faunei și florei exotice, iar adâncurile marine adăpostesc o întensă viață acvatică. Se zice că Palau este una dintre cele mai spectaculoase locații din lume pentru scufundări.

Principala atracție a arhipelagului o constituie Lacul Meduzelor, o curiozitate care a fascinat foarte mult timp cercetătorii veniți pe aceste meleaguri. Lacul se află în interiorul insulei, și potrivit tuturor studiilor, acesta este izolat perfect de ocean. Acum 12.000 de ani, aceste meduze au rămas captive într-un bazin natural de pe insulă, atunci când oceanul s-a retras. Neavând niciun prădător natural timp de mii de ani, meduzele au evoluat într-o nouă specie care şi-a pierdut capacitatea de a înţepa, pentru că nu au mai avut nevoie să se protejeze. Aceste meduze sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor.

9

1

10

PAL0013

7

6

5

4

SWIMING POOL

Postare scrisă pentru Dolcevita.md (c)