A Roma

Fellini în ”La dolce vita”, Wyler în ”Roman Holiday”, Woody Allen în ”To Rome with love” și mulți alții, toți au încercat, în felul lor, să prindă splendoarea Romei. ”La grande bellezza” o puteți simți doar fiind acolo, respirând aerul de acolo și simțind cum mii de ani vă trec sub tălpi, iar greutatea istoriei vă apasă umerii.

Palate renascentiste, havuzuri în stil baroc, clădiri în culori calde care îți bucură ochii în special când soarele apune, străduțe înguste, taverne la colțuri de stradă cu mâncare delicioasă, o mulțime de magazine, aperitive, digestive, pasta, pizza, cafea, vin, gelato și o atmosferă de ”dolce far niente” – toate astea înseamnă Roma pentru mine.

Piazza di Spagna și Treptele Spaniole, Piazza Navona și Havuzul Trevi, Pantheonul, Piazza del Popolo, Villa Borghese, Coliseumul, Columna lui Traian, Podul Sisto, Piazza Farnese și Vaticanul sunt un must în Roma. Iar plimbările prin Campo dei Fiori și Trastevere cu localuri adorabile și străduțe pavate nu trebuie ratate în niciun caz.

În topul preferințelor mele sunt și următoarele atracții:

1. Colle del Gianocolo
Cea mai spectaculoasă vedere a Romei o poți avea de pe această colină. Panorama te lasă fără cuvinte. Cel mai bine ar fi să ajungi după o plimbare prin Trastevere, pe care o poți începe cu Piazza Trilussa. De altfel, la miez de zi, un tun împușcă în direcția Tibrului pentru a indica ora exactă.

2. Vista del Pincio – Villa Borghese
Știu că 137 de trepte din Piazza di Spagna par greu de realizat, dar la final veți fi răsplătiți cu vederi minunate a Catedralei San Pietro și Gianicolo, iar asta cu siguranță merită. După aceasta puteți continua cu Villa Borghese, care este cel mai mare și cel mai frumos parc din Roma. Parcul este de asemenea gazda mai multor muzee, iar cel mai renumit este Galleria Borghese. Capodoperele expuse includ faimoase sculpturi de Bernini și Canova, picturi de Caravaggio, Tiziano și Raffaello.

3. Il Giardino degli aranci / Parco Savelli
Acest parc micuț este situat pe Colina Aventino. Parcul, care de fapt e mai mult o grădină, se închide la apusul soarelui, de aceea vă sugerez să prindeți aici apusul, iar când se întunecă, să mergeți în Piazza dei Cavalieri di Malta (este foarte aproape de acest parc). Aici veți vedea o ușa mare, priviți prin gaura cheii și veți vedea ceva MINUNAT! (dar neapărat s-o faceți când e întuneric!).

Iar pentru că italienii sunt adevărați gurmanzi, nu pot să trec cu vederea aceste localuri:

4. Necci dal 1924 (Regiunea Pigneto)
Da! Este un absolut must. Și da, a fost deschis în 1924! Se servește mâncare de casă din bucătăria romană. La Necci se adună intelectualii și boemii Romei. Localul este perfect pentru un mic dejun relaxant, un prânz delicios, o cină copioasă, sau pentru o seară liniștită unde stai cu un pahar de vin bun la ”umbra” copacilor terasei. Mâncarea este proaspăt gătită, iar atmosfera este fermecătoare.

5. Cul de Sac
Venerabilul Cul de Sac în aglomerata Piazza Navona – a fost prima enotecă din Roma, deschisă în 1977, iar de atunci s-a schimbat doar foarte puțin. Aici găsiți o vastă colecție de vinuri italiene și o selecție de brânzeturi și mezeluri excelentă. Încercați neapărat cașcavalul cald de capră și vânata!

6. Gelateria Giolitti

E cea mai veche gelaterie din Roma. A fost fondată în 1890, de către Giuseppe și Bernardina Giolitti și în continuare e deținută de aceeași familie. O găsiți în 2 locații în Roma, dar vă recomand să mergeți la cea amplasată între Pantheon și Parlamentul italian. Încearcați aromele bacio, fistic și nocciola. Un deliciu cremos!

7. Cantina dei Papi

Aperitivo e o tradiție italiană păstrată cu sfințenie de generații. Pentru un aperitivo bun de tot, mergeți la Cantina dei Papi. Au niște bruschete, de te lingi pe degete, șunculiță, platouașe cu mezeluri, cașcavaluri selectate cu mare grijă de producătorii artizanali. La ele mai adaugă un pahar de vin sau prosecco și vei avea parte de cea mai frumoasă după-amiază la Roma.

Mâncați încet și savurați fiecare îmbucătură!

BONUS:

Acum vă zic un mare secret, dar promiteți că rămâne între noi. Cea mai incredibilă cazare la Roma e la hotelul Relais Fontana di Trevi. Are o terasă superbă pentru micul dejun, de unde poți vedea Fontana di Trevi, fără să fii înconjurat de mii de turiști.

Și pentru că toate drumurile duc la Roma, ultima destinație din cadrul tombolei ”Descoperă orașele Europei” organizate de către Optica Felicia este… Roma!

Cumpără orice produs de la Felicia Optic Center și Optica Felicia în valoare de 1.000 lei și ai șansa să participi ultima extragere. Premiul e o escapadă pentru 2 persoane.

Mai multe detalii aici.