À Paris

”But Paris was a very old city and we were young and nothing was simple there, not even poverty, not sudden money, nor the moonlight, not right and wrong nor the breathing of someone who lay beside you in the moonlight.” (Ernest Hemingway)

Cu Parisul nu a fost dragoste de la prima vedere. Ne-am cunoscut într-o iarnă. Eu eram după o mare pierdere, el era rece și nemilos. Nu mi-a plăcut, dar am hotărât să-i mai dau o șansă și în toamna următoarea am căzut în mrejele sale.

Și el știe cum să te ademenească frumos în brațele lui, să te facă să te îndrăgostești iremediabil. Rochie în buline, fular de mătase, ochelari (charmant!), buze roșii, un buchet de lalele, jumătate de baguette (să nu depășim franțuzoaicele în dimensiuni), croissant, fromage, les oiseaux, bisous… unde eram? Ah da, trebuie să vă plimb prin locurile frumoase din Paris 🙂

Parisul meu iernatic

Parisul are multe fețe. Liniștea boemă a cartierului Saint Germain, rutina zilnică a cartierului Bercy, chic-ul de pe Avenue Montagne, gulerașele albe din cartierul de business La Defense și Montmartre.

Montmartre e unic și nu se aseamănă cu niciun cartier: obiective turistice cu multă istorie și locuri ce-ți taie respirația, iar priveliștea Parisului de la biserica Sacré-Cœur este uluitoare.

Sacré-Cœur

În Montmartre trebuie să ajungi neapărat dimineața, să te bucuri în liniște de ceea ce îți oferă.

Bunica mea zicea că niciun lucru nu poate fi înfăptuit pe stomacul gol, așa că începe dimineața la La Bossue  cu o ciocolată fierbinte sau ceai cu prăjituri de casă. Sau poți comanda un mic dejun franțuzesc complet ce te va costa mai puțin de 10 euro și include: suc fresh, cafea, croissant, o prăjitură și la final o madeleine. Délicieux! Localul e french get-beget și e în inima Montmartre-ului.

Acum, pune-ți ochelarii de soare și eșarfa și hai mai departe. Iată câteva locuri ce nu trebuiesc trecute cu vederea în acest cartier:

Sacre Coeur (biensur!)

La Maison Rose de pe strada Abreuvoir. Slava acestei căsuțe a venit de la pictorul Maurice Utrillo (născut și el în Montmartre) care a fost atât de fascinat de clădirea albă în zori de zi, că a vopsit-o în culoarea roz. Iar mai jos, la câțiva metri se află legendara podgorie Lapin Agile, unica ce a mai rămas în Paris.

Villa Leandre – e o mică Londră în Paris. Și pentru că sunt un om bun, am și un bonus: Le Tres Particulier, pe 23 Avenue Junot. E o terasă secretă cu priveliști faine. Când ajungi la destinație, apasă la interfon ”Hotel Particulier”.

Passage Lepic – această alee pietruită e moștenitoarea Montmartre-ului din secolul XIX. E o trecere ascunsă de ochii lumii, despre care puțină lume știe, însă e foarte frumoasă.

Dacă ți s-a făcut foame și bănuiesc că e așa, atunci poți lua prânzul la Le Basilic. Au o bucătărie simplă și foarte gustoasă. Să încerci neapărat puiul și Camembertul copt cu miere. E un loc cald unde au și pâine foarte gustoasă, iar acest lucru pentru Paris e un indicator sigur al succesului.

Le Basilic

Ai cam obosit, nu-i așa?

Visezi să te tăvălești pe iarbă, să admiri cerul, oamenii, havuzurile, orașul? Atunci îndreaptă-te spre grădinile Tuileries. Apropo, în drum spre grădini, să pui în geantă niște biscuiți, cu ei vei hrăni rățuștele, e tare fun.

Dacă mai ai puteri și nu-ți place să stai prea mult trântit în iarbă fără treabă, du-te la Musée de l’Orangerie. Tania Țibuleac spune că e superb și aici poți vedea Nimfele lui Monet, dar și tablourile lui Cezanne, Matisse, Picasso, Gauguin și alții.

După muzeu, plimbă-te un pic pe malul Senei, alături e Louvre-ul, Pont Neuf, Notre Dame, centrul Pompidou și îndreaptă-te către restaurantul Les Papilles. E un local despre care vei povesti peste ani, nepoților (tot Tania zice).

Iar noaptea, noaptea orașul e poveste. Plimbă-te, mergi cu vaporul pe Sena, mergi în cluburi. Orice îți poftește inima, dar nu uita că mâine e o noua zi și ne așteaptă noi aventuri.

Apropo, vaporul pe Sena, dacă nimerești în Paris de ziua ta, croaziera va fi gratuită pentru tine și vei primi chiar și un pahar de șampanie din partea casei. Mai multă info aici: www.vedettesdeparis.fr

Bonjour!

Începe dimineața la stația Censier-Daubenton. Întră în cafeneaua Le Saint-Medard, comandă o cafea cu croissant (2,5 euro) și ia micul dejun la bar, ca un adevărat parisian. Poți lua și un ziar, pentru un tablou complet.

Plimbă-te apoi pe strada Mouffetard și oricând îți poftește inima, fă-o brusc la stânga. Pierde-te prin cartier, asculta liniștea și fotografiază în tihnă cupola Pantheonului din toate părțile.

Apoi ia-o în direcția Montparnasse-ului. Și alege 2 dintre atelierele sculptorilor: Musee Zadkine (7 euro) și Musee Bourdelle (gratuit). Promit că nu va fi nimeni. Doar tu, liniștea și sculpturile.

Dacă tot ai ajuns în Montparnasse, să mănânci neapărat o clătită bretonă (crepe bretonne) ce îți va schimba viața. Nu se aseamănă cu nimic în lume! Cu cidru, neapărat cu cidru.

Ia metroul, linia 12, până la stația Place de la Concorde, te va costa 1,9 euro. De altfel, Parisul cel mai bine se cunoaște mergând pe jos, dar pe distanțe mari, îți recomand metroul.

A doua jumătate a zilei petrece-o în zona Centrului George Pompidou. De pe acoperișul muzeului ai o vedere excelentă a Parisului și Turnului Eiffel (3 euro).

Iar chiar lângă Pompidou găsești muzeul-atelier al sculptorului român Brâncuși. Neapărat să treci pe acolo.

Muzeul-atelier Brâncuși

Cam mult de mers și multe muzee, dar ești în Paris, cu asta ar trebui să te ocupi.

Ai obosit? Mergi la Bistro Corse pentru cea mai bună mâncare din bucătăria corsicană.

Cercetătorii britanici au demonstrat că, caloriile acumulate în timpul călătoriei în Paris, se ard fără urme.

Francezii preferă să bea un pahar de vin după o cină copioasă, așa că fă ca ei – mergi și bea un pahar de vin pe Rue de Buci.

Apropo, în Paris sunt foarte multe excursii gratuite. Cartierul Latin, Montmartre-ul de noapte, Saint Germain, etc. Intră pe pagina www.discoverwalks.com, selectează Paris pentru a vedea toate excursiile disponibile. Excursiile se fac în limba engleză.

Cartierul Latin

Și desigur că Franța nu ar fi Franța fără vin și mâncare!

În Paris se organizează degustări tematice de vin absolut gratuit de câteva ori pe lună la vinoteca Le vin qui parle. Orarul îl găsești aici: www.levinequiparle.fr.

Iar chef-ii francezi te vor învăța gratuit cum să cumperi produse alimentare la piață și să le gătești. Mai multe detalii aici: www.ffcuisine.fr.

Lista muzeelor (cu plată și gratuite) le găsești aici: www.parisinfo.com.

Ca să slăbești în Franța, trebuie să pleci din Franța, așa zice o zicală veche, dar eu vă propun să nu îi dați prea mare importanță. Mai jos ai o listă utilă cu localuri faine de mâncat.

A le mere de familie, 35 rue du Fabourg-Monmartre

Cel mai vechi si cel mai frumos magazin de patiserie din Paris, deschis in 1761.

A le mere de familie

La petit maison dans la cour

Dacă îți plac piețele de second-hand, atunci trebuie să vii aici. Acest restaurant se află chiar în centrul sătucului de anticariat Saint Paul. Sunt doar câteva măsuțe, dar merită bătălia pentru ele.

L’Escargot Montorgueil

Chiar în centrul Parisului, spre bucuria gurmanzilor din întreaga lume, se află acest restaurant unde lumea vine să mănânce melci. Cu unt și ierburi, cu trufe și chiar foie gras. Mon dieux!

Le Procope, 13 rue de l’Ancienne Comedie

Cel mai vechi restaurant din Paris unde se gătește conform rețetelor din secolul XVII. Stridii, coq au vin, piept de rață. Se zice că însuși Napoleon venea aici.

Le Procope

Stohrer, 51 rue Montorgueil

Cea mai veche patiserie din oraș, fondată de către bucătarul lui Ludovic al XV-lea înca în 1730. Aici a fost chiar și Elizaveta a II-a.

L’eclair de Genie, 13 rue de l’Ancienne Comédie

Vanilie, caramel sărat, coacăză neagră, ciocolată albă, praline, cocos. Este Mecca eclerurilor din întreaga lume.

L’eclair de Genie

Pierre Hermé, 72 rue Bonaparte

Pierre Hermé e cel mai bun patiser din Franța. Torturi, macarons, croissante… Un deliciu!

Și dacă tot veni vorba de macarons, nu treceți cu vederea și Laduree – este simbolul gastronomiei franceze.

Iar pentru cea mai bună înghețată mergeți la Une Glace à Paris.

Dacă visezi să ajungi la Paris, vreau să îți dau o idee. Felicia Optic Center organizează o tombolă “Descoperă orașele Europei”. Cumpără orice produs de la Felicia Optic Center și Optica Felicia în valoare de 1.000 lei și ai șansa să participi lunar la extragere. Iar premiul… premiul e pe măsură, în fiecare lună se va pune la bătaie o escapadă pentru 2 persoane în unul din marile orașe europene. Și-ți mai spun un secret, luna aceasta se extrage călătoria la Paris! Bisous!

Mai multe detalii aici.