Letmeflygirls in Morocco

Arșiță africană, cer albastru albastru, pământ roșietic și foarte multe oi… aceasta a fost prima mea impresie atunci când am aterizat în Maroc.

Marocul pentru mine a însemnat ceai de mentă, tagine, sunetul oceanului, mirosul iasomiei, condimente și multe zâmbete.

Marocul este o evadare într-o altă dimensiune, o transpunere într-o lume magică.

Maroc este o țară extrem de sofisticată, iar Marrakechul parcă este rupt din basmele 1001 de nopți. Așa că prima noastră oprire va fi în Marrakech. Marrakech este inima Maghrebului.

Plimbându-mă pe străzile acestui oraș colorat, zgomotos și fabulos mă scufundam într-o adevărată poveste. Iar noaptea… Noaptea în Marrakech se desfășura o acțiune fantastică, care mă transpunea cu câteva secole în urmă: tobele berberilor, dansatori, fakiri, îmblânzitori de șerpi și totul având loc la lumina lămpilor de gaz. Marrakech este o adevărată magie.

Orașul m-a învățat ce înseamnă culoare.

Marrakechul mai este cunoscut ca orașul roșu grație culorii pereților vechii cetăți, iar noile regulamente spun că toți locuitorii trebuie să își vopseasă casele în aceste nuanțe.

O altă culoare reprezentativă pentru oraș este albastru Majorelle, un albastru cobalt uimitor. Anume această culoare a fost o oază de ispirație pentru renumitul designer Yves Saint Laurent.

Majorelle sunt niște grădini faimoase din Marrakech. În anii 80 YSL și-a procurat o vilă superbă în interiorul lor, astfel salvându-le de la distrugere.

Yves venea foarte des aici pentru refugiu și inspirație. Tocmai de asta a ales ca atunci când va muri, corpul să îi fie cremat, iar cenușa să fie împrăștiată în Majorelle.

În timpul ceremoniei cu cenușa, Berge, iubitul lui YSL i-a promis că va veni o zi când i se va alătura sub palmierii marocani.

La fiecare colț de stradă din Marrakech am întâlnit grupuri de bărbați și femei, un întreg amestec frumos de caftane roz, albastre, verzi, purpurii.

Dar, de ajuns despre Marrakech.

Urmatoarea noastra destinatie va fi orasul Rabat.

Apropo, Rabatul este capitala Marocului. Este unul dintre cele 4 orașe imperiale și se afla pe malul Atlanticului.

Cum îi stă bine unei capitale, este aerisită, cu străzi curate, cu o medină (partea veche a orașului) încântătoare și obiective turistice ușor de găsit.

Dincolo de capitală, vom vizita Kasbah des Oudayas, o fortăreață aflată în Patrimoniul Unesco, Grădina Andaluză și ne vom plimba pe malul Atlanticului.

O altă oprire va fi in fascinantul Fes. Este centrul cultural și religios al țării cu o medină impresionantă. Medina este patrimoniu Unesco și e considerat a fi cea mai mare aglomerare urbană din lume în care nu au acces vehicole motorizate. Tocmai de aceaa asinii sunt o prezență permanentă aici. Medina are 1800 de străduțe întortocheate, iar plimbarea pe aici este o adevarată aventură.

O zonă interesantă a Medinei este vopsitoria de textile, unde localnicii își aduc hainele la vopsit. Străduțele înguste sunt inundate cu apă caldă și coloranti. Pentru a străbate zona vopsitorilor de textile trebuie să te sacrifice și să te uzi, dar merită.

Da! Evident că vom merge și în cel mai albastru oraș din lume – Chefchaouen. Labirintul albastru este un adevarat paradis unde arta și istoria se completează reciproc.

Și mai sunt 3 destinații surpriză, locuri care nu prea nimeresc în ghiduri, dar care sunt suprinzătoare, la fel cum e Marocul.

Nu vom sta în hoteluri, ci în fermecătoare Riaduri. Sunt case tradiționale marocane în care locuiau pe timpuri familiile bogate.

Vom circula cu trenul, autobusul și vom simți din plin viața localnicilor.

Vom avea o săptămână pe care o vom trăi intens, diferit, cu istorii și amintiri frumoase.

Călătoria este organizată în cadrul platformei ”Letmeflygirls” și va avea loc în perioada 1-8 decembrie 2018.