Let me fly to Bangkok

Bangkok a fost ultima destinație din lunga mea călătorie prin Asia. Fiind stresată după ce am fost atacată în plină stradă în Kuala Lumpur, eram cam reticentă față de oameni și nu aveam mari așteptări. Dar orașul m-a cucerit. Are un amalgam fascinant de lumini, culori și oameni de diferite culturi.

Thailanda este denumită Țara Zâmbetelor aici oamenii zâmbesc mult și există 13 tipuri de zâmbete: zâmbete de fericire, zâmbete de tristețe, chiar și zâmbete ale guvernatorilor corupți când primesc mită etc). Bangkokul este denumit orașul îngerilor și prezintă un mare interes turistic. Aici găsești de toate: palate, mall-uri, temple, grădini și parcuri spectaculoase, plaje, mâncare delicioasă, localnici primitori și binevoitori.

Bangkok este o metropolă cu aproape 15 milioane de locuitori și care este în continuă ascensiune.

Hai să vedem ce poți face timp de o zi în Bangkok:

Wat Ratchanaddaram Temple
Uimitor! Acest templu este atât de subapreciat, că nici măcar nu apare în recomandările despre Bangkok. Am ajuns aici absolut întâmplător.

Turiști nu erau și nici localnici. Era o liniște profundă și o stare de zen. Auzeai doar clopoțeii care răsunau la bătaia vântului.

Wat Ratchanaddaram a fost locul meu favorit din Bangkok și totodată cel mai liniștit pe care l-am vizitat. Intrarea e gratuită. Iar bonusul este o priveliște superbă de sus. De altfel, la intrarea în templu, încălțămintea se lasă la intrare, înăuntru se umblă cu picioarele goale.

Wat Pho
Este cel mai vechi si cel mai mare templu din Bangkok. La intrare vei fi întâmpinat de lei care se zice că păzesc templul. Tot aici se află și celebra statuie a lui Buddha – ”Reclining Buddha” (culcat). Are peste 45 m.

Pentru a avea noroc, fă așa ca thailandezii: cumpără la intrare o pungă cu 25 monede satang și aruncă-le în apă în spatele lui Buddha. Templul stă chiar lângă Marele Palat și are o încărcătură spirituală enormă și este un loc de pelerinaj pentru mii de thailandezi în fiecare an. Intrarea e 100 baht (2,5 euro).

După ce ai terminat de vizitat complexul, ieși prin porțile de vest (în spatele lui Buddha cel culcat) și caută îndicatorul spre digul Tha Tien, pe drum vei găsi o alee plină de tarabe care vinde calmari uscați. Tot de aici vei vedea turlele albe ale Templului Wat Arun peste râul Chao Phraya. Apropo, Wat Arun arată mult mai bine de la distanță și e gratis.

Grand Palace și Wat Arun
Este fosta reședință regală și este un ansamblu de clădiri impresionante. Tot aici se află Templul lui Buddha de Smarald (Wat Phra Kaew) care există din secolul XIV. Înăuntru este interzis să-l fotografiezi pe Buddha de Smarald, dar ce-i asta pentru un moldovan care se respectă? Normal că faci poze (de la distanță, cu zoom). Wat Phra Kaew este cel mai important templu Buddhist în Thailanda.

Wat Arun e cel mai celebru Templu (Templul Apusului). A fost construit în cinstea zeului indian Aruna. Are 4 turnuri ce reprezintă întruchiparea celor 33 raiuri pe pământ.

Wat Saket (Muntele de Aur)
Muntele de Aur este un munte artificial unde se află un templu care găzduiește relicvele lui Buddha și obiecte care i-au apartinut lui. Templul inițial a servit ca și crematoriu, iar în secolul XIX aici au fost arse peste 60.000 victime ale ciumei. Are o cupolă aurită și la ea se poate ajunge urcând cele 318 trepte. Bonus: o priveliște superbă asupra orașului. Tot aici sunt sute de clopote, clopoțele și trebuie să suni din fiecare până urci sus, lumea zice că aduce noroc. Intrarea e gratuită.

Dacă mai ai forțe, îți recomand cu drag Casa Muzeu a lui Jim Thompson– Regele Mătăsii. Jim era un afacerist american care în 1950 a început popularizarea mătăsii. Fost angajat CIA, a avut misiuni în Africa de Nord, Italia, Franța și Asia. În Asia i-a plăcut atât de mult că a hotărât să se întoarcă și să facă această țară populară printre americani. În timpurile celea nu prea era infrastructură și cel mai bun hotel era Oriental, în acest hotel el a găzduit multe personalități americane inclusiv Charlie Chaplin si Somerset Maugham. Apoi și-a construit o casă în stil pur thailandez și a început a colecționa anticariat și obiecte de artă thailandeze. Toate astea le poți vedea în casa lui. La vârsta de 61 de ani, Jim a dispărut în munții din Malaysia. Apropo, el toată viața știa că ceva i se va întâmpla la vârsta de 61 ani, pentru că el undeva citise că bărbații berbeci născuți în anul oii mor la vârsta asta.

Locația e tare fine și liniștită și este și un restaurant unde poți lua un prânz târziu.

Dacă nu mai ai puteri, îți recomand să mergi în Parcul Lumpini, este un fel de Central Park din NY. Este o oază de liniște și oxigen și are o panoramă superbă asupra orașului lui Buddha.

În plus la astea neapărat trebuie să ai cât mai multe experiențe culinare și mănâncă street-food, nu-ți fă griji de calitate și prospețime, ai încredere, e delicioasă. Și ca mijloc de transport neapărat mergi cu ferryboat-ul (ca în Bangkok Hilton).

Dacă n-ai mai fost niciodată în Asia, impactul cultural va fi imens. Pentru că despre asta este vorba în călătorii, nu? Să descoperi alte culturi, să vezi cum trăiesc alți oameni, să extinzi sensul termenilor care definesc lumea asta minunată.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici.