DESTINATION: MOSKENESØYA

”Some journeys take us far from home.
Some adventures lead us to our destiny”

Voi ați ajuns vreodată la capătul pământului? Eu am ajuns o dată, în Anglia, iar pe măsură ce mă apropiam de acel capăt, vedeam tot felul de inscripții: ”this is the last village”, ”this is the last hotel”, ”this is the last pub” până îl vezi – capătul (!) și emoțiile te copleșesc și vântul puternic îți ”mângâie părul”…

Astăzi însă nu va fi despre capătul britanic, ci despre unul norvegian (că tot merg încolo în curând) – Moskenesøya. Insula se află la capătul arhipelagului Lofoten.

În afară de faptul că se află la capătul lumii, această insula găzduiește cel mai frumos sat de pe planetă – sătucul Reine. Mii de oameni merg anual dincolo de cercul polar să vadă această minunăție de localitate care cuprinde zeci de colibe de pescari colorate în alb și roșu situate la marginea Reinefjorden.

Insula este traversată de cel mai pitoresc traseu din lume, traseul E10, care începe în orașul Å (Norvegia) și se termină în Lulea (Suedia). Are cam 850 km lungime.

Apropo de orașul Å, denumirea ultimului oraș de pe insula este plină de imaginație, Å (se citește O), este cea mai scurtă denumire din lume. Explicația denumirii este foarte simplă, Å, este ultima literă a alfabetului norvegian, iar în Lofoten marchează sfârșitul lanțului muntos. Aici există 2 (!) muzee – Muzeul Batogului și Muzeul Satului Pescăresc Norvegian.

O altă atracție majoră a insulei este Muzeul Păpușilor în Sakrisøy. Aici se găsesc vreo 2500 de păpuși adunate din toată Europa.
Undeva la capătul sudic al insulei Moskenesøya se află , cunoscut mai degrabă ca Maelstrom în operele de ficțiune ale lui Edgar Allan Poe și Jules Verne (vă aduceți aminte de profesorul Aronnax, și submarinul ”Nautilius” care dispare fiind cuprins de Maelstrom?), unde apare ca un vârtej imens ce atrage navele în adâncul mării.

Din această cauză, Maelstrom (Moskstraumen) – vârtejul de la capătul pământului – este cel mai cunoscut vârtej din lume, fiind în același timp și unul dintre cele mai puternice.

De altfel, în 2014 se planifică construcția unui hotel – Lofoten Opera Hotel – chiar lângă acest vârtej, așa că pasionații de senzații tari vor avea posibilitatea să fie cazați chiar în mijlocul acestei stihii.

În afară de acestea, se zice că pe insulă predomină o liniște primordială, iar statul cu ochii pe natura din jur, o plimbare cu bicicleta prin cele mai frumoase locuri din lume, merită tot efortul de ajunge acolo.

E frumos capătul pământului… sau poate, e începutul?

lofoten opera hotel

insula5

insula4

insula3

insula2

reine1

Tur til Lofoten 25 - 27. Mai 07.  Reine

reine2

a

insula

Moskenesøya

Postare scrisă pentru Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency