Pictori călători

Știați că mulți pictori români au fost călători înrăiți? Hai să vedem prin ce destinații însorite (dacă tot e vară) au ajuns.

“Scenă din Marrakech” (Ștefan Popescu)
92_135
În cursul anului 1929 Ștefan Popescu a întreprins cea mai importantă campanie a vieții sale când alături de Veneția și Constantinopol, a pictat și desenat cu aviditate Marocul, Algerul și Tunisul.
Prețul estimat al picturii este de 6.000 – 9.000 €

“Curtezane din Shimabara” (Samuel Mützner)
96_127
În vara lui 1912, la 28 iulie, Samuel Mützner ajungea pe tărâmuri nipone, coborând de pe vasul Tenyo Maru (printre primele transpacifice comerciale cu turbină, dotate cu echipamentele cele mai însemnate ale epocii) ce îl aducea din Honolulu în portul Yokohama. Finalul unui traseu care l-a purtat din București, prin Berlin, Paris, Le Hâvre, New York, San Francisco și Honolulu până în Japonia. Timp de 3 ani a locuit și pictat în comunitățile tradiționale japoneze, cel mai mult aflându-se în Kyoto.
“Curtezane la Shimabara” intitulată inițial “Tayou-San dans un jardin de Shimabara” reprezintă universul intim și de atractiv al curtezanelor. Tayu (Tayou) este denumirea oferită celor mai importante curtezane (precursoare ale celebrelor Oiran), acele femei de o grație unică, frumoase și fermecătoare.
Prețul estimat al picturii este de 150.000 – 250.000 €

“Prinț mongol” (Ion Ţuculescu)
97_104
Pe parcursul anilor de studiu Țuculescu a călătorit mult în afara ţării, în Turcia, Grecia, Egipt, Palestina, alături de Gala Galaction, sau de logodnica sa, Maria Fotiade.
Prețul estimat al picturii este de 12.000 – 18.000€

“Nud cu spatele (Gürli)” (Nicolae Tonitza)
74_120
Încă de la primul contact cu Balcicul (Bulgaria), Tonitza intuise influența profundă pe care acest mic oraș o putea avea asupra sa, atât personal, dar mai ales profesional. Timp de cinci ani, timp de cinci veri, ba chiar și o iarnă, Tonitza va practica aceeași metodă pe malurile insolite ale micii comunități turcești de la malul mării.
Prețul estimat al picturii este de 30.000 – 60.000€

“Efect de lumină la Balcic” (Ion Theodorescu-Sion)
166_83
Theodorescu-Sion este alt pictor român îndrăgostit de Balcic. A petrecut vara anului 1915 în minunatul oraș de pe malul Mării Negre.
Prețul estimat al lucrării este de 6.000 – 9.000€

“Cheiul Senei” (Nicolae Dărăscu)
119_98
Dărăscu și-a petrecut anii 1906 și 1907 în Franța, unde a studiat la Academia Julian și Academie Des Beaux Arts. Tot atunci a călătorit în sud, descoperind una din principalele sale surse de inspirație, portul din Saint Tropez. A rămâs în Franța câțiva ani, lucrând pentru un ziarul parizian.
Prețul estimat al lucrării este de 20.000 – 25.000€

Lucrările de mai sus, dar și multe altele vor fi vândute la Licitația de Vară organizată de Artmark.