”Barcelona belongs to you!”

” Allow me to state here how much I love Barcelona , an admirable city, a city full of life, intense, a port open to the past and future ”

Și tot cugetând ce locație aș mai putea adăuga la colecția amintirilor vieții mele, gândurile inevitabil m-au dus la Barcelona.  Poate și din cauza că azi, 24 septembrie  ar fi fost ziua ideală de mers la Barcelona pentru a simți atmosfera tradițională. E sărbătoarea orașului – La Merce (sărbătoarea Fecioarei de la Merce), care se sărbătorește cu multă muzică, parade și sardana – dans tipic catalan. Și tripadvisor-ul parcă a simțit și mi-o trimis și el un mail ”Barcelona. Wish you were here?”.  Nu zic nu 🙂

Și nu e neapărat să mergi la Barcelona de sărbători care se vor a fi deosebite: La Merce, Sant Jordi, Fiesta de Gracias. Nici nu-i bai să ajungi la Festivalul Sonar, Sala Montjuic, Festivalul Internațional de Jazz sau Festa Major del Raval. Orașul lui Gaudi e minunat în orice zi.

Eu am permanent am o idee fixă, nu-mi place să mă comport ca un turist, ci prefer să mă pierd printre localnici. Așa că nu veți avea ocazia să citiți prea multe sfaturi turistice gen must-see în Barcelona, în schimb am făcut următoarele și asta-i tot un fel de must-see, imho:

Dimineața perfecta în Barcelona începe cu o cafea și un croissant de la patiseria din colțul străzii. Cel mai bine o savurezi  la balconaș privind mulțimea de oameni, sau pe plaja Barceloneta (indiferent de anotimp) cu o carte în mână și cu lapte rece în loc de cafea, dacă ai avut o noapte mai lungă. Apropo de plajă, e urbană și pe la 9 dimineața nu-i nimeni acolo, abia pe la 10-11 începe să apară lumea. Toți somnoroși după nopți de nesomn.

DSC06092

DSC06100

DSC06104

În iulie are loc festivalul open-air de filme Sala Montjuic. Ce-i drăguț la acest festival e faptul că are loc în aer liber (evident!). Ce-i deosebit: a) are loc în Castelul Montjuic care-i situate pe un munte/deal de unde poți admira orașul; b) toți oamenii stau tolăniți pe păturele aduse de acasă, sau pe scăunele închiriate la intrare; c) lumea vine ca la picnic, toți își aduc mâncarea și băutura de acasă (home made – soul made) sau și-o cumpără de pe loc, la un preț mai mare și o varietate mai mica; d) asculți muzică de calitate înainte de proiecții, privești filme bune și în general te simți bine printre mulțimea de localnici.

DSCN2816

DSCN2820

DSCN2831

DSCN2832

DSCN2840

DSCN2823

Apropo, dacă vrei să te duci pe jos la castel, se poate face din Placa Espanya, tot acolo se află o fântănă arteziană cântătoare. Turiștii zic că e spectaculos, dansează și luminează în concordanță cu muzica. Tot acolo se află și Muzeul Național de Artă al Cataluniei și Satul Spaniol (un fel de Muzeul Satului din București). Mai sus în deal, spre castel se află și stadionul olimpic, acolo unde au avut loc Jocurile Olimpice de Vară în 1992 și unde și-au lăsat amprenta incălțărilor mulți sportive faimoși. Pe colina muntelui se află Parcul Montjuic cu Grădina Botanică

DSCN2792

DSCN2803

DSCN2811

Am mers, am văzut, tot normal: Sagrada Familia interminabila catedrală a lui Gaudi – simbolul Barcelonei. Un sfat: dacă vreți să intrați înăuntru și să evitați cozile de sute de metri de la intrare, cumpărați biletele de acces online. Vă salvează mult timp, nervi și transpirație. N-am știut, n-am intrat, altă data.

Sagrada Familia
Sagrada Familia

Casa Batllo și casa Mila sau Pedrera, ambele pe aceeași stradă – dacă nu te rupe arta modernă, poți admira obiectivele turistice pe dinafară. Să întri înăuntru costă vreo 16 euro, dar cozile… cozile… La Casa Batlo poți să te bucuri de concerte în grădina special amenajată, în schimb La Pedrera poți să te bucuri de ele de pe acoperiș. Și desigur, să nu uităm să observăm și cele mai mici detalii ale creațiilor lui Gaudi.

Casa Batllo și Pedrera
Casa Batllo și Pedrera

Plimbări pe La Rambla – La Rambla, cea mai faimoasă stradă din Barcelona, este în realitate alcătuită din cinci străzi, care s-au alăturat pentru a construi acest bulevard. Strada porneşte de la Plaça Catalunya şi se termină la statuia lui Columb de la malul mării, în Portul Vell – perfect pentru plimbări.  Garcia Lorca zicea că “La Rambla e unica stradă din lume care nu aș vrea să se termine” și pe bună dreptate! Aici simți pulsul orașului la orice oră! Plin de oameni, cafenele, restaurante, tot felul de magazinașe, chioscuri de suvenire, ziare, flori, păsări, artiști. Tot aici se află și faimoasa Piață La Boqueria (n-am fost, n-am văzut, lumea zice că trebuie).

La Rambla
La Rambla

Cartierul gotic – cartierul medieval. Plin de arhitectură frumoasă cu o mulțime de biserici și catedrale, pieți, piețișoare și muzee.  Cel mai bine se vede stand pe scările vreo unui complex arhitectural. Simți cum mii de ani îs sub greutatea picioarelor tale. 

Și dacă tot am ajuns la Barcelona, a fost imposibil să nu ajung și la Parcul Guell. Este considerat una din lucrările de excelență a lui Gaudi.  Impresionantă și arhitectura cu lucrările din mozaic, și panorama orașului. A știut omul unde să-și facă o casă, care ulterior a devenit muzeu. Se zice că banca din interiorul parcului în formă de serpantină (unde încap sute de oameni) se întinde pe o distanță de 60 m și ar fi cea mai mare din lume. Intrarea e gratuită. Ăsta e unicul obiectiv la care am ajuns cu transport public. În rest totul a fost by-foot.

Parcul Guel
Parcul Guell

!Cartierele cele mai fine de plimbat sunt: El Born, Barrio Gotico, El Raval – se află în orașul vechi, Poble Sec – între El Raval și Montjuic și Gracia – majoritatea localnicilor se distrează aici, sunt tare multe localuri bune.

!Pentru o priveliște extraordinară trebuie de mers neapărat la Bunker de la Rovira. A fost buncher în timpul Războiului Civil, acum este un loc pentru picnic. Vei avea Barcelona la picioarele tale (la propriu)

Băutură

Un obiectiv neturistic must-see este străduța unde poți bea faimoasa băutură leche de pantera. Se poate găsi doar în BCN și Madrid. În Barcelona oricum e mai bună. Mica dar voinica străduța se află în cartierul gotic și se numește Le Merce. Nimeni nu-i sigur de ce conține băutura, dar cu siguranță conține lapte (nu de panteră), gin, rom și Cointreau. Tare dulcișoară și bunișoară, așa că trebuie băut cu grijă, ca-i tărișoară. Dacă nu ești sigur de urmări, și nu ai un umăr puternic care să nu te lase pe drumuri, poți cumpăra și bea acasă, așa cum am și făcut. Se vinde doar la sticlă, culoarea clasică e albă, dar este și roză și maro, în dependență de ce se mai adaugă în ea. Se bea cu scorțișoară. Barul ”Avesta” e tare bun.

Leche de Pantera
Leche de Pantera

Marsella – unul din cele mai vechi baruri din Barca. Bea absynth și simte-te Hemingway.

Mâncare!

Mâncarea-i tare bună mai ales dacă știi unde să o mănânci. Top favorit este localul ”La cova fumada”. Lumea zice că un local mai autentic nu ai cum găsi. Tot timpul e plin și lucrează doar câteva ore pe zi. Localul e foarte rustic și basic, și nu aș fi intrat de bună-voie niciodată, dar odată ce ești înăuntru atmosfera e fantastică: pește proaspăt de orice fel, gătit pe loc, mai gustos nu am mâncat niciodată, proprietarul care nu notează comanda, dar niciodată nu o greșește, indiferent cât nu ai comanda, tot el îți dă doar 5 minute la dispoziție să te gândești ce ai vrea, dacă nu, ai ieșit afară. Tipul e destul de autentic, sticla de vin ți-o trântește pe masă fără nicio jenă . Localul e absolutelly must-see.

La cova fumada
La cova fumada

Alt local autentic cu mâncare tradițională catalană este ”La Masia”, este unul din puținele baruri localizate în ”cartierul chinezesc” care și-a păstrat identitatea catalană intactă de mai mult de jumate de secol. Interiorul pe placul microbiștilor,mâncarea gustoasă.

Un restaurant unde am fost pentru că așa trebuia și așa face orice om care vine la Barcelona – celebrul ”4 gats”.  Un local din secolul 19, în care Picasso își petrecea zilele și nopțile și a avut prima expoziție, Dali era un vizitator fidel și practic întotdeauna comanda homar, Gaudi venea și se veselea și mulți alți artiști.  Localul e tare boem și artsy, dacă ai noroc, poți să dai peste Woody Allen și alte personalități notorii.

4 gats
4 gats

Cei mai buni burgeri i-am mâncat la Kiosko, pizza – la NAP pizza (mai bună ca în Italia, ți se topește în gură), cea mai bună pasta, care se pregătește rapid în fața ta – Pasta Bar. Cele mai bune pintxos le-am mâncat la Golfo de Bizkaia.

DSCN2520

DSCN2844

Alte localuri recomandate cu drag de către un om bun care a locuit în Barcelona:

Jai-ca și Bitacora – localuri excelente de tapas; La Paradeta – local de sea-food; La Maladrinase mănâncă multă carne. E steak house uruguayan; Cerveceria Catalanae considerat unul din cele mai bune localuri din Barcelona, mănânci bine și bei bere bună (e un pic aglomerat, ai de așteptat, dar se merită).

Clubbing

Razzmatazz – club cu vreo 5 discoteci, foarte vesel în special în zilele de miercuri

Moog – club mic în apropiere de La Rambla

Opium și Shoko – cluburi fancy pe plaja Barceloneta

Și neapărat trebuie de nimerit la un roof-top party!

În Barcelona se plimbă, se bea și se mănâncă întruna. În Barcelona se revine!

http://www.youtube.com/watch?v=1tP1umpp4M4