Calatorie prin viata: Ludmila

Pe Ludmila am cunoscut-o vreo cativa ani in urma. De cate ori ne vedeam ne limitam la un simplu salut. O femeie uscativa, mica, trecuta de 40 ani, tunsa scurt. Nu vorbea cu nimeni si atunci cand o facea parea sa aiba un scop bine determinat. Nu stiam nimic despre ea. Oare e casatorita? Are copii?

In ultimul an am comunicat mai des cu ea, imi facea niste servicii, dar si atunci schimbam o fraza doua din curtoazie. Nu mi-a parut genul de persoana care ar vrea sa aiba prietene si nu incercam sa ii fiu una.

Ultima data cand ne-am vazut am intarziat mult. Atunci cand ai cea mai mare nevoie, parca toate lucrurile merg prost si nu reusesti nimic. Ea ma tot suna agitata sa ajung mai repede si asta imi crea si mai multa anxietate. Cand intr-un final am ajuns, i-am propus sa o duc unde avea nevoie. Ma simteam vinovata. A acceptat.

Ora de varf, ambuteiaj, stres si alaturi un om cu care nu stii despre ce sa vorbesti. Stam la semafor.

– Am cancer.
– Stai, ce? Cancer? Ce fel de cancer? Cum?

Acea fraza a rasunat in capul meu mult timp. De ce eu? De ce m-a ales pe mine sa imi zica despre asta? Nu suntem prietene, nici confidente…

– Cancer la san. Nu ai observat peruca?
– Nu am observat-o, credeam ca ti-a crescut parul de cand nu ne-am vazut.

E genul acela de momente cand te simti prost ca nu esti interesat de viata oamenilor cu care te intersectezi si nu observi schimbarile din viata lor, fiind preocupata de grijile tale zilnice.

– Am ramas fara dupa chimioterapie. De asta am disparut. Acum ma recuperez, inca nu stiu care va fi rezultatul. Am citit atata, am incercat toate remediile posibile si imposibile de pe net. Vreau sa fiu sigura ca am facut totul pentru a ma salva. Intr-o noapte nu puteam dormi. Intamplator mi-am atins sanul si am simtit ca ceva nu e in regula. Era ceva acolo, tare, de marimea unui ou. Nu inteleg cum nu l-am observat mai devreme.

Era atat de calma, atat de diferita. Preocupata sa isi traiasca viata frumos si diferit.

– Ah da, gandirea pozitiva m-a ajutat mult. Ai grija de tine, Diana, sa mergi la medic neaparat. Un control te salveaza de la multe nevoi.

A sarit din masina. Era grabita, grabita sa isi savureze clipa.

N-am mai vorbit de atunci. Probabil a vazut socul in ochii mei. Acum inteleg de ce persoanele care trec prin cancer evita sa vorbeasca despre asta. Nu vor sa fie tratate cu mila, prea multa grija si frica.

***
Al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova este cancerul la sân. Acest tip de cancer afectează în mare parte femeile, însă există și cazuri când și bărbații dezvoltă cancer la sân. La finele lui 2015, în Republica Moldova erau înregistrate oficial 9616 de cazuri de cancer mamar, dintre care 1013 cazuri noi doar în 2015. În 2015, 14 dintre cele 1013 de cazuri de cancer, sunt bărbați.
Aproximativ 900 de cazuri noi de cancer mamar sunt depistate anual în Republica Moldova și tot din cauza cancerului mamar mor în fiecare an peste 450 de femei. 98% dintre cazurile de cancer la sân ar putea fi tratate dacă ar fi depistate la timp.

Acest articol a fost scris în cadrul Campaniei pentru Sănătatea Sânilor, susținută de Avon.