TRAVEL

Let me fly to Covasna

Dacă încă nu ți-ai făcut planuri de vacanță, îți recomand să pui pe listă și Covasna. Regiunea este o zona etnografică și istorică foarte bine definită unde majoritatea populației este de etnie maghiară. Zona este plină de obiective turistice, iar dacă mai pui la socoteală faptul că te poți caza la un conac, sau la un castel, ai rețeta perfectă pentru o vacanță de vis.

Județul Covasna a fost supranumit Ținutul Conacelor. Aici pot fi admirate peste 160 de conace. Unele dintre ele au devenit hoteluri extravagante și sunt deschise anul împrejur. Sunt monumente arhitecturale impresionante ce au aparținut familiilor nobile relocate în regiune.

Castelul, a fost transformat în Muzeul Vieții Transilvănene reconstituie istoria familiei Kalnoky și ne arată cum era viața nobililor din zonă.

Contele Kalnoky, cel care are o prietenie frumoasă cu Prințul Charles și a fost invitat chiar și la nunta prințului William, a fost născut în Germania și crescut în Franța, a aflat pur întâmplător despre proprietățile familiei, când a găsit în valiza bunicului scrisori unde erau menționate acestea. S-a mutat în 1997 în România și de atunci se ocupă cu revitalizarea caselor transilvănene.

Dincolo de castel, Contele a restaurat cu grijă mai multe case din satul Miklosvar ce dateaza înca din 1800, le-a păstrat farmecul și caracterul original, le-a mobilat frumos cu antichități în stilul secuiesc și le-a transformat în case de oaspeți, unde oferă invitaților din întreaga lume experiențe de neuitat.

Alt ingredient pentru o vacanță frumoasă e arta meșteșugăritului care o înveți în satele din regiunea Covasna chiar în atelierele sătenilor. Există familii unde tradițiile s-au păstrat intacte și s-au transmis din generație în generație. În Tălișoara poți vedea ce înseamnă fierul forjat și arta fierăritului. Iar dacă te porți frumos cu fierarul, primești slănină forjată cu pâine și ceapă, asezonată cu pălincă. Se zice că anume aceasta era mâncarea fierarilor pe timpuri.

În Vârghiș poți vedea ce înseamnă pictatul mobilei din tată în fiu de peste 15 generații în familia Suto. Lucrările lor pot fi văzute în multe castele și biserici.

Următorul ingredient este gastronomia. Nu este ușor să reziști gustului gulașului la ceaun combinat cu pâine cu cartof, proaspăt scoasă din cuptor.

Cel mai cunoscut desert din regiune este kürtőskalács. Este un fel de cozonac secuiesc sub formă de cilindru, în crustă de zahăr ars. Este aromat cu miere, nucă, vanilie sau scorțișoară.

Turta dulce este alt desert secuiesc, de obicei este în formă de inimă și se ornamentează foarte frumos cu glazură de zahăr.

Băutura tradițională este pălinca. Este o tărie ce se face 100% din fructe sau chiar legume. Aromele clasice sunt cele de prune, caise, afine, mere, vișină, zmeură și coacăză neagră.

Alt ingredient este Natura – o comoară unică.

Natura în Covasna oferă sănătate în cea mai pură formă grație aerului curat și decorului verde cu multe resurse naturale.

Despre Cheile Vârghișului se zice că e cea mai spectaculoasă rezervație naturală din România. Rezervația este traversată de un râul Vârghiș care are 4km, iar grație lui s-au creat 125 peșteri. Interiorul peșterilor este impresionant, unele ajungând la câteva sute de metri lungime, iar cel mai fascinant e faptul că aici se găsește cea mai mare populație de lilieci din România.

Covasna dispune de sute de izvoare cu apă minerală cu diferite gusturi și proprietăți de vindecare. Se zice că te poți vindeca în câteva zile cu ajutorul acestor ape miraculoase. Apropo, grație izvoarelor minerale, apa în această regiune variază în culori, miros și gust.

De asemenea poți încerca Mofeta. Mofetele sunt un amestec special de gaze vulcanice unice în lume, sunt bogate în bioxid de carbon și sunt utilizate cu succes în tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare. Te poți bucura de beneficiile mofetei în centre de tratament, dar cel mai bine e să o faci într-un cadru natural vizitând Peștera Pucioasa din Muntele vulcanic Puturosu. Și apropo, muntele nu degeaba are această denumire. Gazele emanate au un miros foarte înțepător și deși nu există nicio sursă de căldură în peștera cu gaze, simți că iei foc.

Trebuie să ai mare grijă când te duci spre mofetă, pentru că în drum s-ar putea să te întâlnești cu urși. Iar dacă vrei să îi vezi cum se comportă în habitaclul lor natural, în Balvanyos există excursii. Te iau cu jeep-ul până în mijlocul pădurii, de acolo mergi cu căruța și ultima bucată de drum o faci în liniște pe jos până la observatorul unde pot fi priviți urșii.

În plus, în afară de tratamentele naturii, în zonă sunt hoteluri și centre spa unde te poți bucura de servicii de calitate, ideale pentru o relaxare și răsfăț.

La granița dintre Covasna și Harghita se află Tinovul Mohoș, un fel de mlaștină mai specială creată în craterul vulcanului din muntele Ciomatu.

Printre toata flora de acolo, se gaseste si Andromeda polifolia. Aceasta planta este cunoscuta ca fiind o otrava de 10 ori mai puternica decat matraguna si era utilizata in mod special de catre KGB. Ca să vizitezi această zonă, se merge doar cu ghid. Locul este destul de periculos, ochiurile de apă ajungând la 70 m adâncime. Pentru a fi mai ușor de vizitate și mai ales pentru a proteja acest areal, traseul se face pe poteci și podulețe de lemn.

Vulcanul are un crater dublu, iar unul din ele este Lacul Sfânta Ana care este unicul lac vulcanic din România. Apropo, în lac nu locuiește nicio vietate, tocmai din cauza gazelor mofetice. Am fost impresionată de frumusețea unică a lacului, care are și o legendă frumoasă. Tot din legendă vei afla de ce lacul se numește Sf. Ana.

Transilvania nu este renumită doar pentru că e patria personajului fictiv a lui Stoker – Contele Dracula. Aici găsești sate medievale bine conservate, mâncare delicioasă, băuturi excelente și peisaje ce-ți taie respirația. Aici te scufunzi într-o lume uitată care probabil nici nu te mai gândeai că ar putea exista în Europa.

Am admirat regiunea Covasna pentru potențialul său turistic, pentru castelele elegante, pentru munții săi frumoși și pentru apele minerale. Pentru kurtoscalacs, pâinea de cartof și pălincă, dar cel mai mult am admirat-o pentru oamenii săi. În fiecare localitate în care am fost, am văzut oameni dedicați, oameni care păstrează tradițiile și le transmit din generație în generație, oameni care vor să facă o Românie mai frumoasă. După cum zice și Prințul Charles: ”România are ceea, ce multe țări deja au pierdut”.

Reportajul video a apărut în cadrul emisiunii O seară perfectă la Pro TV și îl găsiți aici: