Despre cultura celor 42 de țări vizitate

DSC01717

Unii își organizează călătorii anuale pe care și le planifică din timp, alții însă aleg să investească lunar în mici escapade și să revină acasă plini de entuziasm. A doua variantă a ales-o și invitata din interviul de astăzi, Diana Mocanu. Află din acest interviu cum îi reușește să călătorească lunar prin Europa și de ce preferă o astfel de investiție.

-12 ani de cutreierat prin lume și 42 de țări vizitate. Asta nu-i deloc puțin. De ce ai ales să călătorești atât de des?

-Totul a început cu prima mea călătorie singură peste hotare. A fost în Budapesta, era februarie, iar eu aveam 17 ani. Budapesta mi-a părut incredibilă, cu aerul ei primăvăratic, cu străduțele pavate, cu clădirile frumoase, cu podurile peste Dunăre… iar noaptea, noaptea era deosebită, cu muuuuuulte luminițe. Total diferită de Chișinăul nostru.

Țin minte că mergeam mult în fiecare zi, nu mă săturam de oraș, mă fascina. De atunci m-am infectat cu virusul călătoriilor și sper să mă țină cât mai mult timp.

DSC02600

-Care sunt țările care te-au impresionat și ești mereu dornică să revii acolo?

-Nicolae Iorga zicea că fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie un gram de iubire ca s-o înțelegi.

Fiecare țară pe care am vizitat-o a fost deosebită în felul său și mi-au plăcut toate în egală măsură. În fiecare dintre ele am trăit emoția necunoscutului, am întâlnit oameni noi și în toate din ele m-aș întoarce cu drag.

DSC02944

DSC02846

-Și dacă ar fi să te stabilești într-o altă țară, care ar fi aceasta?

-Eu tot timpul zic că atunci când va veni momentul, voi locui verile în Norvegia sau Suedia, pentru nopțile albe, pentru zilele răcoroase de vară (ador verile când pot purta pulovere), pentru natura extraordinară dar și pentru valorile lor. Îmi place că diferența dintre bogați și săraci se reduce la maxim, iar politicienii și președinți de mari companii sunt văzuți foarte des mergând cu transportul public, biciclete sau luând masa în cafenele obișnuite.

Iernile le-aș petrece în nordul Italiei, nu e frig, au mâncare bună, oameni frumoși, stilați și dornici de vorbă 🙂

DSC03867

-Se spune că oamenii care călătoresc văd lucrurile diferit în Moldova, au o altă atitudine, personalitate, viziune. Pe tine cum te-au schimbat călătoriile?

-Călătoriile sunt unele din puținele lucruri care mă îmbogățesc spiritual, mă fac să evadez din monotonia și rutina zilnică. Călătorind am învățat să trăiesc în afara zonei mele de confort, am devenit mai matură și mai independentă în deciziile care le iau, am învățat să fiu calculată, să depășesc situațiile de criză, să am încredere în mine și simțurile mele indiferent de situație.

IMG_20150822_171052

-Orice călătorie presupune și anumite investiții. Tu cum reușești să călătorești atât de des? Ai renunțat la anumite lucruri în favoarea călătoriilor?

-Oamenii cred că, călătoriile necesită mulți bani. Asta este adevărat dacă mergi în călătorii mai lungi, sau distanțe mai mari. Atunci când faci escapade în Europa, nu cheltui mai mult decât ai cheltui într-un weekend în țară. Bine, poate două 🙂

Fiecare își face alegerile sale în viață, cineva nu își închipuie weekendul fără o ieșire în club, alții fără un frigărui cu prietenii, alții fără o haină nouă în fiecare săptămână, iar unii fără a călători. Eu pot renunța la toate astea pentru o ieșire lunară din țară.

-Care sunt cele 5 țări pe care trebuie să le vizităm obligatoriu? De ce?

-Topul meu ar arăta cam așa:
Italia pentru artă, istorie, pizza, pasta și dolce far niente
Norvegia pentru fjorduri
Statele Unite pentru sentimentul de libertate și shopping
Georgia pentru mâncare bună și, mai nou, pârtii de ski printre cele mai bune din Europa
Thailanda pentru starea de zen și plajele minunate

Eu aș adăuga fiecare țară din lume în top, fiecare din ele are ceva pentru care merită să ajungi. De exemplu, în Ghana mi-a plăcut mult starea de fericire pe chipurile oamenilor. Sărăcie lucidă, iar ei cu zâmbetul pe buze. De-o dragoste.

Ah, și am uitat de Franța – vin, cașcaval și pâine gustoasă – raiul pe pământ!

DSC03647

-Oricât de multe locuri frumoase nu ai fi văzut, oricum te văd de fiecare dată revenind acasă. Ce te face să te reîntorci mereu în Moldova? Ce te mai ține aici?

-Mă ține speranța că într-o zi va fi bine și la noi. Mai există oameni buni, tradiții vii, lucruri care încă mai funcționează.

Deși, să fiu sinceră, în ultimul timp această speranță devine tot mai mică, dar la moment se poate încă trăi, se poate încă trăi frumos.

Și oricum, călătorind atât de mult, nu reușesc să mă bucur prea mult de ”casă”. Prietenii glumesc pe seama mea, dacă mai știu unde e casa mea. Cred că e peste tot pe unde am fost. Părticele din inima mea au rămas în fiecare locușor din țările vizitate.

DSC02285

-Bărbații…. ai văzut și ai comunicat în anumite circumstanțe cu bărbați de diverse naționalități. Ce ar trebui să învețe bărbații din Moldova de la cei din Europa, de exemplu?

-Bărbaților din Moldova (să zicem unora) le lipsește spontaneitatea, abilitățile de planificare (nu vorbesc de job) și abilitățile sociale. De asemenea, duc lipsă de bun gust, de simțul umorului, șarm și postură. Sunt aroganți și lipsiți de bărbăție. În rest e bine 🙂

-Dar femeile?

-Femeilor Moldovei le lipsește independența. Sunt prea cuminți și foarte dependente de părerile bărbaților. Mai sunt și unele materialiste, care invocă emanciparea numai când le convine.

BV1A1373

-Care sunt lecții de viața și entuziasm pe care le-ai învățat călătorind?

-Grație drumețiilor mele am învățat să trăiesc clipa și să prețuiesc fiecare moment al vieții. Am învățat să comunic cu oameni necunoscuți, să le ascult istoriile și să preiau din experiența lor de viață și să apreciez valoarea lor indiferent de apartenența lor socială, religioasă, politică, etc. Oamenii fac lumea frumoasă, fără ei, tot Universul ar fi sărac.

Iar cel mai important e faptul că, doar călătorind poți înțelege ce loc minuscul ocupi pe planetă, nu mai ai prejudecăți și devii mai modest.

oslo

Interviu pentru Portalul EveryDayJournalism. Originalul poate fi găsit aici