Când vom putea călători prin Europa?

Încă de la începutul carantinei, toate țările și-au închis granițele și au introdus măsuri stricte de călătorie. Dar, în timp ce rata infectării cu noul virus încetinește în Europa, guvernele au început pregătirile pentru a scoate anumite restricții și a permite persoanelor să călătorească.

Chiar dacă în prezent nu este sigur să călătorești, legile încep să se schimbe, iar eu îți voi oferi o listă actualizată a țărilor din Europa care încep să-și modifice restricțiile și cele care își deschid granițele pentru călători.

Grecia

La aproximativ șase săptămâni de la începutul carantinei în Grecia, prim-ministrul a anunțat anumite măsuri pentru relaxarea treptată a restricțiilor. Cetățenii pot călători acum în regiunea lor și se pot aduna în grupuri de maxim 10 persoane. Școlile s-au deschis începând cu 11 mai și se estimează că 10% din întreprinderi se vor redeschide, inclusiv librării, magazine auto și saloane de frumusețe (cu măsuri stricte de distanțare socială și măști obligatorii), urmând ca centrele comerciale, restaurantele și cafenelele să se deschidă începând cu 1 iunie. De asemenea, guvernul a sugerat provizoriu că țara speră să primească turiștii de la începutul lunii iulie, deși va exista o distanțare socială impusă și, probabil, barurile și anumite restaurante vor rămâne închise. Guvernul e în discuții cu Germania, Austria, Cipru și Republica Cehă despre includerea lor într-o „bulă turistică”, ceea ce va permite cetățenilor acestor țări să călătorească în Grecia fără necesitatea carantinei de 14 zile sau a unui test coronavirus. Autoritățile lucrează la noi protocoale de sănătate pentru hoteluri și plaje, iar în prezent barcile, iahturile și navele de croazieră nu au voie să se ancoreze în porturile țării.

Cipru

Începând cu 4 mai, Cipru a început să reducă restricțiile. Anumite întreprinderi (construcții, unele magazine de vânzare cu amănuntul) au fost autorizate să se redeschidă. Președintele Nicos Anastasiades a anunțat că restricțiile privind călătoriile interne vor fi ridicate începând cu 21 mai, iar guvernul speră să fie parțial deschis turiștilor începând cu luna iulie. Doar călătorii din țări cu rate de infecție scăzute vor avea permisiunea să între în țară. Cipru este în prezent în discuții cu Germania, Austria, Grecia și Republica Cehă despre crearea „bulei turistice”.

Spania

Spania iese treptat din starea de blocare totală. Transportul public a început să funcționeze, întreprinderile mici se redeschid, restaurantele pot livra mâncare, cinematografele și teatrele pot funcționa la capacitate redusă (30%), iar școlile urmează să se redeschidă complet din septembrie. Țara planifică măsuri de relaxare în patru faze. Insulele Canare și Baleare testează reducerea mai largă a restricțiilor înaintea orașelor de pe continent. Ministrul turismului din Insulele Canare a anunțat că insulele își propun să se redeschidă turiștilor spanioli până la 1 august. Turiștii străini vor putea începe să viziteze insulele începând cu luna octombrie (se lucrează la o dată mai devreme). Începând cu 15 mai, Spania permite intrarea în țară doar persoanelor esențiale (presupun diplomați și persoane cu permis de ședere), însă toți trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Italia

Italia a început o reducere treptată a blocajului. Cetățenii pot acum să facă exerciții în aer liber, să participe la înmormântări și să viziteze rude din aceeași regiune, deși li se cere să poarte măști și să mențină distanțarea socială. Se estimează că patru milioane de oameni se vor întoarce la muncă în industrii precum șantiere, fabrici și uzine. Școlile, saloanele de frumusețe și sălile de sport vor rămâne închise, iar restaurantele și cafenelele pot deschide pentru take-away doar până la 1 iunie, când guvernul speră să anunțe că se pot redeschide complet pentru afaceri.

Începând cu 3 iunie Italia este deschisă pentru călători fără necesitatea carantinei de 14 zile.

Germania

Guvernul german a redus anumite restricții în săptămâna trecută. Magazinele mici, magazinele auto au fost deschise, măștile sunt obligatorii în magazine și în transportul public. Școlile intenționează să se redeschidă treptat pe parcursul verii. Țara se va ocupa de reducerea restricțiilor pe fiecare stat federal în parte. Guvernul discută despre „coridoare de călătorie” cu Grecia, Cipru, Austria și Republica Cehă. Deocamdată nu a fost anunțată nicio dată.

Franța

La moment nicio noutate oficială referitor la călătoriile în Franța. Țara rămâne închisă pentru turiști cel puțin până la sfârșitul lunii mai.

Letonia, Lituania, Estonia

Aceste trei state baltice au convenit să își redeschidă frontierele reciproc pentru a crea o zonă de călătorie liberă. Oamenii din afara ”bulei baltice” vor trebui Oricine ajunge din afara „bule baltice” trebuie să se auto-izoleze timp de 14 zile.

Danemarca

Chiar dacă în interiorul țării lucrurile stau bine, Danemarca este închisă pentru lumea din afara țării.

Suedia

Suedia a fost lovită mai puternic de virus decât vecinele sale. Rapoartele sugerează că granițele țării vor rămâne închise pentru călătorii din Uniunea Europeană cel puțin până în 14 iunie, iar pentru cetățenii din afara Uniunii cel puțin până în august.

Norvegia

Granițele rămân închise pentru o perioadă nedefinită.

Croația

Croații speră să deschidă granițele începând cu iunie. Guvernul este în discuții cu Ungaria, Austria și Slovenia pentru crearea ”bulei turistice”.

Belgia

Țara își menține restricțiile de călătorie până în 15 iunie.