Lecții învățate călătorind

La începutul lunii decembrie am fost invitată în calitate de vorbitoare la Facultatea de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău.

Unul din subiectele abordate a fost lecțiile care le-am învățat călătorind prin lume și am ajuns la câteva concluzii:

Cunoștințe generale
Îmi place mult să călătoresc, iar atunci când am un pic de timp liber, deschid google maps, găsesc pe hartă un loc îndepărtat, iar apoi caut mai multă informație și imagini despre locația respectivă. Așa am aflat despre o mulțime de locuri. Pot spune despre mine că am învățat geografia călătorind sau explorând. Am învățat arta prin intermediul muzeelor. Am aflat că istoria nu înseamnă doar niște pagini colorate în carte, ci e mult mai vie decât atât.

Amânarea
Unica certitudine în viață este moartea, dur, dar adevărat. Prin urmare trebuie să trăiești clipa. Mulți amână călătoriile pentru mai târziu: după ce termină facultatea, după ce se căsătoresc, după ce își găsesc job, după ce cresc copii și multe alte scuze. Este o mare greșeală să îți amâni călătoriile pentru pensie. Nu-i bai, poți călători și atunci, dar ai mult mai puțină energie și nu arăți așa de bine pe plajă. Am cunoscut în Bangkok un american, care, ajuns la o vârstă onorabilă, și-a vândut afacerea și călătorea prin lume. Venea din Australia, unde o lăsase pe nevastă-sa care era prea obosită să își continue călătoria prin Asia. Ceea ce nu trăiești la timp, nu mai trăiești niciodată, așa că nu sta mult pe gânduri, fă-ți valiza și călătorește!

Învingi frica
Călătoriile te fac să faci lucruri pe care nu știai că le poți face. De exemplu, am condus pe stânga într-un roadtrip prin Anglia, am mers pe canopy walkway în Ghana (eu, care mă tem de înălțime), o pasarelă suspendată care ajungea și la 250m altitudine și oferea o priveliște de neuitat asupra pădurilor. Învingând frica, te adaptezi mai ușor.

Nu te mai crezi buricul pământului
Mândria îi orbește pe unii oameni și nu pot gândi rațional. Cu cât mai repede spargi bula și începi a călători, cu atât mai bine. Călătoriile te pun în situații dificile, te fac să devii mai independent, ești mai calculat atunci când trebuie să iei decizii. Atunci când călătorești înțelegi că lumea e mult mai mare decât ți-ai imaginat tu și că nimic, dar absolut nimic nu se învârte în jurul tău, de fapt atunci înțelegi cât de minuscul ești. Călătoriile te ajută să depășești mai ușor situațiile de criză, să te controlezi pe tine, te ajută să faci asta și în raport cu alții și te ajută să înțelegi că nu deții adevărul absolut.

Cultura
Atunci când călătorești, cunoști cultura altor popoare. Pe parcursul vieții am făcut cunoștință cu foarte mulți oameni și m-am îmbogățit cu prietenii cu oameni care nu arată la fel ca mine, nu au același job ca mine. În schimb de la ei am învățat multe: arta comunicării, cum să ies din zona mea de confort, să nu mă tem de experiențe noi. De asemenea, am cunoscut persoane foarte bogate spiritual care mi-au povestit multe istorii interesante.

Nu mai iei lucrurile for granted
Călătorind înțelegi că de multe ori nu prețuiești anumite lucruri: apa din robinet, electricitatea; te stresezi de la lucruri mărunte: că priza nu e lângă patul tău să îți încarci telefonul în timp ce stai întins. Știați că sunt țări în care electricitatea sau apa potabilă e ceva inexistent, sunt țări în care oamenii merg la sute de km pentru o îngrijire medicală primară (dacă ajung), sunt țări în care oamenii trăiesc într-o sărăcie de nedescris și știu că niciodată în viață nu vor avea casa lor proprie și că vor locui în colibe? Călătorind prin astfel de țări, îți pierzi egoismul și devii mai empatic cu oamenii.

Călătoriile îți schimbă perspectiva
Când vezi cât de minunată e lumea, când vezi plaje întinse cu apusuri frumoase plimbându-te cu cineva de mână, cascade, munți, vulcani, o maimuță care îți fură elasticul din păr sau banana din mână, realizezi că lumea este plină de mult mai multă frumusețe decât ești capabil să vezi tu pe tot parcursul vieții… dar oricum ai pasiunea intensă și continui să călătorești.

Carpe diem, prieteni!

xx